Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> a vidékért Beszámoló Olvasói levél Zsuppán András „Kinek kedvez a földtörvény? Zöldek, bárók, idealisták.” című cikkéhez
Olvasói levél Zsuppán András „Kinek kedvez a földtörvény? Zöldek, bárók, idealisták.” című cikkéhez Nyomtatás E-mail
2013. június 18. kedd, 00:55
Share/Save/Bookmark

http://84.2.38.22/gallery/keyframe/2011/02/03/m1-35694/m1-35694-03141200.jpgZsuppán András a legjobb magyar oknyomozó újságírók egyike, a vidék és a föld kérdésben azonban látható módon nincs otthon. A Heti Válasz 24. lapszámában megjelent tartalom (melyből a lap honlapján csak három bekezdés olvasható - http://hetivalasz.hu/itthon/zoldek-barok-idealistak-64961/) nem fedi a valóságot!        [Képforrás: Nava.hu]

Elfelejti megemlíteni, hogy a kormány Nemzeti Vidékstratégiája az, amit Ángyán József számon kér a földforgalmi törvény rendelkezésein.  „Egyszemélyes földügyi ellenzék”? Elfelejti megemlíteni, hogy Bencsik János szintén lemondott államtitkár is többször, és többféle módon kifejtette véleményét a földtörvény veszélyeiről. Oknyomozó újságíróként pedig adósunk maradt azzal, hogy a két köztiszteletben álló, népszerű államtitkár lemondásának okait elemezze.

Tévesen állítja, hogy „Ángyán követeléseit az LMP képviseli a parlamentben.” Nem hallott volna a 70 darab Ángyán-Bencsik módosítóról? Ángyán követeléseit Ángyán képviseli a parlamentben.

Zsuppán az „Az állami földek kiosztása körüli állítólagos visszásságok”-ról ír. Nem hallott volna az Ángyán jelentésekről? Oknyomozóként éppen azt várnánk tőle, hogy utánajárjon a „visszásságoknak”.

A kormány azt mondja, hogy „egy kávéskanálnyi földet” sem enged át a külföldieknek… Éppen Zsuppán András ne venné észre, hogy a földforgalmi törvény tervezete Európa 30 országának 512 millió állampolgára számára biztosít földszerzési jogot a magyar állampolgárokkal azonos feltételekkel?

„Látszólag nem két ellentétes koncepció áll szemben egymással, senki nem kardoskodik a nagybirtok mellett.” írja  – hát kardoskodni nem is kardoskodik a kormány, csak szépen csöndben beillesztett egy szót a tervezetbe. Egyetlen szó – mely lehetővé teszi, hogy egy cég az alkalmazottaitól is bérelhessen földet minden bejelentési, engedélyezési kötelezettség nélkül… Például a sok alkalmazottat foglalkoztató Bonafarm Csoport esetében akár országrésznyi földet  szerezet a most meglévő több tízezer hektárjához.

A moratórium kérdésében Zsuppán helyesen írja, hogy „A magyar fél azzal érvelt: az alacsony hazai földárak miatt a piac nem áll készen a nyitásra, a földeket tömegesen vásárolhatják fel külföldiek.. Hiába telt el majdnem tíz év a csatlakozás óta, a helyzet nem változott gyökeresen.” Ebben  egyetértünk, és ha akkor elég ok volt a moratóriumra – akkor most is elég ok kell legyen a moratórium meghosszabbítására. Esztelenség lenne olyan közösséghez csatlakozni, mely a saját állampolgárai érdekei ellenében kényszeríti bármire a tagországokat.

Az EU-n kívüli országokra vonatkozó tilalom is csak viszonylagos, mert tagországi állampolgárnak számítanak a társult országok is, és nem tudhatjuk, hogy a jövőben mely országok kaphatnak ilyen státuszt…

„Termőföldet alapvetően csak földművesek vásárolhatnak” – írja, de nem nézett jobban utána, hogy milyen tágak a kritériumok, és nem vette észre, hogy pályakezdő gazdálkodóként gyakorlatilag bárki vehet, vagy bérelhet földet egész Európából – ha megígéri, hogy 1 éven belül odaköltözik, sőt, az is lehet, hogy csak  telephelyet létesít…

„A helyi gazdák által választott, 3-9 főből álló testület megtagadhatja az engedélyezést” írja Zsuppán András, de elkerülte a figyelmét, hogy nem helyi gazdákat, hanem „helyi földhasználókat” – ír a tervezet – ez pedig többségében a helyi földbitorlókat jelenti, akik a helyi közösség érdekeivel szemben áll.

„58 százalék van a kis- és közepes gazdaságok kezén.” –írja. Ez azonban téves adat, mert nem lehet kiszűrni belőle a „szétírást”.

Csányi korszerű ormánsági telepe csak látszólag teremt munkahelyeket, mert összességében munkahelyeket szüntetett meg. Ott, ahonnan elhozta a marhákat több, mint 100 munkahelyet szüntetett meg, és ennél kevesebbet hozott létre…

Zsuppán András felteszi a kérdést, hogy vannak-e még egyáltalán gazdák? Megnyugtatom, hogy vannak, és megmaradásuk elemi nemzeti érdek. Ők álltak 1000 traktorral a gazdák terén 2005-ben … Nekik ígérte meg Jakab István, Ángyán József és a Fidesz, hogy nekik fog állni a zászló. „Nagy a földéhség” mondogatták a kormány képviselői, amikor a földhaszonbérleti pályázatok körüli botrányok kirobbantak.

Nem Ángyán József keresi az utat, hanem a Fidesz és Zsuppán András… Hogy hol vesztették el, az igazi szép feladat lenne egy oknyomozó újságíró részére.

Ács Sándorné vidékfejlesztési szakember

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design