Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> a vidékért Beszámoló Ki nem vet a végén?
Ki nem vet a végén? Nyomtatás E-mail
2007. augusztus 15. szerda, 20:47
Share/Save/Bookmark
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) főleg a nagyobb és tőkeerősebb gazdaságokat juttatná pluszforrásokhoz az 1400 milliárd forintos keretből, míg a leginkább rászorulók a sor végére maradnak – állítják a zöld szervezetek. A civilek közvetlenül az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóságához juttatták el javaslataikat, és kérik a forráselosztás módosítását.A Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Szövetség az Élő Tiszáért és a WWF Magyarország levelükben szóvá teszik, hogy az ÚMVP-t kidolgozó Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) látszategyeztetést folytatott az elmúlt egy évben. A 2007-13 között rendelkezésre álló 1400 milliárd forintos keret sorsát előre eldöntötték, felosztásába a társadalmi partnerek közül gyakorlatilag senki nem szólhatott bele.

A hazai agrárpolitika a mezőgazdasági termelés 30%-os növekedését vizionálja a következő 7 évben. Ebből azonban a magyar agrárium legtöbb szereplője ki lesz zárva. A hazai gazdálkodók többsége végleg csődbe juthat a mostani tervek végrehajtása esetén – nyilatkozta Kajner Péter, a Szövetség az Élő Tiszáért elnökségi tagja.

A gépvásárlási támogatásokra például a regisztrált termelők közel 80%-a még csak nem is pályázhat. A környezetkímélő termelést elősegítő programok háttérbe szorulnak, pedig a magyar mezőgazdaságot nem a tömegtermékek piacán kellene versenyképessé tenni. Jó minőségű, biztonságos, szennyezés- és méregmentes élelmiszerrel kellene ellátni elsősorban a hazai piacokat. Ezek lehetnek igazán kelendőek a külföldi piacokon is.

Figeczky Gábor, a WWF Magyarország természetvédelmi igazgatója elmondta: “az Unió a vidékfejlesztési pénzeket szánta természetvédelmi alappillérének, a Natura 2000 hálózat működtetésének egyik fő forrásául. A hazai program azonban a szükségesnél jóval kevesebbet biztosít e célra.” Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója hozzátette: “Az intenzív gazdálkodás támogatásának egyik következménye a mezőgazdasági területek élővilágának elszegényedése. Új vizsgálatok szerint Európában az elmúlt 25 évben csaknem 50 %-kal csökkent az agrár élőhelyeken élő madárfajok állománya ”

Schmuck Erzsébet, a Magyar Temészetvédők Szövetsége társelnöke szerint nemcsak a hazai gazdálkodók többsége, de természeti erőforrásaink is veszélybe kerülhetnek, ha a Vidékfejlesztési Programot a jelenlegi formájában hagyják jóvá.

A civilek levele az Igazgatóságnak

 

A levél melléklete

 

Comments of Hungarian Green NGOs on the NHRDP

 

Sajtóközlemény

 

Kajner Péter, Szövetség az Élő Tiszáért (SZÖVET), Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. , Tel.: 06-30-545-3140

Figeczky Gábor, WWF Magyarország, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. , 06-30-678-5398

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design