Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> természeti értékeinkért Állásfoglalások Halasszák el az erdőtörvény zárószavazását!
Halasszák el az erdőtörvény zárószavazását!
2009. április 10. péntek, 11:05
Share/Save/Bookmark

Nyílt levél Szili Katalinnak,
a Magyar Országgyűlés elnökének

Tisztelt Elnök Asszony!

Azzal a kéréssel fordulunk Önhöz, hogy az Országgyűlés halassza el a zárószavazást az "Erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról" szóló T/6934 számú törvényjavaslatról.

Azért Önhöz fordulunk ebben a nagy horderejű ügyben, mert a Házszabály értelmében a Parlament ülésének napirendjére az elnök a Házbizottság ajánlása alapján tesz javaslatot. A Házbizottság  döntéseit egyhangúlag hozza,  konszenzus hiányában az Országgyűlés elnöke dönt.

Kérésünk indoka, hogy a Magyarországon az utóbbi hetekben kialakult politikai válság körülményei nem alkalmassak arra, hogy a parlamenti képviselők a szavazás előtt elmélyülten tanulmányozzák a törvényt és a nagy számú, sokszor egymás ellenében ható módosító és kiegészítő módosító indítványt.

A megalapozott, egyetértésre számító törvényalkotás különösen fontos lenne az olyan nagy jelentőségű, hosszú távú hatásokkal bíró, visszafordíthatatlan következményekkel járó törvény esetében, mint amilyen az Erdőtörvény.

Álláspontunk szerint megengedhetetlen, hogy a legmagasabb szintű szárazföldi ökoszisztéma fenntartható használatát alapjaiban és hosszú távra meghatározó törvényjavaslat ilyen méltatlan módon, a kellő figyelem híján kerüljön elfogadásra.

A módosító indítványok nagy száma, és a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának figyelmeztetése is arra int, hogy a törvénytervezet - bár tartalmaz előremutató elemeket - mégsem biztosít kellő garanciákat a fenntartható fejlődés, a biológiai diverzitás szempontjából kiemelt szerepet játszó erdei ökoszisztémák védelmére, hosszú távú fennmaradására.

Ezért azt javasoljuk, hogy a végszavazás előtt a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács érdemben tárgyalja meg a tervezetet, és tegyen javaslatot az átfogó garanciák beépítésére.

 

Mezőfalva, 2009. április 10.

Az Élőlánc Magyarországért elnöksége nevében
Ács Sándorné
elnökségi tag

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design