Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> a vidékért Beszámoló Élőlánc a földtörvényről
Élőlánc a földtörvényről Nyomtatás E-mail
2012. október 03. szerda, 00:00
Share/Save/Bookmark

A Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottsága és Mezőgazdasági Bizottsága általános vitára ajánlotta a földtulajdonra és földhasználatra vonatkozó Földtörvény tervezetét, amely alapjaiban, hosszú időkre fogja meghatározni a vidék társadalmának és gazdaságának alakulását.

A tervezet azonban nem csak a vidékfejlesztési stratégia célkitűzéseivel nincs összhangban, hanem az alaptörvényben deklarált fenntarthatóság alapelveivel is ellentétes. A szép szavak mögött magában rejti a spekuláció, a korrupció és a társadalmi igazságtalanság lehetőségeit. Korlátokat szab a földszerzésben az őstermelőknek, családi gazdaságoknak, de korlátlan üzemméret kialakítását teszi lehetővé az olcsó bérmunkával dolgozó, a helyi gazdaságból profitot elvonó nagyüzemnek, előrevetítve a családi gazdaságok és a vidéki települések elsorvadását. A külföldi földtulajdon ellen irányuló harcias kommunikáció közepette a tervezet kész tényként kezeli, hogy európai uniós állampolgárok földet vásárolhatnak Magyarországon. Mindezt tetézi, hogy a tervezetről érdemi társadalmi vita nem folyt, rá vonatkozóan hatástanulmányok nem készültek.

Az Élőlánc Magyarországért ezért követeli, hogy ezt a törvénytervezetet vonják vissza, és az új tervezet készítését előzze meg a szükséges hatástanulmányok elkészítése, majd erre építve a képviselők szervezzenek választóik számára az ország minden területén nyilvános társadalmi vitát. A törvénytervezet további tárgyalása csak ezt követően kezdődjék meg.

2012. október 3.

Élőlánc Magyarországért elnöksége

Kapcsolat: Ács Sándorné (Tel: 30 3850 379, e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. )

 

 

 

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design