Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> Publikációk Közélet Lehet más az Index?
Lehet más az Index?
2008. július 11. péntek, 18:44
Share/Save/Bookmark
... avagy ne gondolj a fehér elefántra

Vélemény az index függetlenségéről az Ökopolitikai Műhelyről szóló tudósítások kapcsán - Ertsey Attila írása

Lehet más az index? Avagy ne gondolj a fehér elefántra


Vélemény az index függetlenségéről az Ökopolitikai Műhelyről szóló tudósítások kapcsán

 
Olvasom Bodoky Tamás, az index tollnokának újabb és újabb tudósítását az Ökopolitikai Műhelyről és a kérdőjelek csak egyre szaporodnak bennem. Ha tudósítani akart a Lehet más a politika? című vitasorozatról, akkor minimális korrektség elvárható lenne tőle, de ezen túlmenően fogalmazása több, súlyos kérdést is felvet.


A vitasorozat elindításának nyilvánvaló oka, hogy a Schiffer-féle Védegylet pártalapításra adta a fejét. Ehhez építik ki a szellemi hátteret. Ez így rendben is volna, de ezt miért nem lehet így kimondani? Persze van erre válasz, de ezt ne BT-től várjuk.

Mert ha kimondaná BT, rögtön kényes kérdések vetődnének föl. Hogy például a Védegyletnek volt egy alapítója és mozgatója, Lányi András, aki ezt a civil szervezetet annak idején azzal a nem titkolt céllal hozta létre, hogy abból majdan egy Zöld párt legyen. Lányi három évvel ezelőtt úgy érezte, hogy az idő elérkezett. Az előkészületekben részt vettek sokan, Schiffer, Csillag, Elek is, szóval mindazok, akik most szerepelnek. Aztán úgy döntöttek, mégsem időszerű az alapítás, és kiléptek a csapatból. Lányi megalapította az Élőláncot, mely ma is létező párt, mozgalom, zöld, harmadik út vagy öko, mindegy, minek hívjuk. Az Élőlánc hatalmas erőfeszítéssel indult is az országgyűlési és önkormányzati választásokon is, egyéni jelöltek illetve budapesti lista állításáig jutott, és tisztességes vereséget szenvedve bebizonyította, hogy a jelenlegi választási rendszer szerint a politika a létező pártok rezervátuma, szögesdróttal körülvett terület, ahova lehetetlen bejutni, hacsak nincs valaki, aki kívülről támogatja pénzzel, médiával, stb. a jelentkezőt. Erre számos élő példát ismerünk a parlamenten kívüli pártok sorában is.

Nos tehát van egy Élőlánc, és van egy Lányi és éppen ez a baj. Mert Lányi és az Élőlánc kikerülhetetlen, de BT – és a média túlnyomó része - mégis minduntalan arra tesz kísérletet, hogy kikerülje. Minél inkább teszi, annál kínosabb, sőt nevetségesebb.

Mert ugyan mi magyarázza, hogy a vitasorozaton meghívottként szintén résztvevő Lányit még akkor is kihagyja a névsorból, amikor a mellékelt fotón jól láthatóan ott ül teljes testi valójában a pódiumon? Amúgy Karátson Gábort sem említi, aki időközben egyébként visszavonult a Védegylet tiszteletbeli elnöki tisztéből. Ez nem véletlen, mondaná Karinthy, hanem vélet.

BT technikájáról a régi poén jut az eszembe: ne gondolj a fehér elefántra. Ha megpróbálod, nem fog sikerülni. Most ugye Lányi és az Élőlánc a Fehér Elefánt, akik a rossz lelkiismeret démonaként kísértik az index olvasóit, és riasztják föl BT-t hajnali hideg verejtékben. Mert ott vannak, kikerülhetetlenül, legalább annyira, mint amennyire a Védegylet is kikerülhetetlen tényező lett.

