Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> Publikációk Ökopolitika Hányadik harmadik?
Hányadik harmadik?
2008. július 09. szerda, 07:05
Share/Save/Bookmark
Lányi András írása a greenfo.hu-n.

Örömmel tapasztalom, hogy egy új zöldpárt készülődése kapcsán végre azok az orgánumok is teret szentelnek az ökológiai politikának, amelyek az Élőlánc Magyarországért nevét mind a mai napig nem írják le, legfeljebb végszükség esetén. Örömömbe azonban üröm vegyül. Két ökopárt kevesebb, mint egy: elkerülhetetlen, hogy a mai megosztott politikai erőtérben egymás ellen játsszák ki őket. S az új alakulat élén épp azokat látom, akik 2005-ben a zöld mozgalmakat igyekeztek távol tartani az Élőlánctól.

Most mégis a mi példánkat követik és az általunk leírtakkal egyező elveket hirdetnek, sajátos módon a nevünk említése nélkül. A színre lépő “harmadik erő” az ökopolitikát olyan antipártként képviselné, amely a kiüresedett pártrendszerrel szemben álló civil törekvéseket juttatja kifejezésre. “Mi politikát csinálunk a környezetvédelemből” - ezzel a jelszóval alapítottuk meg barátaimmal a Védegyletet 2000-ben, s ennek az elhatározásnak logikus folytatásaként hoztuk létre az Élőláncot, melynek programja ma is időszerű: részvételi demokrácia, társadalmi önrendelkezés, emberi léptékű gazdaság. Politikai értelemben ezeken múlik az emberhez méltó élet rohamosan pusztuló természeti és kulturális feltételeinek megmentése.

De valószínűleg nem a szavaknak, hanem tetteinknek köszönhető, hogy a kezdetben inkább gyanakvással fogadott vállakozás később rokonszenvre talált a hazai közélet számos résztvevőjénél ugyanúgy, mint a gondjaikkal magukra maradó helyi emberek körében. A kórházak, falusi kisiskolák, zöldterületek, műemlékek védelmében, a GMO, az egészségügyi privatizáció, a határon átnyúló környezetszennyezés stb. ellen folytatott küzdelmünk értékes tapasztalatokkal és kapcsolatokkal gazdagított. A tanulságokat feldolgozó műhelymunka eredményei olvashatók újabban a www.arnyekkormany.net című honlapon.

“A politikai hatalomért folyó küzdelem szembekerülhet a társadalom megújításáért folyó küzdelemmel”, írtam még 1989-ben, és sajnos, igazam lett. “A hatalmi politikát folytató pártok helyett valami másra, szegényes, szerény, földhöz ragadt és személyes politikára volna szükség. Olyan politika segíthetne rajtunk, amin csak mi segíthetünk, mert ránk szorul (nem csak a szavazatainkra). A politika ma nem hatalomgyakorlás, hanem társadalomépítés. Ehhez most nem elég a hatalmat megragadni. Az emberek képzeletét kell megragadni.” Azóta is ezt vallom, tanítom és ehhez kerestem társakat, egykor a Duna Kör és a Kék Lista, később a Duna Charta, a Védegylet és az Élőlánc Magyarországért szervezői közt. Amikor rájuk hivatkozom, egy hagyomány folytonosságára utalok. Akik ezt a hagyományt most megpróbálják kisajátítani, a hatalomszerzés bevált eszközeivel élnek, s célt érnek. “Ezentúl minden másképpen volt” – bevált jelszó ez is. Azonban nem az ökológiai politikáé.

Lányi András
 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design