Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> a vidékért Beszámoló Ángyán József beszéde a Parlamentben - videó
Ángyán József beszéde a Parlamentben - videó Nyomtatás E-mail
2012. december 12. szerda, 17:53
Share/Save/Bookmark

A Kormány a föld- és birtokpolitikai kérdéseket sarkalatos, kétharmados törvényekben akarja rögzíteni, ezzel hosszú időszakra változtathatatlanná tenni. Az Ángyán József irányításával széleskörű társadalmi támogatottsággal kidolgozott ˝nép-párti˝ vidékstratégia jogi alappilléreit a földtörvény, az üzemszabályozási törvény, a családi gazdaságokról valamint a szövetkezeteikről szóló törvények adják, de a Kormány által puccsszerűen, előzetes egyeztetések és társadalmi vita nélkül beterjesztett alaptörvény módosító javaslat a családi gazdaságok és a szövetkezetek helyett "integrált mezőgazdasági termelésszervezést" nevesít.

Bár ezen új, alkotmányosan rögzíteni tervezett fogalomról és annak tartalmáról még a kormánypárti parlamenti frakció és szakmai, agrár- és vidékfejlesztési kabinetjének vezetése sem tud semmit, mégis a december 7-én beterjesztett törvényjavaslatnak 10-én és 11-én már az általános és részletes vitája is lezajlott, és 17-én a végszavazása is megtörténhet.

Ez azzal a katasztrofális következménnyel járna, hogy a mezőgazdaság és a vidék jövője a továbbiakban már nem a családokról, gazdaságaikról, a helyi közösségekről, a helyi gazdaság és társadalom megerősítéséről és az ezt szolgáló szövetkezeti modellről, hanem a néhány "integrátor" tőkés társaság érdekeiről, privilégiumaikról, az ország ezek közötti - a hírek szerint a hét régiónak megfelelő - felosztásáról és az összes szereplő alájuk való begyűréséről szólna, és ezek, mint profitcentrumok kiszívnák a hasznot az "integrált" egységekből. Ez befejezné a vidék teljes kifosztását, és katasztrofális következményei lennének az egész magyar társadalomra.

Ángyán professzor ezért érvel elkeseredetten ez ellen a modell ellen, és az eredeti - családi gazdaságokon és szövetkezeteiken alapuló - valódi "nép-párti" modell mellet ezen a videó felvételen, amely az alaptörvény módosításának - hétfőn késő éjszaka, a nyilvánosság elől elzárt - általános vitáján készült. Budai Gyula államtitkár úgynevezett "vita-összefoglalója" pedig önmagáért beszél!

*Kormányzati puccskísérlet?
*Tőkés társaságok vagy családi gazdaságok?
*A Kormány által pénteken, 2012. december 7-én puccsszerűen beterjesztett alaptörvény módosító javaslat a családi gazdaságok és a szövetkezetek helyett "integrált mezőgazdasági termelésszervezést" nevesít.

Még a képviselők sem tudják, hogy ez mit is jelent, de hétfőn már szavazniuk kell...

Ángyán József beszédének első 9 percében összefoglalja képviselőtársai felé a Kormány jelenleg is érvényes vidékfejlesztési koncepcióját, utána tér rá a jelen helyzetre a Kormány által puccsszerűen beterjesztett alaptörvény módosító javaslatról, melyben a családi gazdaságok és a szövetkezetek helyett "integrált mezőgazdasági termelésszervezést" nevesítenek.

Az Alaptörvény módosító indítványról folytatott vita zárásaként a Kormány "érveit" Budai Gyula államtitkár úgynevezett "vita-összefoglalója" tartalmazza, mely annyiból áll, hogy 7.5 percben ellenzékieket pocskondiáz, és fél percben a MAGOSZ-t védi.

Ángyán József a "T/9400 - Magyarország Alaptörvényének harmadik módosítása" irományhoz adott be T/9400/1-es módosító javaslatot, hogy a tőkés társaságok "integrált termelés szervezése" helyett a "családi gazdaságok és a szövetkezetek" kerüljenek bele a sarkalatos törvénybe. http://www.parlament.hu/irom39/09400/09400-0001.pdf

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design