Nyilván azért hagyja ki őket, mert ők ketten igen nagy lelkesedést váltottak ki a vita hallgatóságából, de ez ugye bezavar aPR-cikkbe, mert a hallgatóság itt nem cél, hanem eszköz, még akkor is, ha ezen besorolás ellen az érintettek tiltakoznak, mint tette azt „sürgős szolgálati közlemény” címmel egy olvasójuk a cikk kommentjei közt.
Bizonyára nagyobb lelkesedést mutathatott a hallgatóság irántuk, mint az ú.n. „politikában csalódott értelmiség” nevű formáció iránt. Kikről is van szó?

Ad 1: Bozóki András, egy bukott SZDSZ-es miniszter. Ad 2: Elek István, aki már sokszor csalódott, most ismét. És itt van Lengyel László, akinek kritikai hangja szelektíven buzog, akkor kritizál odamondogatósan, fedezékből, amikor már a verebek is teli torokból ugyanazt üvöltik utcahosszat. Illés Zoltán, aki annyira azért nem ábrándult ki, hogy párttagságáról lemondana egy induló párt kedvéért. És ott van az érzékeny értelmiségi Szilágyi Ákos, aki 2006 őszén élénken helyeselte a rendőri brutalitást. A névsor jelentős része valahogy kötődik ilyen-olyan módon a ma legnépszerűtlenebb parlamenti párthoz. Azt sem lenne érdektelen az oknyomozó BT-nek kifejteni, hogy Schiffer jó kapcsolatokat ápolt vagy épített Fodor Gáborral, és talán nem alaptalan az a feltételezés, amit maga Fodor Gábor engedett sejtetni, hogy amennyiben nem választják meg pártelnöknek, kilép és új formációt alakít, mely vélhetően zöld lesz, és a „harmadik erő” pozícióra tör. De hát megválasztották, így ő a kiábrándult értelmiségiek köréből beábrándult ismét az SZDSZ-be. A Védegylet – pardon, az Ökopolitikai Műhely - pedig a leendő új zöld párt elnökéül kénytelen máshol kilincselni.

Márpedig a politikához pénz és médiatámogatás kell. Az pedig a politikával összefonódott tőkének van, másnak nincs. Az Élőlánc első nekifutása és választási kudarca ezt igazolja – pedig kaptak nemtelen ajánlatot ők is, de nem éltek vele. Pénztárcájuk bánja azóta is. Ki fog állni a sarjadzó új zöld párt mögött? Mert Csillag reményei a nem korrupt és önzetlen vállalkozói rétegre nem többek naivitásnál.

Csak nem az index? Mert BT révén a médiatámogatás már megvan.

No, hát körülbelül ezek hiányoztak ebből a politikai PR-cikk-sorozatból, mint érdekes háttérinformációk. Hogy most akkor mi van? Konkurensek lettek a Védegylet-alapító Lányi Élőlánca és az utódjába lépett Schiffer pártcsírája? Ha így van, miért kell lapítani? Ez titok?

Hát azért is, mert minden sikert, amit Lányi és a Védegylet közösen elért, most az új zöld csíra akarja örökölni. Sólyom jelölését, a Jövő nemzedékek képviseletének gondolatát, satöbbi, satöbbi.

Kínos kérdések sokaknak, kivéve persze egy független sajtónak. Most már tényleg kíváncsi vagyok, miért nem írja le két éve az index az Élőlánc nevét, még akkor se, amikor a Népszabadságot kivéve minden média teli volt velük.

Az index eddig relatíve függetlennek számított, féltek is tőle. Most miért adta fel függetlenségét?

Lehet más a politika? Lehet más az index?

