Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> Választás 2014 Nem akar több-biztosítós rendszert? - Zaklassa a képviselőket!
Nem akar több-biztosítós rendszert? - Zaklassa a képviselőket! Nyomtatás E-mail
2008. január 04. péntek, 09:16
Share/Save/Bookmark
A következő időszak ismét az egészségbiztosítási reform megakadályozásáról szól, szombaton és a jövő héten is több civil szervezet összeül, hogy együtt dolgozzák ki a megfelelő stratégiát. Közben hatvankét ismert személyiség levélben kérte az embereket, hogy kérjék meg képviselőiket, szavazzanak nemmel a törvénytervezetre.
A Hírszerző cikke.

 Még egy esélyt kaptak a civil szervezetek és az egészségbiztosítási reform ellenes polgárok azután, hogy Sólyom László megfontolásra
visszaküldte a törvénytervezetet az Országgyűlésnek. Február 11-ig, a törvény zárószavazásáig pedig mindent megtesznek a civil egyesületek és szakszervezetek, hogy lebeszéljék a képviselőket a több-biztosítós rendszerről.

Első lépésként, tegnap
hatvankét közéleti személyiség – köztük Fábry Sándor, Mádl Ferenc, Derce Tamás - intézett nyílt levelet az állampolgárokhoz. Mint írták, "közösen kell fellépnünk az egészségbiztosítási törvény ellen - a jogállam védelmében". Az aláírók szerint ugyanis az egészségügyi alapok privatizációja csökkenti az esélyegyenlőséget, és megdrágítja az ellátást.

"A törvény üzleti befektetőknek játssza át a társadalombiztosítás vagyonát, valamint a betegek adatait. Az ellátásszervezés monopóliumát élvező, kisebbségi tulajdonrészük fejében többségi jogosítványokkal rendelkező magánbiztosítók nem fognak versengeni a betegekért. Nyereségük fő forrása az ellátás körének és minőségének korlátozása lesz" - hangsúlyozták a közéleti személyiségek.

A sztrájk sem segített

A levél aláírói egyébként arra kérték az embereket, hogy segítsék tervüket, és vegyék fel a harcot a közöny és a tehetetlen beletörődés ellen, demokratikus vívmányaink védelmében. A kérdés persze továbbra is az, milyen új eszközökkel vehetők rá a képviselők a "nem gomb" megnyomására.

Hatástalan volt eddig a szakszervezetek tüntetése (Fotó: Járdány Bence)

A december 17-ei zárószavazás előtt ugyanis szinte minden eszközt bevetettek a civil szervezetek. November végén például tanárok, vasutasok, egészségügyi dolgozók sztrájkoltak a több-biztosítós egészségügyi rendszer bevezetése ellen, majd határozatlan idejű munkabeszüntetést is hirdettek, ám ez sem járt sikerrel. A képviselőkre pedig az sem hatott, hogy a Nádor utcát kiplakátolták azon képviselők képeivel, akik megszavazták (illetve akkor még csak meg akarták szavazni) az egészségbiztosítási reformot. De hatástalannak bizonyult a nagy tömegeket vonzó "Gyurcsány, takarodj" típusú demonstrációk, illetve a humoros, Gyurcsányt és barátait kifigurázó tüntetések is.

"Vannak még eszközök arra, hogy figyelhessük a kormánypárti képviselők kezeit a gomb megnyomása előtt. Nehéz lesz, mivel a képviselők nem a választópolgárok érdekei, hanem a frakciófegyelem szerint szavaznak" - mondta Kajner Péter, az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja, a levél egyik aláírója a Hírszerzőnek. Mint közölte, az átlagembertől azt várják, hogy fogadóórában vagy lakossági fórumokon keressék fel képviselőiket, és mondják el nekik, hogy nem támogatják az egészségügy privatizációját. De szerinte az is segítséget jelent, ha csupán jelenlétükkel támogatják az Élőlánc és más szervezetek kezdeményezéseit, elmennek a demonstrációkra vagy részt vesznek például még egy sztrájkban.

Hétvégén kidolgozzák a stratégiát

"Mi ugyanis nem hagyjuk annyiban, felkeressük a politikusokat, és megpróbáljuk őket jobb belátásra bírni. De az állampolgároknak is minden technikai segítséget megadunk, hogy valódi nyomást gyakorolhassunk a kormányra" - hangsúlyozta Kajner. Részleteket azonban nem árult el arról, hogy milyen segítséget is akarnak nyújtani az embereknek. Mindössze annyit mondott, hogy valószínűleg január 8-án ülnek össze az Élőlánc Magyarország tagjai, hogy kidolgozzák a következő időszak menetrendjét. Emellett pedig részt vesznek a magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal rendezvényén is. Az egyesület ugyanis szombatra a MÁV Kórházba hívta össze a civil szervezeteket, hogy együtt dolgozzák ki a társadalmi ellenállás stratégiáját.

"Február 11-e ugyanis nemcsak az egészségbiztosítási reformról való szavazás, hanem a jogállamiság próbatétele is lesz" - hangsúlyozta Kajner Péter. Mint mondta, a kormány diktatórikus eszközökkel erőszakolja rá a társadalomra üzleti elképzelését úgy, hogy azzal sem a polgárok, de még a köztársasági elnök sem ért egyet.
 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design