[Adományok]

[Rendezvények]

[Miért?]

[Letöltések]

[Híradások]

[Kapcsolat]

[Kezdőlap]Felhívás

elolanc-kisplakat

2007-ben vagy száz falusi iskola kapujára került lakat. A következő években sokszáz intézményt fenyeget hasonló sors. A megszorító intézkedések több tízezer gyermeket hoznak hátrányos helyzetbe: nekik már a tudáshoz vezető út első lépéseinél el kell szakadniuk az otthonuktól.

A tanuláshoz való jog ebben a korban még mindenkit a saját lakóhelyén illet meg.

A kisiskolákban, tudjuk, ugyanolyan jó, kis tanulócsoportban jobb teljesítmények születnek, mint másutt. Illyés Gyula, Móra Ferenc, Öveges József tanyasi iskolába jártak, s olyan útravalót hoztak magukkal, amiből másoknak is bőven jutott.

Az iskolától megfosztott falvak sorsa lassú halódás. Ezt tudván a finnek, franciák, osztrákok és más európai népek nem büntetik, de inkább megkülönböztetett segítségben részesítik a kistelepülések iskoláit. Tudják, az országnak falvakra, a falunak iskolára van szüksége. S olcsóbb és emberségesebb, ha a diákok serege helyett, szükség esetén tanáraik kelnek útra reggelente.

Nálunk a kormányzat költséghatékonyságról beszél, és pedagógusok ezreit ereszti szélnek. Ki nem fizetett bérükből kitelik majd a digitális táblák, kakaóbiztos számítógépek ára, több tízezer gyermek mindennapi útiköltsége.

Ha a kormány nem segít, védjük meg mi magunk az ország település- és iskolahálózatát.

Felhívással fordulunk minden jóakaratú emberhez: rendezzük meg a kisiskolák karácsonyát! Karácsonykor az ajándékra szánt pénz 10%-át adjuk a kisiskoláknak! 

A gyűjtést 2008-ban is folytatjuk. Az adományokat 2008 május elején osztanánk szét az iskolájuk megmentésére pályázó falvak között. Pályázni azzal a programmal vagy cselekvési tervvel lehet, amit a helyi közösség, a tanárok, a családok és az önkormányzat dolgozott ki és valósít meg az iskolákért, az ott folyó pedagógiai munka eredményességéért. Kezdeményezésünk célja a társadalmi szolidaritás erősítése, a felelősségérzet mozgósítása.

Az adományokat a Kós Károly Közhasznú Alapítvány fogadja a

Híreinkről, rendezvényeinkről minden hétfőn beszámol a Magyar Hírlap.

Budapest, 2007. november 14.


Gazsó Ferenc

Lezsák Sándor

Lányi András

a pályázatokat bíráló bizottság társelnökei

az Élőlánc Magyarországért elnökségének tagja

 

Élőlánc Magyarországért

Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége

Magyar Nevelők és Tanárok Egyesülete

Általános Iskolai Igazgatók Országos Szövetsége

Magyar Faluszövetség

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

Nagycsaládosok Országos Egyesülete

Magyarországért Egyesület

Független Pedagógus Fórum

 

Kapcsolat:
iroda@elolanc.hu

vagy

elolanciroda@gmail.com

mobil: 06-30-59-79-001
www.elolanc.hu/kisiskola


Miért indítottuk az akciót? Itt olvashat róla bővebben.


Letölthető és terjeszthető anyagok itt találhatók.


Korábbi hír:

Az akciót elindító sajtótájékoztató meghívója.


Itt olvashatók, illetve láthatók a híradások az akcióról.Élőlánc a kisiskolák megmentéséért! Az adományokat a Kós Károly Közhasznú Alapítvány fogadja a 10402166-21629530-00000000 számlaszámon, "kisiskolákért" jelzéssel. Kattintson ide a számlaszám megtekintéséhez!

[Lap tetejére]

[Kezdőlap]