Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> a vidékért Beszámoló Az Élőlánc Magyarországért részvétét nyilvánítja Páty jövőjét illetően
Az Élőlánc Magyarországért részvétét nyilvánítja Páty jövőjét illetően Nyomtatás E-mail
2010. március 01. hétfő, 21:56
Share/Save/Bookmark

 

A nyilatkozat első része

Páty képviselőtestülete megszavazta a mega ingatlan panamáját, pedig a helyi népszavazáson kétszer annyian voksoltak a beruházás ellen, mint mellette. Visszaszállt ugyanis a képviselő testületre a döntés joga, mert a helyi népszavazás érvénytelen lett, a szavazásra jogosult 5249 emberből csak 2260 jelent meg. A képviselő-testület beváltotta a szavazás „eredménye” után a hozzá fűzött félelmeket: a beruházó szája íze szerint döntött.

Az Élőlánc Magyarországért a beruházás megakadályozásában helyi civil szervezetek felkérésére lépett föl. Lányi András elnökségi tag több rádióadásban, illetve a február 5-én Pátyon megrendezett falufórumon hívta fel a figyelmet a beruházással kapcsolatos ellenérvekre.

Az online média is figyelemmel kísérte az ügy eseményeit. Az Index már tavaly kongatta a vészharangokat. „Pátyon kaszinóvárostól tartanak”, „Önkormányzati vita a Grupo Milton pátyi óriásberuházásáról” – így a szalagcímek.

Ezután, február 22-én, a végső testületi szavazás reggelén, Bodoky Tamás tollából jelent meg az Indexen egy leleplező írás a Grupo Milton háttéről, de ez sem tántorította el a testületet a gigaprojekt befektetőitől. A cikk hatására a Grupo Milton, valamint Kovács Bence János még jobban megmutatta valódi arcát, megfenyegette az Indexet, Bodoky Tamást valamint informátorát egyaránt. Valószínűsíthetően a képviselőtestület is nyomás alatt állt, 15:27-kor már kiderült: Építhet a Grupo Milton Pátyon.

Február 23-án már „csak” utórezgésként lehetett értesülni arról, hogy korábban „Csalásért büntették a Grupo Milton elnökét”; és valószínűleg a Pátyon történtek miatt „Lemondott Telki polgármestere”.

Az Élőlánc Magyarországért helyreigazítása a pátyi eseményekről az Indexen megjelentekkel kapcsolatban

A nyilatkozat második része

Bár az Index és Bodoky Tamás érdeme hatalmas a pátyi ügyek sajtóközlését illetően, ám mégis szembetűnő ennek a népszerű hírportálnak a részrehajlása. Megmagyarázhatatlan okokból évek óta kerüli vagy felejti ki felsorolásokból az Élőlánc Magyarországért nevét, akkor is, ha egy ügyért hónapokon át és nem is eredménytelenül fáradozik. Lásd: sukorói kaszinóváros, dunakeszi tőzegláp és pátyi golffalu. Feltűnő módon ezekhez az eseményekhez elsősorban az LMP nevét társítja. Természetesen mindenkinek megvan a maga pártszimpátiája, de ennyire részrehajlónak talán mégsem kéne lennie az Index újságíróinak, főként Bodoky Tamásnak. Lehetne Más az Index….

Az Indexen olvasható hír helyesen így hangzik:

"A pátyi projekt ellen azóta a helyi civil szervezetek mellett többek között az Élőlánc Magyarországért; Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa; törvényességi aggályokat hangoztatva a Közép-Magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatal állami főépítésze, Hajnóczi Péter; és utolsó sorban a Lehet Más a Politika párt is szót emelt, a beruházó mégis gőzerővel folytatja az előkészületeket."

Az Élőlánc Magyarországért tehát felháborodottan tapasztalja,
hogy míg más, helyi és országos környezetvédő szervezetek kitartó munkával egy-egy ügyet nyilvánosságra hoznak, a védelem szakmai megalapozásán fáradoznak, jogi eljárásokat kezdeményeznek vagy éppen a sajtó figyelmét igyekeznek az esetre ráirányítani, az Index tálalásában ezek az esetek rendszerint akkor és úgy jelennek meg, amikor a Lehet Más a Politika nevű párt nyilatkozik az ügyben. A pártos újságírás jól bevált receptje szerint a probléma csak alkalom a kedvelt párt reklámozására. Elítéljük ezt az eljárást.

Az Élőlánc Magyarországért elnöksége


Kapcsolódó:

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design