Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> a vidékért Beszámoló Ángyán József felülvizsgálná a földbérleti szerződéseket
Ángyán József felülvizsgálná a földbérleti szerződéseket Nyomtatás E-mail
2013. április 30. kedd, 00:35
Share/Save/Bookmark

 "Kié legyen a föld és hogyan" címmel rendeztek fórumot Kalocsa után második alkalommal Szombathelyen az Élőlánc Magyarországért és a Váralja Szövetség szervezésében. A fórumon Ángyán József, a Fidesz országgyűlési képviselője, volt államtitkár tartott előadást a legújabb vizsgálódásának eredményeiről. A képviselő feldolgozta az eddig megkötött földbérleti szerződéseket, melyekből kiderült, hogy az eddig bérbe adott földek negyven százalékát mindösszesen tizenegy érdekeltség kapta meg. Ez szerinte tarthatatlan és ezeket a szerződéseket felül kell vizsgálni, valamint a pályáztatási rendszert is vissza kell vonni. [Forrás: atv.hu] Bővebben...

 

 

Az egykori szombathelyi huszárlaktanya nagytermében gyűltek össze azok, akik meg akarták hallgatni Ángyán József fideszes országgyűlési képviselő legújabb jelentését, melyet az állami tulajdonú földek haszonbérletbe adásáról készített. Ebből kiderült, hogy a földek csaknem felét, tizenegy érdekeltség kezébe jutatták a döntéshozók. Ángyán szerint a jelenlegi kormánypártok 2010-ben nem ezt ígérték a választóknak.

„A helyi közösségeknek kell rendelkezniük a saját földjükkel. A föld haszna ott kell, hogy maradjon a településen, és ez ad munkát és megélhetést a helyi embereknek. Szóval, azokat a szerződéseket, ahol nem ez történt, azokat sorra fölül kell vizsgálni és vissza kell térni az eredeti útra, amikor is a helyben lakó és gazdálkodó családokat és a helyi közösségeket akartuk erősíteni a földalapokkal is” – mondta el Ángyán.

A volt államtitkár szerint a földel kapcsolatos törvények előkészítése nem jó irányba mutat.

„Megerősítik azt a tendenciát, ami a földbérleti pályázatoknál látszik, hogy a nagy területeket néhány érdekeltég viszi el, és a helyben lakóknak vagy semmi, vagy nagyon kis maradék területek jutnak. Nos, erről a problémáról fogunk beszélni, hogy tudnánk fordítani az irányt abba az eredeti néppárti irányba, amit 2010-ben ez a kormány meghirdetett, és amitől az utóbbi időben eltérni látszik” – vélekedett a politikus.

Ángyán József azt mondja, hogy amióta az államtitkárságról egy éve lemondott mást sem tesz, mint jelzi ezeket a visszásságokat és egy internetes honlapon folyamatosan nyilvánosságra is hozza a vizsgálódásainak eredményeit. A képviselő abban bízik, hogy az új törvények nem a mostani irányt fogják követni, s a kormány belátva a hibákat a jelenlegi pályáztatási rendszert vissza fogja vonni.

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design