Ertsey Attila építész
A Duna Kör alapító tagja, a Duna Charta tagja, az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja

hu.indymedia.org/node/8426


 


szerintem ez gáz

Én nem ismerem töviről hegyire belülről a dolgokat, de az biztos hogy ez az írás tele van sértődöttséggel, frusztrációval és rosszindulattal. Miért kell egyik zöldnek a másikat fúrni, kedves Attila?
 (noémi)

lehet más az index

Kedves Noémi!
Sértődöttség, frusztráció, rosszindulat, amit említesz. Nos, nem sértődöttség, sértettség, aminek oka van. Ha három éve minden energiádat ebbe az ügybe ölted volna és masszív ellenszéllel találkozol, Szent Ferencnek, vagy süketfajdnak kellene lenned, hogy felülemelkedj, vagy ne reagálj. A legtöbb próbálkozásunk együttműködésre irányult, civilekkel és magánszemélyekkel, számos eredménnyel, lásd Országos Civil Fórum, Árnyékkormány.hu, stb., pártok közül eddig csak a Humanistákkal volt sikeres közös akciónk. A frusztrációt visszautasítom, a rosszindulatot szintén. A kérdésed jogos, erre szeretnék választ kapni. A történet elejét elfelejtetted: Schifferék léptek ki a közös pártalapításból 2005-ben, most ők alapítanak egyet. Ki fúr kit? Amellett kicsit túlértékeled a cikkemet. Ettől nem fog elsüllyedni az Ökopol hajója, nem is célom ez, csak a dolgok tisztázása. Ki támogat kit, hol a szabad sajtó?
Én is hadd kérdezzek valamit: biztos, hogy teljesen elfogulatlanul olvastad írásomat? Miért ez az indulat?
Üdv: EA

két pontosítás

A Védegylet nem Schiffer-féle. Tudtommal, még Lányi András alatt se volt Lányi-féle.

És nem a Védegylet lesz párt, hanem egy rakás ember akar ilyet, többek közt sok védegyletes.

Kedves Ertsey Attila, a

Kedves Ertsey Attila,
a sejtetett összeesküvés-elmélet és a sárdobálás után akkor nézzük talán a tényeket is:

—- 2005-ben, néhány hónappal a választások előtt Lányi András és még páran megalapítják az Élőláncot, bár a Védegylet és a zöld mozgalom többsége ezt kifejezetten ellenzi. Az indokuk az, hogy nincs itt az idő és nem lehet egy pártot néhány hónap alatt felépíteni.

—- Az Élőlánc - nem meglepő módon - csúfosat bukik a választásokon.
A bukást Ön így magyarázza:
„a jelenlegi választási rendszer szerint a politika a létező pártok rezervátuma, szögesdróttal körülvett terület, ahova lehetetlen bejutni, hacsak nincs valaki, aki kívülről támogatja pénzzel, médiával, stb. a jelentkezőt.”

Igen, a politikához rengeteg pénzbeli és nem pénzbeli támogatás kell. De gondolom ezt az előtt is tudták, hogy pártot alapítottak.
Ezt a támogatást rengeteg munkával meg kell szerezni. Önöknek ez nem sikerült. A jóindulatú magyarázat erre az, hogy azt lett volna a csoda, ha néhány hónap össze tudják szedni a választáshoz szükséges pénzügyi- és médiatámogatást. A gonosz magyarázat az, hogy elcseszték.

—- 2008-ban azok, akiknek a támogatására az Élőlánc néhány éve még ácsingózott, a közben megváltozott helyzetet felmérve elkezdenek gondolkodni egy új ökopárt alapításán. Erről megjelenik néhány, láthatóan támogató cikk.

Mit tesz erre Ön, vagyis közvetve az Élőlánc?
- először elhint egy finom utalást valamiféle összmédiás összeesküvésre:
„Mert Lányi és az Élőlánc kikerülhetetlen, de BT – és a média túlnyomó része - mégis minduntalan arra tesz kísérletet, hogy kikerülje.”

- utána az új csapat hiteltelenítésén dolgozik egy sort (Bozóki, Elek, Illés lejáratása)

- végül az összeesküvős kört szépen bezárva az Index hitelét is megsavazza egy kicsit („Most már tényleg kíváncsi vagyok, miért nem írja le két éve az index az Élőlánc nevét, még akkor se, amikor a Népszabadságot kivéve minden média teli volt velük. Az index eddig relatíve függetlennek számított, féltek is tőle. Most miért adta fel függetlenségét? Lehet más a politika? Lehet más az index?”)

