Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

Nem eladó!
2007. augusztus 16. csütörtök, 09:14
Share/Save/Bookmark
Állampolgári tiltakozás a közvagyon kiárusítása ellen

A vagyontörvény megsemmisítését kérik az Alkotmánybíróságtól
2007. October 09. Tuesday, 08:33

Zlinszky János volt alkotmánybíró és Bencze Izabella, a Kincstári Vagyonigazgatóság volt vezérigazgató-helyettese jegyzik azt a beadványt, amely az országgyűlési képviselőkhöz intézett korábbi felhívás 62 aláírója nevében az állami vagyonról szóló 2007.évi CVI.tv megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól.
Tovább...
Ismert, kik döntenek a nemzeti vagyonról
2007. October 14. Sunday, 08:22
Tátrai Miklóst, a Pénzügyminisztérium államtitkárát bízza meg Veres János miniszter a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatói feladataival. A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnöke Nagy János, az ÁPV Zrt. igazgatója lesz. A jelöltek névsoráról a miniszterelnök már tájékoztatta az államfőt.
A Magyar Hírlap cikke.

 Nyolc ember kezében a nemzeti vagyon sorsa
2007. October 14. Sunday, 08:12
Az új jogi szabályozás lehetővé teszi Magyarország kisemmizését.

Az alkotmány több szakaszát is sérti a szeptemberben életbe lépő új vagyontörvény, ezért a napokban a megsemmisítését kérték az Alkotmánybíróságtól. A törvény készítői egy tollvonással felülírták az alkotmányt, s kizárták a nemzetet a saját vagyonával való rendelkezés lehetőségéből. Ez a törvény a kormánynak megadja azt a jogkört, hogy minden felvetődő problémát kormányrendelettel rendezzen. Minderről Zlinszky János volt alkotmánybíró beszélt a Magyar Hírlapnak.Nyílt levél a pénzügyminiszternek
2007. September 19. Wednesday, 09:24
A hatvankét aláíró nyílt levélben fordult Veres János pénzügyminiszterhez. Kérik, hogy amíg a vagyontörvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági határozat meg nem születik ne engedélyezze nemzeti vagyontárgyak értékesítését.
Tovább...
Nyilatkozat a hétfői Kossuth téri tüntetésről
2007. September 11. Tuesday, 10:31
A vagyontörvény ellen fellépő Élőlánc Magyarországért közéleti mozgalom sajnálattal vette tudomásul, hogy az egyre szélesedő társadalmi tiltakozást semmibe véve az Országgyűlés első őszi teljes ülésén szavaz a köztársaság elnöke által megfontolásra visszaküldött törvényjavaslatról.
Tovább...


Az Alkotmánybíróságra megy a vagyontörvény
2007. szeptember 13. csütörtök, 09:14
A Magyar Hírlap összeállítása a hétfői eseményekről. Mi történt a Kossuth téren a falakon belül és kívül? A cikkeket itt olvashatja.


 

 

1.1 Sajtóanyagok

Sajtóközlemény
2007. September 09. Sunday, 21:08
Általunk ismeretlen forrás alapján egyes sajtóorgánumok arról tudósítanak, hogy az Élőlánc Magyarországért a jövő héten folytatólagos tüntetésekre készül. Ez nem igaz. Hétfő délután 5 órára meghirdetett Kossuth téri gyűlésünk a parlamenti szavazás végéig tart, jelenlétünkkel a képviselőket szeretnénk emlékeztetni felelősségükre e nagy horderejű döntés alkalmából.
Tovább...A költségvetési hiányt másként is lehet csökkenteni
2007. September 15. Saturday, 15:04
NOL-interjú Lányi Andrással, az Élőlánc Magyarországért mozgalom vezetőjével, 2007. szeptember 8.
Ma
két demonstrációt tartottak Budapesten a kormány reformpolitikája ellen. Az egyiket az Élőlánc Magyarországért szervezte, és a privatizációs tervek, a Nemzeti Vagyontörvény miatt tiltakoznak, a másikon a Nagycsaládosok Országos Egyesülete tüntet "az egészségügy szétverése, a több-biztosítós rendszer kierőszakolása, az iskoláztatás feltételeinek rontása, a tömeges elbocsátások, az esélyegyenlőtlenség növelése" ellen. Az Élőlánc vezetője, Lányi András szerint van alternatíva. A cikk elérhető itt.


