Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> vizeinkért
Vizeink
Az Élőlánc Magyarországért álláspontja a dunai árvíz nyomán kialakult helyzetről
2013. június 25. kedd, 12:31

Az Élőlánc Magyarországért megdöbbenéssel tapasztalja, hogy a vízierőművek és vízlépcsők építésében érdekeltek a Duna mostani árvizét is saját malmukra próbálják hajtani. Teszik ezt azzal az indoklással, hogy a hasonló méretű árvizeket hatékonyan csak a vízlépcsőrendszerek képesek sikerrel mederben tartani. Minthogy ez az érvelés alapjaiban hibás, ráadásul a mögöttes szemlélet is idejét múlt, ezért szükségesnek látjuk a következőket megállapítani:

 
Lányi András: Kibújik a szög a zsákból – Vitaindító a Duna jövőjéről
2011. március 13. vasárnap, 14:27

Döbbenten olvasom az uniós Duna-stratégia energetikai fejezetében, hogy a vízierőművek “zöld” energiaforrásból elégíthetnék ki a napi áramfogyasztás csúcsidőszakában jelentkező többlet-igényt.

 

 
A kormány nem tervez vízlépcső- illetve duzzasztómű-építést
2011. február 08. kedd, 05:47

A szöveghűség kedvéért, kommentár nélkül idézzük a Kormány nyilatkozatát vízlépcső ügyben, mely egyben válasz az Élőlánc nyilatkozatára is.

 

 
Vízlépcső a Széchenyi-tervben
2011. február 01. kedd, 20:03
Az Élőlánc Magyarországért megdöbbenve látja az új Széchenyi-terv 2. és 7. programfejezetében, hogy a kormány gazdasági programja „célszerűnek tartja” a „Duna többlépcsős duzzasztásának megkezdését”, illetve általában a „nagyobb duzzasztóművek” építését. Ezek a tervek homlokegyenest ellenkezőek a FIDESZ/KDNP húsz éve folyamatosan hangoztatott álláspontjával, a pártszövetség választási ígéreteivel, illetve az elmúlt hónapokban a nyilvánosság előtt tett kormányzati ígéretekkel. A duzzasztásra vonatkozó célkitűzéseket a kormány a Széchenyi-terv egyeztetési folyamatában nem tárta a nyilvánosság elé, azokról társadalmi vita nem folyt, nem élvezik a társadalom többségének támogatását.
 
"Nagykorú" lett a Duna jogellenes elterelése
2010. november 02. kedd, 21:27

Tizennyolc éve, 1992 októberében terelték el a szlovák vízépítők a Dunát a dunacsúnyi gáttal a bősi csatornába. Azóta a víz 20 százalékát engedik a mederbe, és 80 százalékot vezetnek - 25 méteres magasságba duzzasztva - a bősi turbinákra.

 
Civil zöldek javaslatai a Vízgyűjtő-gazdálkodás Országos Tervének véglegesítéséhez
2010. január 25. hétfő, 22:07

Előzmény: A civil zöld szervezetek aktív résztvevők szeretnének lenni a vízgyűjtő-gazdálkodási terv (VGT) véglegesítési folyamatában. Ennek érdekében az elmúlt fél évben már javaslat-írásban és konferencia-résztvevőként nagy munkát végeztünk. A fő cél a tervezők szemléletének környezettudatos irányba terelése volt, az EU a víz-keretirányelvének megvalósíthatósága érdekében. Másik feladatunknak azt tekintettük, hogy az állampolgárok számára áttekinthető és érthető anyag készüljön, mert ezt a tervet szánják az elkövetkezendő évek több száz milliárdos vízügyi beruházásainak alapjául.

 
Az újabb dunai gátak tervéről
2009. december 06. vasárnap, 19:14

Magyarország és Szlovákia még 2008 augusztusában állapodott meg közös stratégiai környezeti vizsgálat végzéséről a Bős-nagymarosi jogvita tárgyalásainak keretében.

 
Nyílt levél a vízügyi miniszterhez vízgyűjtő-gazdálkodás tervezés tárgyában
2009. szeptember 04. péntek, 08:33

A tervek véleményezési folyamata júliusban kezdődött, azonban anélkül, hogy a tervek tervezetei elkészültek volna. A társadalmi részvétel céljából szervezett fórumok résztvevői pusztán csak rövid, népszerűsítő összefoglalókat (ún. konzultációs anyagokat) és előkészítő anyagokat ismerhettek meg. A civil zöldek júliusban nyilatkozatot tettek közzé a tervezési folyamatban észlelt hiányosságokról és zavarokról, melyben 4 pontban összefoglalták javaslataikat is. A nyilatkozatot a VKKI ígéretében bízva tettük meg, mely szerint augusztus közepén nyilvánosságra hozzák a terveket.

 
Kárvíz
2008. december 16. kedd, 00:10
Rosszat, drágán - de legalább lassan
Balogh Péter cikke az Indexen.

- De jó, hogy lassan megyek! - mondja a csiga.
- Miért? - kérdezik tőle.
- Mert rossz irányba.

Kár. Azért mégiscsak kár. Ez jut az ember eszébe a "lesz hol levezetni" lefolyókampány láttán. A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztői a Tisza-menti Alföldet, a hazámat lefolyónak nézik.

 
Legyen Duna-törvény!
2008. október 26. vasárnap, 08:13
A Duna Charta és az MTA Természetvédelmi- és Konzervációbiológiai Bizottsága "Legyen Duna-törvény!" címmel konferenciát szervez 2008. október 29-én (szerdán), 14:30 órakor Magyar Tudományos Akadémián (Budapest Roosevelt tér 9.), melyre szeretettel várnak mindenkit!
 
Vízőrzőknek
2008. október 02. csütörtök, 06:55
Dr. Kőszeghy Attila írásbeli hozzászólása a Vagyonleltár konferencia témájához.

Könnyű azt mondani, hogy a regionális vízművek üzemeltetését egyáltalán ne engedjük magánkézbe, különösen ne külföldieknek. Jópofa kompromisszumos javaslat is rögtönözhető, amely szerint elég az üzemeltetést félig privatizálni.
 
Nyugat-magyarországi zöldek üdvözlik a Rába-egyezséget
2007. június 29. péntek, 15:33
Négy szervezet fejezte ki örömét a Rába habzásával kapcsolatos megállapodás ügyében. Ugyanakkor ezt a lépést csak egy hosszabb folyamat elejének tekintik.
 
Fodor-Pröll: azonnali cselekvési terv a Rábáról
2007. június 27. szerda, 10:20
Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter és osztrák kollégája, Josef Pröll mezőgazdasági, erdészeti, környezetvédelmi és vízügyi miniszter ma Sarródon megállapodást írt alá a Rába Akcióprogramról.
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

Oldal 1 / 2

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design