Nem ezt mondják úgy, hogy savanyú a szőlő?
Miért nem arról beszélünk, hogy mit rontott el az Élőlánc?
Miért nem arról, hogy Lányit – megkérdőjelezhetetlen tekintélye és teljesítményei ellenére – miért nem támogatta és támogatja ma sem a zöld mozgalom többsége?

Üdv,
 Mentha

lehet más az index

Kedves Mentha!
Imádom, amikor az értelmiség az összeesküvés-elmélet című dumával stigmatizál, ha nem akar valamilyen összefüggésről tudomást szerezni. A világ legnagyobb összeesküvés-elmélete egyébként a 9.11., bin Ladennel az élen. Rendben, spongyát rá. A sárdobálás c. duma szintén kedvencem a politikai sajtóból. Rendben, spongyát rá.
A tényekről: az Élőlánc alapítását megelőzte egy többhónapos előkészület, melyben a mostani Ökopol-osok részt vettek. Az indoklás a pártalapításból való kimaradásra valóban ez volt. Hogy mikor mire érett meg az idő, erről ne nyissunk vitát. A zöldmozgalom véleményét jól írja le „vaktyúk”, ezt nem ismétlem. A párttal nem értettek egyet, nem az időponttal. A pártot pedig sikerült felépíteni.
A pénzügyi és médiatámogatást nem sikerült megszerezni, ennek okait máshogy látjuk. Mi a választók bizalmát céloztuk meg, s csak a választási rendszer akadályozta meg a mandátumhoz jutást. Hogy mi folyt a kopogtatócédulák körül, hány ál-zöld párt született egy nagy párt pénzügyi hátterével, hogy kompromittáljon és elszedje a cédulákat, majd eltűnjön nyomtalanul, erről írtunk sokat. Hogy elcsesztük volna, ez valóban gonosz magyarázat.
Csak egy példa: Budapesten sikerült listát állítanunk, a szavazólap velünk kezdődött. Ezt nem nevezném elcseszésnek. Akkor hogyan lehetséges, hogy a közszolgálati TV-ben a listavezetők vitájára nem hívtak meg, s nem engedtek be a stúdióba? Erre várom válaszát. Nekem van válaszom.
„elhint egy összmédiás összeesküvést…” hát kedves Mentha, sajnos a sajtóban jobb- és baloldalon egyaránt vannak barátaink, akik informáltak annak okáról, hogy miért nem említik a nevünket. De itt Önnek elég a stigmatizálás, mert azt hiszi(?), hogy van szabad sajtó.
„hiteltelenítés, lejáratás”, ha Ön ezt annak veszi, nyilván Önnek kedvesek az említett személyek, akikre most csúnyát mondtam, ezért csúnya vagyok. Rendben. A hazai politikai vitastílusban elharapódzott az is, hogy ne a kérdésre válaszoljunk, hanem azt kezdjük el taglalni, hogy kinek büdös a szája. Az mszp élejár ebben, de azóta a know-how-t átvette nagyjából mindenki. Ön is. Sajnálom. Az utolsó kérdésekre vonatkozóan mélyen egyetértek „vaktyúk” hozzászólásával, igen, ezekről kell beszélni. Nekem nem savanyú a szőlő, csak nem szeretem, ha övön alul kapok rúgásokat, és hazugságokat hallok szériában. Csak ezt nehezményeztem. Bár nyílt téren, egyenlő esélyekkel vitázhatnánk, netán együttműködhetnénk az ökopolitika terén… Sajnos azonban úgy tűnik, vannak, akiknek érdeke az ökopolitikán belül is megosztást létrehozni. Én ezt masszívan ellenzem, és teszek is érte, hogy ne így legyen.
És ugyan Ön is az én szájszagommal foglalkozik a felvetett kérdések helyett, én mégis örülök, mert legalább beszéltünk róla, ha nem is értettünk egyet.
Amiben pedig sikerült tisztázni legalább álláspontjaink különbözőségét, azért köszönet Önnek.
Tisztelettel:
 EA

Úgy gondolom, hogy a

Úgy gondolom, hogy a szervezőknek egyszerűbb volt az Élőláncról nem beszélni. A rádióhírek is amikor felsorolták, hogy kik adtak elő az Ökopolitikai Műhely előadássorozatán csaknem mindenkit megemlítettek, de Lányi András neve kimaradt.

