Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> a vidékért Beszámoló Élőlánc a WTO ellen tiltakozó gazdákért!
Élőlánc a WTO ellen tiltakozó gazdákért! Nyomtatás E-mail
2006. január 08. vasárnap, 13:21
Share/Save/Bookmark
Hétfőn állnak bíróság elé a Hongkongban letartóztatott gazdaszervezeti aktivisták.
Az Élőlánc Magyarországért szolidaritást vállal a gazdákkal. A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) a multinacionális vállalatok érdekeit képviseli a Föld lakosságának döntő többségével szemben.

Hongkongban többek között a mezőgazdasági piacok megnyitása volt napirenden, ami világszerte veszélyezteti a gazdák megélhetését és az európai mezőgazdaság kiárusítása is megkezdődött. A nemzetközi civil társadalom ezért elkeseredetten tiltakozott a tanácskozás egész ideje alatt. A mindenre elszánt tüntetők a zárónapon, annak érdekében, hogy megakadályozzanak egy rossz megállapodást, megütköztek a hongkongi rendfenntartó erőkkel. A hatóságok az esemény végeztével 1400 aktivistát tartóztattak le. Közülük 14 főt helyeztek vád alá, és őket kívánják felelősségre vonni a tüntetések folyamán keletkezett összes anyagi kárért. Ez az első alkalom, hogy a WTO-fordulókkal kapcsolatos demonstrációk után külföldi állampolgárokat vád alá helyeznek. A letartóztatott gazdák közül 12-en éhségsztrájkba kezdtek, hogy így tiltakozzanak a WTO politikája és az ellenük felhozott vádak ellen.

A Gazdák Világszövetsége (Via Campesina) és számos más szervezet a világ minden tájáról nemzetközi kampányt indított a vád alá helyezett gazdák kiszabadítása érdekében.

Ennek keretében 2006. január 9-én, hétfőn a világ számos országában szerveznek tüntetést a kínai nagykövetségek előtt. A tüntetéssorozatba az Élőlánc Magyarországért is bekapcsolódik: január 9-én 11 órakor demonstrációt tartunk a kínai nagykövetség előtt (Bp., VI., Benczúr u. 15.), melyen nmeghallgatjuk egy szemtanú, Varga Géza beszámolóját, a szakértő véleményét, és megkíséreljük átadni petíciónkat a kínai nagykövetnek.

Az Élőlánc Magyarországért agrárpolitikája a fenntartható, kistermelésen alapuló mezőgazdaságot támogatja a globális agrobiznisszel szemben.

Ezért minden támogatást meg kívánunk adni a WTO liberalizációs törekvéseivel szembeszálló bátor aktivistáknak. Közben elemezzük az USA és az EU - benne hazánk - szerepét a WTO által elkövetett bűnökről a világ mezőgazdaságával szemben.Fejezze ki szolidaritását a fogvatartott gazdákkal! Kérjük írja alá Ön is a petíciót!


A WTO politikai foglyok hongkongi bebörtönzésének háttere
Varga Géza személyes átélései alapján

A WTO 2005. december 12-18 között Hongkongban rendezett VI. miniszteri konferenciáját folyamatos tüntetések kísérték, melyeket a Via Campesina – a gazdák világszövetsége szervezett más nemzetközi civil szervezetekkel együttműködésben. A világ minden tájáról mintegy 4-5000 odaérkező kisgazdálkodó és más különböző érintett népcsoport képviselői tüntettek a WTO minden környezeti és emberi értéket lepusztító politikája ellen. Gyülekező és táborhelyként Hongkong város központjában lévő Viktória park szolgált. A békés tüntetések már hétfőn megkezdődtek és mindennap kitartóan zajlottak a Viktória parktól át a városon mintegy 3-4 km-es úton haladva a tengerbe nyúló kongresszusi központig - egészen a szombati napig.