 


Sajtótükör a szeptember 8-adikai tüntetésekről
2007. September 08. Saturday, 20:42
Szeptember 8.-án a Nagycsaládosok Országos Egyesülete délelőtt, az Élőlánc Magyarországért délután tartott tízezres tüntetést Budapesten. Sajtóhírek a demostrációkról.
Tovább...Lányi András a Szólás szabadságában
Az M1 "A Szólás szabadsága" című műsorában Lányi András, az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja vitázott Podolák Györggyel (MSZP), az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának alelnökével. Az adás megtekinthető itt.
Tovább...
Talált tárgyak
Szeptember 8-adikai és 10-edikei tüntetésünkön több tárgyat találtunk. Ha valaki elvesztett valamit és keresi, kérjük, írjon ide vagy hívja a 06-1-215-7121-es számot!


 

Folytatjuk!!!

Az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, hétfő délután tűzi napirendjére másodszor a vitatott vagyontörvényt. Mivel az eddigi hírek szerint lényegi változtatások nélkül készül megszavazni a kormánypárti többség a törvénytervezetet, ezért szeptember 10.-én, hétfőn délután, 17 órakor a Parlament épülete előtt demostrációt tartunk. (bővebb információ a demonstrációról itt)Az Élőlánc Magyarországért közéleti mozgalom békés tüntetést rendezett szeptember 8-án, délután 3 órai kezdettel az állami vagyonról elfogadott törvény visszavonása érdekében.

Megmozdulásunkkal annak a hatvan aláírónak a kezdeményezését támogatjuk, akik július 2-án a köztársaság elnökétől a törvény alkotmánybírósági felülvizsgálatát kérték. Az aláírók (volt vezető köztisztviselők, akadémikusok, polgármesterek, művészek, egyetemi tanárok) szeptember 3-i tanácskozásukon az országgyűlési képviselőkhöz fordulnak, hogy ne fogadjanak el olyan törvényt, amely szabad kezet ad a kormánynak a közvagyon – kórházak, kormányzati épületek, közművek, iskolák, kulturális létesítmények, továbbá a Nemzeti Földalaphoz tartozó termőföldek - kiárusításához. Azért tüntetünk, hogy kezdeményezésükre felhívjuk a szélesebb közvélemény figyelmét.

Az Alkotmány kimondja: a magyar állam tulajdona nemzeti vagyon. Az Országgyűlés felel érte. Elődeink alkotása, utódaink öröksége nem arra való, hogy a kormány az adósságait törlessze, s a klientúráját tartsa jól belőle. Azért tüntetünk, hogy emlékeztessük felelősségükre a képviselőket.

Ha nem sikerül elriasztani a kormányt a nemzeti vagyon üzleti hasznosításától, a közszolgáltatások privatizálásától, a középületek elkótyavetyélésétől, a társadalombiztosítás pénztárának kifosztásától, az ország természeti és kulturális vagyonának részvénytársaságba vitelétől, akkor itt nemigen marad védeni való – nem a jövő nemzedékeknek, de már nekünk se. Azért tüntetünk, mert a politika befolyásolásának semmilyen más hatékony eszközével nem rendelkezünk.

Megmozdulásunkon egyetlen politikai jelképet használunk, a nemzet egységét kifejező háromszínű lobogót. Aki fellépésével ezt az egységet próbálja megbontani, arról tudni fogjuk, hogy nem közénk tartozik. Azért tüntetünk, hogy a szélsőséges indulatok felkorbácsolásával ne terelhessék el a figyelmet az ország előtt álló sürgős tennivalókról, a kormány felelősségéről.

