Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

Határ-érték Nyomtatás E-mail
2007. szeptember 01. szombat, 07:23
Share/Save/Bookmark

 

 

Meghívó

Az Élőlánc Magyarországért
Határ-érték: a határon átnyúló környezeti konfliktusokról
a régiós együttműködés erősítése jegyében

címmel nemzetközi konferenciát rendez

2007. szeptember 28-29-én (pénteken és szombaton)

a kőszegi Európa-házban (Chernel u. 14.),
melyre minden érdeklődőt szeretettel vár.

 

Az elmúlt évek - a globális gazdasági terjeszkedés és a térség gazdasági-társadalmi kiszolgáltatottsága eredményeként - Közép-Európa és benne a Kárpát-medence számára az államhatárokat átlépő ökológiai krízisek és konfliktusok sorát hozták. Bár az okok vizsgálata, valamint a problémakör eredményes kezelése és a megelőzés lehetőségeinek feltárása minden bizonnyal túlmutat a térségben élők érdekein, de elképzelhetetlen a közvetlenül érintettek részvétele, önszerveződése nélkül. A fentiek jegyében egy régiós, nemzetközi konferenciát szervezünk, melynek nyomán egy akciófüzet is készül az együttműködési stratégiákról.

Elsődleges célunk a környezetvédelmi problémákkal foglalkozó civil szervezetek együttműködésének erősítése a helyieket veszélyeztető sajátos, az országhatárokat átlépő környezetszennyezések, környezeti konfliktusok megelőzése, illetve kezelése érdekében - figyelemmel arra, milyen esélyei vannak a szubszidiaritás és a demokratikus érdekképviselet, döntéshozatal elvei érvényesülésének egy határmenti térségben, immár az Európai Unió égisze alatt. Esettanulmányok segítségével bemutatásra kerül többek közt (1) a határon átnyúló folyószennyezések, (2) egy tervezett hulladékégető, (3) az illegális hulladékimport, (4) egy lignitbánya tervének problémája. A megoldásokat elősegítő eszközök sorában szó esik (1) a környezetvédelemi jogról, (2) a környezetbarát vidékfejlesztés eszközrendszeréről, esélyeiről, (3) a megújuló energiarendszerek kisközösségi alkalmazásáról, (4) a társadalmi részvételről a helyi és regionális döntéshozatalban, valamint a közösségfejlesztésről, (5) a határon átnyúló természetmegőrzési és -védelmi együttműködésről, (6) az uniós alapelvek érvényesülésének lehetőségeiről és lehetetlenségeiről: a szubszidiaritásról, az önkormányzatiságról, a regionalitásról, az egészséges környezethez való jogról, (7) az együttműködési lehetőségekről, ezek szintjeiről: civilek, határ menti önkormányzatok, szakmai szervezetek, minisztériumok, hatóságok.

A konferencián részt vesz és felszólal - a civilek, az önkormányzatok, az illetékes hivatalok stb. képviselőin kívül - az Európai Parlament több képviselője - így prof. Schöpflin György és Olajos Péter - is, dr. Fülöp Sándor, az EMLA, Nemes László, a Rába Szövetség, Szilágyi László, a Hulladék Munkaszövetség vezetője és ifj. dr. Zlinszky János egyetemi docens, valamint az osztrák Zöld Párt, határmenti osztrák civil szervezetek képviselői stb.

A konferencia nyelve magyar és német - szinkrontolmácsolást biztosítunk.

Az előzetes program itt olvasható.

 


 

A konferencia témájához kapcsolódóan képzőművészeti kiállítás nyílik
a Képzőművészeti Egyetem diákjai,
valamint Kodolányi László, Kőszegen élő képzőművész alkotásaiból.

A kiállítást Kaszap Sára népművelő és Karátson Gábor író, festőművész nyitja meg.

2007. szeptember 27-én (csütörtökön) 16:30 órakor
az Európa-ház (Chernel u. 14.) Sigray-termében.

 


 

  

A konferencia fő támogatója az

 

Európai Néppárt - Európai Demokraták (ENP-ED).

A rendezvény az Európai Unió és a Regionális Fejlesztés Operatív Program támogatásával megvalósuló "HIP (Hatékony Innovatív Partnerség) - Regionális és kistérségi kapacitásépítés Nyugat-Dunántúlon" projekt támogatásával kerül megrendezésre.


 

Határ-érték
Szőnye Ildikó - Élőlánc Vas Megyéért - 9700 Szombathely, Szófia u. 20/A
tel/fax: 94 342 663, tel.: 30 396 8073 - e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.
A Rábát bemutató képek a www.pronas.hu oldalról származnak.

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design