Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> Publikációk Közélet Minek a válsága? Kinek a jövője?
Minek a válsága? Kinek a jövője?
2006. május 31. szerda, 15:54
Share/Save/Bookmark
Lányi András cikke a Heti Válaszban

 

Tézisek.

1. Magyarországon a jobboldal belátható időn belül nem számíthat a szavazók többségének a bizalmára. Szerencsére.

2. Nem Orbán Viktortól kellene megszabadulni, hanem attól a tévképzettől, hogy a posztkommunista rablókapitalizmus ellenzéke jobboldali.

3. Az ellenzék azért maradt alul a választásokon, mert egységes. Vagy legalábbis egyhangú.

 

Korán elhúnyt barátom, Vági Gábor mondta 1981-ben, a Jaruzelski-puccs másnapján: fiatal koromban azt hittem, ez a rendszer epizód lesz az életemben, most már látom, az életem epizód a rendszerben. Én 1948-ban, a fordulat évében születtem, azóta Magyarországon a hatalom – négy év kivételével (1998-2002) – ugyanannak a politaták, esetleg konzervatívok, szabadelvűek, az ökológiai politika hívei, most nem ez számít. Nem azért kezdtünk politizálni, mert hirtelen politizálhatnékunk támadt. Az életösztönünk jelez. Van aki környezetnek nevezi, van aki hazának, életminőségnek, közjónak, hagyománynak, a lényeg az, hogy veszélyben forog, s mi mentenénk, ha tudnánk, ami a szívünknek kedves e világon –az elvevők uralmától, az elfogyasztók társadalmától, a pusztulástól. Tapasztaljuk atársadalmi önrendelkezés, az állampolgári részvétel, a szabad egyéni kezdeményezés, az igazságos közteherviselés és a törvény előtti egyenlőség útjában álló, soha le nem bontott akadályokat: a politikai osztály terhes és megalázó uralmát.

Ez a közös tapasztalat összehozhatna bennünket. Igen, ha akadnának politikusaink, akik arról beszélnek, ami összefűz, nem kényszeresen arról, ami megoszt. És tiszteletben tartanák a posztszocialista vircsaft ellenzőinek sokféleségét. Hogy nem vagyunk egy akolba összeterelhetők. Az ellenzék, minden ellenkező híresztelés dacára nem azért maradt alul kétszer egymás után a választásokon, mert nem eléggé egységes. Éppen ellenkezőleg. Azért veszít, mert vezetői a nemlétező egységet erőltetik. A hagyományos – egyébként idejétmúlt - politikai gondolkodás nézőpontjából a balközéptől a szélsőjobbig terjedő ellenzék nem fér el egyetlen pártban. Ha létezne politikai program, jelkép vagy jelszó, amelynek jegyébenkeresztény-nemzetiek, modern néppártiak, szabadelvű konzervatívok, “klasszikus” szociáldemokraták, valamint a különféle ökopolitikai árnyalatok egy pártba tömörülnének, az csak valami megjegyezhetetlen, lapos közhely lehetne, senki se szavazna rá. De ki szeret közülünk tömörülni? Aki a FIDESZ-szel elhitette, hogyszoclib tömegpárti vetélytársuk harsány semmitmondásával valami ahhoz hasonlót kell szembeállítania, az veszítette el kétszer egymás után a választásokat. De még előbb az veszítette el, aki a jobboldali tömegpárt kényszerzubbonyát próbálta ráerőltetni az ország nem-éppen-szoclib részére.

 Lányi András

 

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design