„2008-ban azok, akiknek a támogatására az Élőlánc néhány éve még ácsingózott, a közben megváltozott helyzetet felmérve elkezdenek gondolkodni egy új ökopárt alapításán.”
ácsingózás?
Tudomásom szerint az Élőlánc zöld civil szervezettekkel próbált kapcsolatot kiépíteni, de azok többnyire elzárkóztak,hogy „a párt az párt, a civil az civil” ill. vannak olyan szervezetek, akikkel ma is kapcsolatban van, mert pl. a vezetőikkel közös nyilatkozatokat adtak ki több alkalommal.
Arról nem hallottam ,hogy a kiköpésük után bölcsőszervezetüknél a Védegyletnél kilicseltek volna vagy azoknál személyesen, akik most új pártot szeretnének alakítani. De lehet ,hogy te erről többet tudsz. Ha igen megírhatnád.

„Miért nem arról beszélünk, hogy mit rontott el az Élőlánc?
Miért nem arról, hogy Lányit – megkérdőjelezhetetlen tekintélye és teljesítményei ellenére – miért nem támogatta és támogatja ma sem a zöld mozgalom többsége?”
Jó kérdések. Két éve már volt ezekről vita, de most ismét aktuális.
Segíthetne a hazai ökopolitikai mozgalom és pártszerveződés kialakításában és a tisztábban látásbanl

 

 

Schiffer

 

Minden tiszteletem Ertsey Attiláé.
De nincs igaza abban, hogy az új szerveződés bármit is ki akarna sajátítani. Már csak azért sem, mert ez teljesen ellentétes volna az ökopolitika elveivel. Az, hogy Lányi is meg volt hívva a tavaszi vitasorozatra is jelzi, hogy ez az új társaság nem zárkózik el az Élőlánctól, és felvállalja (s nem akarja, hogy „ezentúl minden másképp volt”).
És Schiffer is többször nyilatkozott elismerően az élőláncról:
„Az ilyen ambícióval jelentkező politikai formációk azért voltak sikertelenek az elmúlt 18 évben, mert talán az Élőláncot leszámítva semmiféle rendszerkritikai ambíció nem volt bennük” (Schiffer-interjú az indexen)

 

„A 2005-ös vita eredményeképpen született Élőlánc Magyarországért Mozgalomról azt mondta Schiffer, hogy az olyan közel álló, baráti szervezet, melynek vezetőit a legteljesebb tisztelet illeti meg az eddigi erőfeszítéseikért. Az Élőlánc hasonló körből szerveződött, mint az Ökopolitikai Műhely, melynek alapítói közül többen részt vettek a korábbi, közös gondolkodási folyamatban, ami a pártalapítást vitatta meg. ” Bővebben: 

http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=12554

 (igaz, ezen honlap látogatottsága nem mérhető az indexéhez, de a viszonyulást szerintem nagyon jól leírja).

 G.

 p, 2008-07-11 19:08 - vaktyúk (nem ellenőrzött)

 

felvállalja - hogy is van ez?


„ez az új társaság nem zárkózik el az Élőlánctól, és felvállalja (s nem akarja, hogy „ezentúl minden másképp volt”).”

Hogy is van ez?

 

 

v

 

Elismeri, hogy ugyanazon az eszmei alapon ugyanazon célkokért küzdenek.

 

 

Zeusz fejéből kipattant teljes fegyverzetében Pallasz Athéné,

 

 a Védegylet meg előzetes rágódás után kiköpte magából az Élőláncot.

Milyen az „új formáció” viszonya ehhez a két másikhoz?
Mit értesz azon, hogy az új formáció „felvállalja” az Élőláncot?

 

  

v2

Szerintem a kérdéseidre elég jó válaszok vannak az idézett cikkben. Vagy mi az, amit nem értesz még?

