Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> Publikációk Ökopolitika Magyar Hírlap " 2005.nov.22.
Magyar Hírlap " 2005.nov.22.
2005. november 22. kedd, 08:29
Share/Save/Bookmark
OROSZ ISTVÁN: A VÁLASZTÁS VÁLASZTÁSA
Jelenleg a magyar parlamentben igen nagy számban ülnek olyan képviselők, akiket személyükben senki nem választott meg, akiknek nincs választókerületük, s akik így senkit nem képviselnek önmagukon illetve – jó esetben – saját pártjukon kívül. Ennek a magatartásnak a jelenlegi választási rendszer tág teret ad, sőt, egyenesen támogatja, ami az egyik fő oka annak, hogy a demokratikus rendszer képviseleti jellege úgyszólván teljesen elenyészett az elmúlt választások során. Nem az a legfőbb baj, hogy túl sok képviselő ül a parlamentben (bár kevesebb talán valóban olcsóbb lenne), hanem az, hogy túl kevés. Márminthogy túlságosan kevés olyan képviselő, aki ténylegesen törekszik választói akaratának demokratikus érvényesítésére.

Az Élőlánc Magyarországért ezen a helyzeten kíván változtatni, amikor szorgalmazza a választási rendszer gyökeres átalakítását. Pártunk az ökológiai értékrend képviselete és választhatóvá tétele mellett azért is alakult, hogy erősítse a magyar demokratikus berendezkedés részvételi és képviseleti jellegét. Meggyőződésünk, hogy a mindannyiunk életminőségét fenyegető globális és lokális veszélyekkel sokkal eredményesebben, fölkészültebben és hatékonyabban nézhetünk szembe, ha lehetővé tesszük, hogy a megoldások helyben kristályosodjanak ki, hogy a helyi autonómiák megerősödjenek, és valódi képviseleten keresztül érvényesíthessék akaratukat a központi döntések megszületése során is.

AZ EGYFORDULÓS ÍR-RENDSZER

Ezért javasoljuk, hogy térjünk át az egyfordulós, úgynevezett „single transferable vote", átruházható szavazat rendszerre. Ezt a rendszert használják az ausztrál szenátus megválasztásakor, továbbá az Ír Köztársaságban, Tasmániában, Máltán, Észak-Írországban a helyi parlament, illetve az európai parlamenti képviselők megválasztásakor.

A rendszer lényege, hogy minden választókerület, nagyságától függően 3-5 képviselőt választ. A választók rangsorolják a jelölteket, 1-est írva első számú kedvencük mellé, 2-est a második mellé, és így tovább. Ha a választó 1-es számú jelöltjének nincs szüksége a választó szavazatára, vagy azért mert már amúgy is elnyerte a mandátumhoz elégséges szavazatokat, vagy azért, mert túl kevés szavazatot kapott, akkor a szavazat átruházódik a választó 2-es számú jelöltjére, és így tovább.

Egy választókerületben minden párt maximum annyi jelöltet állíthat, ahány mandátumos a kerület. A szavazó a megkapott jelöltlistán preferenciális sorrendet állapít meg, vagyis például egy négy mandátumos kerületben négy induló párt esetén 16 jelöltet rangsorol, plusz az esetleges független indulókat. Az a jelölt, aki elsőre elnyeri a szükséges Droop-kvótát plusz egy szavazatot (Droop-kvóta: az érvényes szavazatok számát elosztják eggyel többel, mint ahány mandátumos a kerület – esetünkben öttel -, tehát ha mondjuk ötezer érvényes szavazat volt választókerületünkben, akkor a Droop-kvóta 1001 lesz), bejut a parlamentbe, a második helyezet szavazataihoz hozzáadják második preferenciáit, s ha így eléri a Droop-kvótát, ő is bejut, és így tovább.


AZ ÍR-RENDSZER ELŐNYEI

Ily módon a legtöbb szavazat részt vesz a jelöltek megválasztásában, és viszonylag kevés veszik el. A választók ugyanakkor nem csupán egy pártra szavazhatnak, s választhatnak jelöltet más okból is, mint a párthovatartozás. Így például, aki több nőt szeretne a parlamentben látni, saját pártja női jelöltjén kívül megjelölheti az összes nőt a listán, függetlenül attól, hogy melyik párt színeiben indulnak.

Ez a rendszer először is kiküszöböli a pártok közötti alkudozásokat, visszalépéseket a második forduló előtt.

Másodszor, mindenkinek, aki parlamenti képviselő kíván lenni, el kell indulnia egy körzetben, vagyis ki kell állnia a választók elé, ami erősíti a képviseleti jelleget.

Harmadszor, visszaszorítja a központból irányított pártelit-képződést, mert a pártoknak közvetlenül nincs befolyásuk arra, hogy végül is melyik jelöltjük jut be a parlamentbe.

Negyedszer, ez a rendszer előnyösen kombinálja az egyéni és listás rendszert, s biztosítja az arányosságot, vagyis viszonylag kevés szavazat megy veszendőbe.

Ötödször, alkalmazkodik a választók bizonytalanságaihoz, vagyis lehetővé teszi, hogy egy választó többféle pártirányultságot, illetve többféle személyiséget is támogathasson.

Más választási rendszereknél jobban biztosítja, hogy minden fontosabb társadalmi érdekcsoport hallathassa a hangját a parlamentben, s ezáltal a hatalmat valóban a választók kezébe helyezi. Biztosítja a személyes kapcsolatot a képviselő és választói között, azáltal, hogy a legtöbb választó közvetlenül járul hozzá egy adott képviselő megválasztásához, s ez a személyes kapcsolat növeli az elszámoltathatóságot. A parlament összetétele sokkal inkább tükrözni fogja a választók véleményét. Ugyanis csak az a párt (vagy pártkoalíció) képes kormányt alakítani, amelyik elnyeri a szavazatok több, mint felét. Ezért minden komolyabb változtatást a többségnek kell támogatnia, mert a közvéleményt az egyszeri átruházható szavazatra épülő választási rendszer híven tükrözi. Ez sokkal fontosabb, mint az a követelmény, hogy egyetlen párt alakíthasson kormányt. A szavazók egyetlen párton belül is választhatnak a jelöltek között, s ezzel kifejezhetik, hogy melyik áramlatot támogatják saját pártjukon belül. A szavazási eljárás egyszerű. Kiküszöböli a taktikai szavazás szükségességét, a választók pozitív szavazatot adhatnak le, s nyugodtak lehetnek afelől, hogy szavazatuk nem vész el.

Az Élőlánc Magyarországért azt szeretné elérni, hogy a politizálás, a politika, amely első számú szitokszóvá lett országunkban, ne a pártok ellenőrizetlen uralmát, ne pártokráciát jelentsen, hanem visszanyerje eredeti, klasszikus értelmét, mi szerint a politika a közösség, a polisz ügyeinek felelős intézése – a gyakorlat művészete. Azt szeretné elérni, hogy a választásokon részt vevő politikai pártok és a rájuk szavazó választók egyenes szándékkal járulhassanak az urnákhoz, hogy a magyar politikai közéletet ne a hátsó szándékok, titkos alkuk, elvtelen kompromisszumok, s az általuk gerjesztett félelmek, gyanúk és gyűlölségek uralják, hanem a felelős közbeszéd és gondolkodó gondoskodás.

OROSZ ISTVÁN, esszéista, az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja
 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design