>>> Nemzeti Zarándoklat Sajtóközlemény Nemzeti Zarándoklat
Nemzeti Zarándoklat Nyomtatás E-mail
2009. április 21. kedd, 17:23

Felhívás

Két zempléni település, Komlóska és Pálháza polgármestere nemzeti zarándoklatra hívja az országot.

Az alkalom: a magyar közigazgatás millenniuma - megyerendszerünk ezer éves.

Az ok: az ország romlása - melyet politikai vezetői megállítani többé nem képesek -, a kilátástalan nyomorúság és az erőszak elharapózása.

Tiltakozni akarnak a válságot súlyosbító kormányzati intézkedések ellen. Az iskolabezárások, a vasút tönkretétele, az egészségügy forrásainak megkurtítása, az ivóvíz-ellátás piacra vitele, a Nemzeti Földalap földjeinek idegen kézbe juttatása jelzi, hogy a kormány kész feláldozni a csődbe vitt ország jövőjét, hogy kielégítse hitelezőit.

Az Élőlánc Magyarországért csatlakozik a felhíváshoz. Az elmúlt években elsőként emeltük fel a szavunkat a kórházak, majd a falusi iskolák védelmében. Figyelmeztettük a kormányt: négy évre szóló megbízatása nem jogosítja fel, hogy áruba bocsássa az előttünk járt, szorgosabb nemzedékek alkotását, utódaink örökségét.

Kezdeményezésünkre a hazai közélet hetven résztvevője - köztük magas közjogi méltóságok egykori viselői - nyilatkoztak a zempléniek vállalkozása mellett. *"Vannak helyzetek, amikor nem lehet tovább visszavonulni"* - idézték nyilatkozatukban a köztársaság elnökének március 15-iki beszédét. A zarándoklat résztvevőire bízták követeléseik képviseletét. Javaslataik a gazdaság talpraállításáról, az államháztartás rendbetételéről, nemzeti érdekeink érvényesítéséről, a politika becsületének helyreállításáról szólnak.

Sok más nyilatkozóval és tüntetővel együtt új választások kiírását szorgalmazták ők is, hogy a hitelét és többségét vesztett kurzus ne folytathassa országrontó politikáját. A pártfrakciók azonban - ugyanúgy, mint annak idején Gyurcsány Ferencet - a távozó miniszterelnök utódját és üzlettársát, Bajnai Gordont is a választók megkérdezése nélkül állították a kormány élére. Feladata a bukott pártok klientúrájának végkielégítése az esedékes uniós támogatásokból, nemzetközi hitelekből. Utánuk az özönvíz!

Feladatunk: ennek megakadályozása.

De közelebb hozhatja-e egy zarándoklat céljaink teljesülését? Igen, mert mindenekelőtt egymáshoz kellene utat találnunk - és talán önmagunkhoz is. Összehozhatja - ahogy a zempléniek felhívásukban írják - a várost a faluval, szegényt a gazdaggal, többséget a kisebbséggel, hívőt a világival, jobboldalit a baloldalival, politikust a választóival, munkaadót a munkavállalóval, embert az emberrel.

A távoli falvakból induló zarándokok e jelképes, de nagyon is érzékelhető távolság áthidalására vállalkoznak majd országszerte. A menetek néhány nagyobb településen, megyeszékhelyen találkoznak, ahol terveik szerint május 8-án vagy 9-én megyei gyűléseket tartanak. Az ott vitára bocsátott és elfogadott követelések képviseletében találkozunk másnap az ország fővárosában.

Nem fogjuk megbuktatni a kormányt, de kimondjuk a közvélemény ítéletét: politikájuk kártékony volt és maradt, hatalommentő eljárásuk a népfelség elvének megcsúfolása, intézkedéseik a szemünkben érvénytelenek.

Jelentősége a jövőre nézve mindennek csak akkor lesz, ha a zarándoklat valóban a nemzeté, ha megmozdul az ország. Ezért kérjük mindazokat, akik rokonszenveznek törekvéseinkkel, hogy tartsanak velünk. Kérjük különösen a településeik sorsáért felelősséget érző polgármestereket, a civil szervezetek vezetőit, valamint mindazokat, akik állásuknál vagy tekintélyüknél fogva hatni tudnak polgártársaikra, legyenek a kezdeményezők segítségére, és népszerűsítsék vállalkozásunkat. Akik a maguk településén, megyéjében segítenének a szervezésben, azokat várjuk április 22-én, szerdán délután 2-kor a Batthyány Alapítvány tanácstermében, ahol előkészítő megbeszélést tartunk. (A cím: Budapest VI. kerület, Eötvös u. 24. I. emelet.)

Az Élőlánc Magyarországért elnöksége

Kapcsolat:
- Nemzeti Zarándoklat
- Élőlánc Magyarországért
   csatlakozási szándék jelzése, információkérés itt

Több a témában:
- Nemzeti Zarándoklat az élőlánc.hu-n