A hongkongi emberek szimpátiáját napról napra sikerült a gazdáknak megnyerni és építeni. A hongkongiak a szolidaritásukat a legkülönbözőbb formában mutatták ki. Hongkongi fiatalok egy csoportja pl. már szerdán éhségsztrájkba kezdett a gazdák igazáért. Koreából érkezett a legnagyobb és legelkeseredettebb csoport mintegy 1 100 fővel. A csoportban voltak gazdák, és más a WTO neoliberális politikája által egzisztenciálisan tönkretett társadalmi csoportok képviselői. De érkeztek a végletekig elkeseredett emberek a világ minden pontjáról. Indiából, Thajföldről, Indonéziából, Brazíliából, Afrikából, az USA-ból Kanadából, a latin amerikai országokból, stb. Az európai gazdák küldöttsége 28 főből ált – köztük egy magyar.

A hét folyamán a kiszivárgó hírekből érzékelni lehetett, hogy valamilyen megállapodás fog születni. A gazdák álláspontja pedig az volt, hogy „No deal is better than bad deel” (ha nincs megállapodás az jobb mint, egy rossz megállapodás). Ezt belül a kongresszusi központban nem így gondolták, hiszen ha most sem produkáltak volna valamilyen megállapodást, akkor ez a kudarc már a harmadik lett volna a sorban Seatle és Cancun után, ami pedig már végképp megkérdőjelezte volna az egyébként is halódó WTO létjogosultságát. A kinti elkeseredett hangulat a benti erőltetett tárgyalási folyamatokat érzékelve egyre forrósodott és szombatra tetőzött.

A tüntetők szerették volna elérni, hogy a bent tárgyalók tudatáig jusson el valahogyan elkeseredett üzenetük és közelebb szerettek volna vonulni a kongresszusi központhoz. A rendőrség ezt nem engedte, mire a tüntetők áttörték a rendőr kordont és összecsaptak a mögöttük állig és azon is túl felvértezett kommandósok hatos sorfalával. Az elkeseredett tüntetők zászlórúdjaikkal kezdték verni a rendőröket, akik között megbomlott a csatarend így a tüntetők megosztva több irányból közeledtek céljukhoz. Persze újabb és újabb kommandós sorfal állta útjukat. Mikor már mintegy 50-80 méterre jutottak az épülethez a rendőrök vesztésre állva mindent bevetettek. Először a „pepper sray” jött ez olyan mint egy nagyon csípős paprika kivonat. Erre a felkészültebb tüntetők zsugorfóliával tekerték be arcukat és tovább küzdöttek. Ezután jött a poroltó amitől semmit nem lát az ember így küzdeni sem tud, ezt követte a szintén csípős vizet lövellő kézi fecskendő, végül a könnygáz bombák kezdtek robbanni. Erre bizonyos visszavonulás után a tüntetők újra és újra kezdték a rohamot. Végül belefáradva valamennyien leültek a földre az épülethez vezető valamennyi utcát így elfoglalva. Ekkor többen szétszéledtek, de mintegy 900 tüntető ott maradt a földön ülve. Ekkor a rendőrség körül zárta őket és megkezdődtek a letartóztatások. A 48 órás fogva tartás után 14 letartóztatott kivételével mindenkit kiengedtek. A 14 fogoly ellen vádat emeltek illegális demonstráció és károkozás címén.

Az első tárgyalásuk 2006.01.11.-én lesz.

Most tehát értük szól a harang! A szabadon bocsátásukat követelő nemzetközi akcióhullám – vagy stílusosabban: ÉLŐLÁNC a Világért - indul 2006.01.09.-től. Az ehhez való csatlakozás mellett döntött az ÉLŐLÁNC Magyarországért. A 14 bebörtönzöttből 12 személy ma, szerdán (01.05) éhségsztrájkot kezdett. Nem elsősorban az embertelen börtönkörülmények miatt és a szabadon bocsátásukért, hanem hogy továbbra is minden eszközt megragadjanak, hogy a WTO gyilkos voltára felhívják a közvélemény figyelmét. Emberi kötelességünk, hogy szolidaritásunkat kifejezésre juttassuk !!!

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design