Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> Publikációk Közélet Tiltakozás az Országos Addiktológiai Intézet megszüntetése ellen
Tiltakozás az Országos Addiktológiai Intézet megszüntetése ellen
2008. március 13. csütörtök, 09:14
Share/Save/Bookmark
Magyarországon a lakosság közel 10%-a küzd jelentős alkoholproblémával, a nikotin-függőség pedig nem csak a felnőttek körében elterjedt, hanem jelentős növekedést mutat a serdülők körében is. A WHO becslése szerint az országok GDP-jének 3-6 %-ára tehetőek az addiktológiai problémák társadalmi kárai. Ez az összeg Magyarországon 600-1200 milliárd forint. Évről évre nő az illegális szerek kipróbálásának aránya is a fiatalok között. Ennek ellenére Horváth Ágnes az Országos Addiktológiai Intézet (OAI) megszüntetését rendelte el. A tiltakozó levél itt olvasható.
Kedves Kollégák!

Szeretnénk Önöket tájékoztatni, hogy dr. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter március 6-án kelt (és a mellékletben csatolt) levelében tájékoztatta dr. Buda Béla főigazgató urat, hogy az Országos Addiktológiai Intézet május 1-i hatállyal jogutódlással megszűnik. Ez annyit jelent, hogy mindazon feladatokat, melyek felsorolást nyernek levelében, összesen 2-3 fős szakmai stáb fogja ellátni az Országos Szakfelügyeleti és Módszertani Központ keretei között, annak szervezeti egységeként működve tovább, azaz elveszítve önállóságát, beolvasztva egy nagyobb szervezet keretei közé. A miniszteri levél meghatározza, hogy "a fenti feladatok elvégzéséhez a szakemberek biztosítása érdekében gondoskodni szükséges 2-3 szakirányú végzettségű orvos és a TDI adatgyűjtési tevékenységben jártas informatikai szakember továbbfoglalkoztatásáról az OSZMK keretei között".

A miniszter utasítása szerint: "kérem T. Főigazgató Urat döntésem végrehajtása érdekében a szükséges munkáltató és egyéb, a megszűntetést szolgáló intézkedések soron kívüli meghozatalára..."

Kedves Kollégák!

Tekintettel az Intézet megszüntetésére, valamint az addiktológia, és azon belül elsősorban is az alkohológia siralmas helyzetére, tiltakozó aláírásgyűjtést kezdeményez a Magyar Addiktológiai Társaság és a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége vezetősége, melynek keretében a szakma képviselőinek véleményét kívánjuk eljuttatni a miniszter asszonynak és a nyilvánosságnak. Kérjük, hogy amennyiben egyetért az alábbi szöveggel, nevének és foglalkozásának megadásával jelezzen vissza mielőbb a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. e-mail címre. Tiltakozásunkat csütörtök délben már szeretnénk nyilvánosságra hozni azt.

Egyben kérjük, hogy a levelet továbbítsa saját szakmai ismerősei között!Az aláíró neve:

Foglalkozása:


A tiltakozó levél szövege:

Tisztelt Miniszter Asszony!

Alulírottak, tiltakozunk az 1986 óta működő, a szenvedélybetegségekkel foglalkozó szakma gyakorlatilag egyetlen háttérintézménye, az Országos Addiktológiai Intézet megszűntetése miatt.

Szakmai véleményünk szerint a szenvedély-problémák súlyos népegészségügyi következményei és társadalmi költség-kihatásai éppen az intézet megerősítését, és egy átgondolt, elkötelezett addiktológiai program bevezetését sürgetik.

A lakosság közel 10%-a küzd jelentős alkoholproblémával, a nikotin-függőség pedig nem csak a felnőttek körében elterjedt, hanem jelentős növekedést mutat a serdülők körében is. A WHO becslése szerint az országok GDP-jének 3-6 %-ára tehetőek az addiktológiai problémák társadalmi kárai. Ez az összeg Magyarországon 600-1200 milliárd forint. Évről évre nő az illegális szerek kipróbálásának aránya is a fiatalok között. Mindezeket összevetve közvetlenül vagy közvetve szinte a teljes lakosság érintett vagy veszélyeztetett az addiktológiai problémákban. Hazánk jelenleg rendelkezik Nemzeti Stratégiával a kábítószer-probléma visszaszorítására, de Alkohol Stratégiával, illetve átfogó Addiktológiai Stratégiával nem, holott a Kormány 2007-ban kifejezte azon szándékát, hogy kb. 100 000 fővel kívánja csökkenteni alkoholbetegeink számát. Ez olyan jelentős vállalás, amelynek megvalósítása a stratégiai elvek kialakítása, a terület szakmai és financiális megerősítése nélkül nehezen kivitelezhető.

Ezért arra kérjük Miniszter Asszonyt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza döntéset, és hozzon olyan határozatot, mely az Intézet és a szakterület megerősítését szolgálja!

2008. március 13.

Alulírottak:
Megjegyzés az Élőlánc részéről: A lépés, úgy tűnik, szervesen illeszkedik egy folyamatba, melyet jelez a Pszichiátriai Intézet felszámolása és Molnár Lajos, volt egészségügyi miniszter kiállása a könnyű drogok mellett.
 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design