Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> természeti értékeinkért Sajtóközlemények Kaszinóváros a Velencei-tó partján
Kaszinóváros a Velencei-tó partján
2009. március 20. péntek, 17:46
Share/Save/Bookmark

Az Élőlánc Magyarországért 2009. március 19-én sajtótájékoztatón, komoly médiaérdeklődés mellett hozta nyilvánosságra a helybeli tiltakozókat tömörítő Angelika Egyesület levelét, amelyben a tervezett sukorói megaberuházás ellen emelnek szót. Az Egyesület a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosához fordult, kéri állásfoglalását.

 

 


1. A tópart és az autópálya között fekvő külterületet Sukoró önkormányzata 2003-ban építési övezetté nyilvánította, az érvényes övezeti besorolás falusias jellegű beépítést engedélyez. A terület jelenleg beépítetlen.

2. A terület tulajdonjogát ingatlancsere útján Yoav Blum üzletember szerezte meg, aki magyar állampolgárságot nyert, majd az M4-es tervezett nyomvonalába eső, kisajátításra szánt albertirsai és pilisi mezőgazdasági ingatlanok tulajdonosa lett. Utóbb ezeket ajánlotta fel cserére a magyar államnak, így jutott - egyesek szerint áron alul - a 019/3 helyrajzi számú tóparti területhez. (A tranzakció ügyészi óvás alatt áll.) A vagyonkezelő eljárása tudomásunk szerint a 95/LVII vízgazdálkodási törvénybe ütközik, mely szerint "természetes vizek partját a tulajdonos állam, illetve a tulajdonos önkormányzat közérdekű élokra tartja fenn, ezért... beépítetlen ingatlantulajdon természetes vizek partján nem szerezhető".

3. Egy külföldi befektetőcsoport honlapján és sajtónyilatkozataiban a területre King City néven "Európa legnagyobb üdülőjét, kaszinóját és szállodáját" tervezi, többek között 3500 fő befogadására alkalmas koncertteremmel, fedett sípályával, golfpályával és élményfürdővel. A község rendezési tervének egyszerű módosításával olyan új övezeti besorolást állapíthat meg, amely- szemben a jelenlegivel - lehetővé tenné az óriásberuházást (magasépületeket, magasabb szintterületi mutatót, stb.)

4. A települési terv módosítása illetve az építési engedély kiadása azonban környezetvédelmi szakhatósági eljárást kíván. Ennek során figyelembe kell venni, hogy a terület több természetvédelmi védettséget élvező terület közé ékelődve lehetetlenné tenné e természetvédelmi célok megvalósulását:

  • Az Országos Területrendezési Tervben szereplő ökológiai hálózat övezete (magterület övezete), ahol "csak olyan övezet jelölhető ki, amely az ökológiai hálózat természetes és természetközeli élőhelyeit és azok kapcsolatait nem veszélyezteti" (2003/XXVI). A kaszinóváros az ökológiai folyosót értelemszerűen megszüntetné, a parti nedves területek és partközeli vizek élővilágát súlyosan háborítaná - ez elsősorban védett madárfajokat érint.
  • Közvetlenül határos a Velencei tavi madárrezervátum bővítésére kijelölt területtel, amelynek épségét többek között a hazánk által is aláírt Ramsari Szerződés garantálja. A védett madarakat a kaszinóváros forgalma, többek között fény- és zajszennyezése elpusztítja e tájról, mely vándorlásuk útvonalának fontos állomása.
  • A természetvédelmi törvény által védett szikes tó partján fekszik. A forgalom és az ezzel járó terhelés növekedése a tó élővilágára súlyos veszélyt jelent.
  • A Velencei hegység Natura 2000 terület közvetlen szomszédságában fekszik. A terület az ökoturizmussal kapcsolatos fejlesztések számára kiválóan alkalmas, a vigalmi negyed több értéket pusztít el, mint amennyi hasznot (a beruházónak) hajt.
  • Az egész terület tájképi védelem alatt áll. A természet és a kultúrtáj harmonikus együttesét, a pannon dombvidék hagyományos arculatát őrző vidék jellegét a Las Vegas-szerű létesítmények alapvetően megváltoztatják, tönkreteszik.Sajtóvisszhang


Kapcsolódó anyagok:

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design