Lehet más az Index?

Nem.
Ne is feltételezd , hogy valahogyan hatni tudnál rájuk, befolyásolhatnád őket, mert öntörvényűek.
Ezen ne siránkozz és ebben a formában ne pazarold az energiád.
Talán frappáns helyrerakó, leleplező rövid kis írások lennének hatásos fegyverek, kellő nyilvánossággal.
Ha valaki pár hétre ráállna figyelni a stílusukat, kommunikációs torzításaikat, akkor szerintem nem telne hosszú időbe felismerni min is alapul ez a nagyon hatásos és sajátos újságírási mód, amivel népszerűek.
Meg pénz is van.

plágium

Schiffer eddigi tevékenysége szöges ellentéte annak a meghírdetett új politikai eszmének és értékrendnek, mint amit képviselni kíván és amit eddig elkövetett.
Lopott Lányi ökológiai eszme új köntösbe csomagolva, Sztálini retusálás, plágium, tagadás tagadásával megfűszerezve.
Ha már homár és megkívánta az öko eszmepiacot, akkor lehetett volna őszintébben is nyitni.
Ennél már csak az lesz elszomorítóbb, ha kiderülne hogy alantas politikai célokat szolgálnak ki.
De ezt nem feltételezem és nem is szeretném feltételezni Schifferről és a köréje gyűltekről.
Arra azért kíváncsi leszek, hogy valójában ki fogja őket anyagilag támogatni és akkor most görögdinnye, avagy szivárványpárt lesz e belőlük?

Plágium? A fene tudja, bár

Plágium? A fene tudja, bár a régmúlt jövőképével újdonság gyanánt előhozakodni az mégis csak furcsa.

Nem csak pénz nincs, hanem a párt az párt, a civil az civil

Beint a TASZ - a párt az párt, a civil az civil
vaktyúk | szerda, 2008. július 2.

„A TASZ elnöke, Dénes Balázs azt mondta az Indexnek, hogy Schiffer kettős szerepvállalását eddig kezelni tudták, és bár a jogvédő szervezetet többször bírálták emiatt, a TASZ-on belül nem érte kritika ökopolitikai szerepvállalása miatt volt ügyvivőtársukat, nem az a baj, hogy változtatna a közállapotokon, hanem hogy ezt egy párt keretei között képzeli el. A TASZmindig lojális volt Schifferrel, ma is mindennel azonosulnak amit a jogvédő szervezetnél csinált, ugyanakkor „nagyon fog hiányozni, de pártalapításban gondolkodóknak itt nincs helyük”.”
http://index.hu/politika/belfold/tasz2502/

A civil az civil, a párt meg párt.
A meglevő pártokkal a lakosság jelentős része elégedetlen.
Új párt alakulásánál és megerősödésénél pedig pont azok a civil szervezetekzárkóznak el attól, hogy támogatásukról biztosítsák a belőlük kitermelődött pártalapításra vetemedő „deviánsokat”,, amelyeknek a céljait és programját egy más politikai síkon is megjelenítenék és erősítenék.

Ahogy a több mint két éve megalakult Élőlánc nem élvezhette bölcsőszervezete, a Védegylet támogatását, úgy a szintén ökopolitikai programmal porondra lépni készülő új párt egyik fő szervezőtől a saját civil szervezete, a TASZ határolódik el és „veti ki magából”.
Schiffer az Védegyletben kíván tovább politizálni.
A Védegylet támogatja majd ezt az új pártot? És a korábban húzódzkodó zöld szervezetek?
Mennyiben lesz más ennek a pártnak a programja, mint a ma is tevékenykedő Élőláncnak, melynek a nevét sem Sdhifferék,sem a híradások nem említik?

A párt az párt, a civil az civil.
Hol kapcsolódhatnak és hol válnak el a pártok és a civilek útjai?
Hogyan lehetne Magyarországon megvalósítani , hogy az ökopolitika önálló politikai erőként is megjelenhessen a Parlamentben és akár az uniós képviselet szintjén is?

