Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> Publikációk Gazdaság Lányi: Tartós válságra kell felkészülni
Lányi: Tartós válságra kell felkészülni
2008. november 10. hétfő, 23:30
Share/Save/Bookmark
2008. november 2., vasárnap 11:09 - InfoRádió

A szabadkereskedelmi világrend szabályozatlansága, egyes természeti erőforrások kimerülése és a Föld túlnépesedése miatt tartós válságra kell berendezkedni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lányi András. Az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja hozzátette: részleges megoldást jelentene a helyi piacok és kisközösségek önrendelkezési jogának megerősítése.
Az interjú itt meghallgatható.
Napjaink kapitalista világrendje már gyökeresen eltér attól a kapitalizmustól, amely a gazdasági tankönyvekben szerepel, a pénztőke ugyanis behozhatatlan előnyre tett szert a reálgazdasággal szemben - mondta az InfoRádióban Lányi András, az Élőlánc Magyarországért egyesület elnökségi tagja.

A tőkeigény a pénz uralmához vezetett, ennek következtében azonban túl sok pénz jelent meg a piacon, ami miatt az egész hitelrendszer sebezhetővé vált. A szinte felbecsülhetetlen mennyiségű spekulatív tőke kiszámíthatatlan mozgása játszi könnyedséggel teheti tönkre nemzetek vagy régiók gazdaságát vagy valutákat. Ezen válságoknak pedig már semmi köze a túltermelési válságokhoz - mutatott rá a szakember.

Hozzátette: bár a globális kapitalizmus sok tekintetben hozzájárult a világgazdasági növekedéshez, amelynek haszonélvezői főleg a fejlődő országok, például India vagy Kína volt, a jelenlegi rendszer lényege mégis az, hogy a gazdag országok szegényeitől veszi el a pénzt és adja oda a szegény országok gazdagjainak.

Ez egyszerre jelent kiegyenlítődést és vezet szélsőséges egyenlőtlenségekhez - mutatott rá Lányi András.

Elmondta azt is: a jövőben bizonyos természeti források kimerülésével, valamint a Föld túlnépesedésével is számolni kell, ami tartós válsághoz vezethet.

Minderre szavai szerint megoldás lehet a helyi piacok önállóságának megerősítése.
 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design