Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> Nemzeti Zarándoklat Sajtóvisszhang Van nép és van akarat
Van nép és van akarat Nyomtatás E-mail
2009. április 26. vasárnap, 16:27
Share/Save/Bookmark

MCO.net - Az Élőlánc Magyarországért jó alkalomnak tartja a mozgalom szervezését a magyar közigazgatás millenniumának alkalmából. A Zarándoklattal kapcsolatban Lányi András, az ökopárt alapítója, elnökségi tagja osztotta meg velünk gondolatait.

 

 

- Az Élőlánc Magyarországért ökopárt kiállt a Nemzeti Zarándoklat 2009. elnevezésű kezdeményezés mellett. Milyen gondolatokat osztana meg velünk ennek eszmeiségét tekintve?

- Ez egy kivételes alkalom arra, hogy a hitelét vesztett pártpolitikától független népi kezdeményezés megszólaljon és befolyást szerezzen a politikában. A társadalmi önvédelem igénye a vidéki Magyarországon erőteljesebben fogalmazódik meg, hiszen a vidéket sújtotta elsősorban az utóbbi két évtized - és főleg az utóbbi hét év - társadalompolitikája. A megélhetés elemi eszközeitől fosztották meg az országot, s a közvagyont - természeti kincseinket, kulturális örökségünket, a közellátás hálózatát - végső veszedelem fenyegeti.

A felvonulást kezdeményező falusi polgármesterek a legérzékenyebben tapasztalják a problémákat. Képtelenség, hogy egy országban, ahol a mezőgazdaság adottságai a lehető legkedvezőbbek, ne lehessen a földből megélni. Segíteni szeretnénk a falvakat, az ellehetetlenített családi gazdaságokat, hogy elhallatsszon a szavuk az ország házáig, ezért állunk a Nemzeti Zarándoklat ügye mellé. A magyar közigazgatás millenniuma erre igen jó alkalom. Nem árt arra emlékezni most, amikor a lehető legnagyobb a rendetlenség az országban, hogy elődeink egykor milyen szép rendben tartották ezt a földet és lakóit.

A miniszterelnök személye változott, a bukott politika nem fog: a régi-új kormány hitelből és uniós pénzekből finanszírozza tovább klientúráját, közben az ország nyögi az adósságot, melybe a Gyurcsány-Bajnai kurzus gazdaságpolitikája taszította. Folyik a közigazgatás szétverése is: a falu és a megye jogaiban korlátozva, anyagi erőforrásoktól megfosztva vegetál, miközben egyre több jogosítvány és pénz kerül olyan szintre - a kistérséghez és a régióhoz -, amit a magyar alkotmány nem ismer.

- Milyen fogadtatásra számít politikai - közéleti téren?

- Úgy tűnik, sikerül megnyerni más országos szervezetek támogatását is. A cél, hogy minél többen szerezzenek tudomást a Zarándoklat céljairól.

A hivatalos politika támogatására természetesen nem számíthatunk, provokációra annál inkább. De azok a polgármesterek, akik a vállalkozás élére álltak, kellő tapasztalattal rendelkeznek, hogy kézben tartsák a mozgalmat. Mi igyekszünk a segítségükre lenni. Az a hetven közéleti személyiség pedig - köztük közjogi méltóságok egykori viselői -, akik nyilatkozatban fordultak a Zarándoklat szervezőihez, gesztusukkal hitelesítették a vállalkozást, és felhívták rá a közvélemény figyelmét.

- Milyen eredményt vár a Zarándoklattól?

- Hogy kiderüljön: van nép, és a népnek van akarata. Képes kicsikarni a feje felett, jóváhagyása nélkül hozott döntések megmásítását. Ha elég sok embert sikerül mozgósítani, ez akár fordulópontot jelenthet a rendszerváltozás óta eltelt időszak történetében, hiszen a civil társadalomnak azóta sem sikerült tényleges befolyást gyakorolnia a politikára. Ha egy nép bízik a saját erejében, akkor nem vall kudarcot.

 

Forrás: www.bpn.hu

Több a témában:
- Nemzeti Zarándoklat az élőlánc.hu-n

 

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design