Zöld út Schiffer Andrásnak vagy inkább másképpen?

Zöld út Schiffer Andrásnak
Mikó László | szombat, 2008. július 5.
 hungary.indymedia.org/node/8245

A cikkben szereplő a verzió egy liberális pártátmentés lenne és az ökológiai gondolatok politikai képviseletének a liberális lenyúlása.
Az MDF is próbálkozik hasonlóval a jobboldalon, csak ők a hagyományos zöld formában, az ökológiai programnak csak egyik szeletét figyelembe véve.
Az utóbbi hetekben ökológia egyik fő gondolatát a fenntarthatóságot hangoztatják a nagy pártok is, programjaikat, konferenciákat ezen címszó alatt futtatják.

Magyarországon a modern ökológiai gondolkodás fő bázisa kezdettől fogva a Védegylet volt, innen vitte ki a továbbdolgozott programját az Élőlánc is.
A védegyletesek az ökológiai gondolkodásmódban Magyarországon valóban élen járnak, ezen a téren Schiffer András hitelessége sem kérdőjelezhető meg.
A kérdés azonban az, hogy Ökopárt címen az Élőlánc mellé egy liberális elitpártot kell-e létrehozni vagy pedig azon kellene elgondolkodni, hogyan lehetne azt elérni azt, hogy az ökopolitika a maga VALÓDI formájában, vagyis széles társadalmi bázison, és önálló politikai erőként is megjelenhessen a Parlamentben és akár az uniós képviselet szintjén is?
Egy új „remek” liberális pártra van szükség(e az országnak) vagy az ökológiai gondolkodásmód minél szélesebb megismertetésére, a minél szélesebb körű részvétel elősegítésére, összefogásra és az ökológiai irányzat és gyakorlat hazai és nemzetközi politikai képviseletére a jelenlegi, az emberek feje fölött zajló pártcsatározások , hatalmi megosztások helyett.

vicces ez a cikk, az valami

vicces ez a cikk, az valami törvényszerűség, hogyha valaki pártpolitizál, akkor ilyen magyar fórum szerű lihegéseket és gyenge gúnyt produkál?

miért Bodoky a célpont?

a párt alapítóinak valóban ki kell találniuk, hogy mit kezdenek az Élőlánccal és mit kezdenek a maradék Védegylettel (mert az Ökopolitikai Műhely egyáltalán nem egyenlő a Védegylettel), de miért egy újságíró felelőssége ez?

vihar a biliben:
„Most ugye Lányi és az Élőlánc a Fehér Elefánt, akik a rossz lelkiismeret démonaként kísértik az index olvasóit”
ez komoly elképzelés, hogy az index olvasóit foglalkoztatja az Élőlánc? :))

és hogy jön ebből az Index függetlenségének a kérdése? most komolyan az jött le a Bodoky pr cikkei alapján, hogy az ország második legnagyobb online médiumát lenyelte néhány garbós értelmiségi? jobb lenne a világ, ha ilyen lehetséges lenne benne :)))))))))))

válasz zapatizáns-nak

Tisztelt Z!
Válaszolnék, sorrendben.
Mondhatott volna mindjárt szélsőségesnek, ha már.
Azért Bodoky, mert ő írt e témában számos, egymásra jellegében hasonlító cikkeket.
Valóban nem az újságíró felelőssége, de azért gondolkodnia neki is szabad. Az írás egyébként üzen a pártalapítóknak is.
vihar a biliben: igaza van, elírtam. Nem az index olvasóira gondoltam, hanem az íróira. Egyébként kapaszkodjon meg: foglalkoztatja, ha olvas róla. Ezt ma az indexben nem teheti meg.
Nem ők nyelték le, ahhoz szűk a garbó nyaka. Azt, hogy a Népszabadságtól a Magyar Nemzetig így viselkedik a média, értem. Az indexet eddig nem értettem, most már lassacskán kezdem. Ez vicces?

pártok

Igen, Kupának se sikerült a Centrum párt, pedig normálisabbnak néz kis sokkal, mint a többi pártelnök. (Szerintem)

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design