Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> vizeinkért Állásfoglalások Civil zöldek javaslatai a Vízgyűjtő-gazdálkodás Országos Tervének véglegesítéséhez
Civil zöldek javaslatai a Vízgyűjtő-gazdálkodás Országos Tervének véglegesítéséhez
2010. január 25. hétfő, 22:07
Share/Save/Bookmark

Előzmény: A civil zöld szervezetek aktív résztvevők szeretnének lenni a vízgyűjtő-gazdálkodási terv (VGT) véglegesítési folyamatában. Ennek érdekében az elmúlt fél évben már javaslat-írásban és konferencia-résztvevőként nagy munkát végeztünk. A fő cél a tervezők szemléletének környezettudatos irányba terelése volt, az EU a víz-keretirányelvének megvalósíthatósága érdekében. Másik feladatunknak azt tekintettük, hogy az állampolgárok számára áttekinthető és érthető anyag készüljön, mert ezt a tervet szánják az elkövetkezendő évek több száz milliárdos vízügyi beruházásainak alapjául.

 

A VGT országos tervének - 2009. december 21-én közzétett - szövege 421 oldal. A mellékletekkel és a háttéranyagokkal együtt elektronikus formában összesen 500 MB számítógépes tárhelyet foglal el. Ilyen méretű dokumentum-tenger teljeskörű tanulmányozása majdnem lehetetlen feladat érdeklődő állampolgár számára két-három hét alatt.

Összehasonlítva a 2009. augusztus 31-én közzétett előzetes tervvel (380 oldal) lényeges szövegváltoztatások nem fedezhetők fel. Következésképpen a tervezők szemléletének környezettudatos irányba terelése a környezetvédők változatlan feladata marad.

A természetes árterek újbóli bekapcsolásáért a vízszállításba, a vízgyűjtők és árterek természetes növényzetének helyreállításáért, a természetbarát tájgazdálkodás feltételeinek kialakításáért még lesz vita a VGT-vel az elkövetkezendő években. El kell majd érnünk, hogy a megvalósítási tervek alternatívaként készüljenek, és szerepeljen önálló terv-változatként az élővizek, medrük és árterük természetes folyamatainak szabad érvényre jutása, az önszabályozó mechanizmusok újbóli beindulásának lehetősége.

A terv véglegesítéséhez ezért csak az állampolgári áttekintést segítő, és a hátralévő kevés idő ellenére is teljesíthető javaslatokat teszünk. Ezek egy részére Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter 2009. szeptember 23-án kelt levélben tett ígéretet, más részük pedig támogató tervezői értékelést kapott.

Javaslataink

1. Ne legyen a "társadalom bevonása" puszta formalitás. A döntéshozók elé kerülő anyagban jelenjenek meg mellékletként a civil közösségek javaslatai, függetlenül attól, hogy a tervezők figyelembe vették-e ezeket. Jelenleg nem szerepel a 10. mellékletben a javaslatok teljes szövege. Egy EXCEL fájlba gyűjtöttek részletek belőlük. (Nyomtatni a hozzászólásokat ebből a fájlból nem is lehet, pusztán csak a fájl tartalomjegyzékét.) Ezért a civil javaslatok – teljes szöveggel – a VGT többi szövegéhez hasonlatosan, PDF formában szerepeljenek a mellékletben. Javaslatunk elfogadásának megkönnyítésére a PDF fájlt megszerkesztettük és mellékeljük(*).

2. Az országos tervet egészítsék ki (a szokásos módon, a címoldalon) a szakmai felelősséget vállaló szerkesztőkkel. A terv anonimitása a felelősség elhárítását sugallja. (A tervezői válasz javaslatunkra: "Szó sincs felelősség elhárításról. A végleges anyagban szerepelni fognak a kiemelt közreműködők.")

3. Egészítsék ki a tervet a felhasznált irodalom jegyzékével. A tervezői válasz szerint "a szakirodalom rendkívül terjedelmes, és a háttéranyagok mellékletében található". A VGT komolyságát jelentősen, ugyanakkor a terjedelmét csak jelentéktelen mértékben növelné a felhasznált anyagok jegyzéke, ami egyébként sem azonos a szakirodalom-jegyzékkel. Civil érdeklődőtől nem várható el 500 MB anyag letöltése, utána a fájl-tengerből az irodalomjegyzékek leválogatása, az pedig végképp nem, hogy eldöntse, melyiket használták közülük a VGT szerkesztői.

4. A civil hozzászólásokat a tervezők értékelték, és egy EXCEL fájlba gyűjtve, tervezői válaszokat adtak. A javaslatot elfogadó válasz azonban sok esetben nem jelenti azt, hogy a javaslat be is került a VGT-be. (Csak egy példa: a WWF javasolta a döntési prioritás-szempontrendszer kiegészítését azzal, hogy mesterséges vagy természetes víztestről születik-e döntés. Bár a tervező minősítése: "elfogadjuk a véleményt és teljes egészében beépítettük a tervbe", de sem ez, sem más javasolt és elfogadott új szempont nem jelenik meg a "Döntési prioritások alapelvei " című fejezetben.) Javasoljuk, hogy az anyag véglegesítésekor vizsgálják fölül a tervezői válaszokban szereplő ígéretek teljesülését.

5. A további munka során tartsák be a – szerződésben rögzített vagy vállalt – határidőket. A mai napig csak az országos terv végleges szövege olvasható a vizeink.hu honlapon. A részvízgyűjtők és az alegységek terveinek csak a szeptember eleji szövegtervezetei ismeretesek, holott – a tervezők ígéretére tekintettel - már december 22-én vártuk őket. A szeptemberi szövegtervezetekhez számos észrevételt tettünk, melyek sorsa nem ismeretes. A végleges részvízgyűjtő és az alegység tervek nyilvánossá tétele előtt az országos tervről se lehet megalapozott véleményt formálni.

 

 

2010. január 18.

 

 

Gyöngyössy Péter (Kerekerdő Alapítvány)

Hajósy Adrienne (Zöld Nők)

Horváth Ferenc (Ökológiai Stúdió Alapítvány)

Juhászné Halász Judit (Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület)

Karakai Tamás (Védegylet)

Kiss József (Holocén Természetvédelmi Egyesület)

Lajtmann József (Reflex Környezetvédő Egyesület)

Lányi András (Élőlánc Magyarországért)

Dr. Magyar Gábor (WWF Magyarország)

Nagy Péter (Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány)

Novák István (Napóra Klub)

Piliszky Zsuzsa (Nők a Balatonért Egyesület)

Soós Zoltán (Pro Natura St.Gotthard Civil Összefogás Egyesület)

Szentistványi István (Védegylet szegedi csoport)

Toldi Miklós (Dráva Szövetség)

Veres Nándor (Szövetség az Élő Tiszáért)

 

(*) A fájl letölthető a www.szigetkoz.biz/vgt_velemeny.html linkről (11 MB)

 

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design