Szeptember 8-án a Hősök terén találkozunk. A felvonulók az Andrássy úton át a József nádor térre mennek, a Pénzügyminisztérium elé, ahová előre láthatólag 5 óra után érkezünk.

 


 A tüntetést támogatja

a Professzorok Batthyány Körének elnöksége,

a MAGOSZ,

a Magyarországért Egyesület és

az Energiapolitika 2000 Társulat. 


 

Sajtókapcsolat:

Lányi András, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. , 30/5979-123

Bencze Izabella, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. , 30/900-2460

 

 

  


 

További hírek, dokumentumok a témában:


 

A sírból is visszahozzuk a jövőt!

 


A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) tiltakozik az egészségügy szétverése, a több-biztosítós rendszer kierőszakolása, az iskoláztatás feltételeinek rontása, a tömeges elbocsátások, az esélyegyenlőtlenség növelése ellen. Szeptember 8-án, szombaton, 10 órától élőláncot alkotunk és a Parlament előtt tüntetünk.

 

Az Élőlánc Magyarországért egyetért a kezdeményezéssel és ajánlja, hogy, aki ugyanezen a napon, a délután 3 órai, a közvagyon kiárusítása elleni demonstrációnkra eljön, délelőtt csatlakozzon a NOE élőláncához is.

Információ a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) szeptember 8-ai demonstrációjáról.

 A vagyontörvény-tervezetet bírálják a professzorok

Szeptember 3-án, hétfőn 9-kor NEM ELADÓ! címmel tanácskozást rendezett az a hatvan aláíró, aki a vagyontörvény ügyében a köztársaság elnökéhez fordult. Itt hozták nyilvánosságra az országgyűlési képviselőkhöz intézett nyílt levelüket, amelyben a törvény visszavonására és átdolgozására szólítják fel őket. A tanácskozásról készült videóösszefoglalót megnézheti itt.
Tovább...

Nyílt levél a képviselőknek a vagyontörvény ügyében
2007. September 03. Monday, 18:59
A hatvan aláíró szeptember 3-ai, a Battyhány Alapítványnál megtartott tanácskozása után nyílt levéllel fordult az országgyűlési képviselőkhöz. A levél szövege itt olvasható.
Tovább...

 Az MVM Zrt. a nemzet tulajdona!

Az Energiapolitika 2000 Társulat állásfoglalása az állami vagyontörvényről

Társulatunk sokszor dokumentált álláspontja, hogy a kormányzat és az önkormányzatok kizárólag a törvényalkotói és szabályozói funkciók gyakorlásával nem tudják a közösség érdekében indokolt befolyásolást megvalósítani az energetikában. Ezért a magántulajdon mellett szükség van az energiapiacon jelentős piaci erőt felmutató közösségi (állami, önkormányzati) tulajdonosi jelenlétre is.
Tovább...A közös ló

 

A kommunizmusban a közösség minden, az egyén semmi volt. Az egyéni gazdát, kisiparost eltaposták vagy szövetkezetekbe kergették...
Lovas Rezső cikke a közvagyonról a Heti Válaszban.

 Állam kontra nemzet?

 

A rendszerváltás tizennyolcadik évében a magyar állam példátlan merényletet kísérel meg a magyar nemzet ellen: minden vagyonától meg akarja fosztani. A vagyonának maradékától is.
Egedy Gergely cikke a Magyar Hírlapban.

 A rossz tulajdonos

 

Ősztől tavaszig, az Országos Civil Fórum vitaestjein bebizonyosodott, szakpolitikai kérdésekben nincs elvi ellentét a jobb- és a baloldali - valamint az egyoldalúságot elutasító - gondolkodók között. A felszólalók többsége egyetértett abban, hogy az államháztartás kritikus állapota szorosan összefügg a magyar demokrácia hiányosságaival.
Lányi András cikke a Népszabadságban.

  

A közvagyon védelmében

Felkérés a sajtó munkatársaihoz.

 

Július elején hatvan közéleti szereplő – köztük számos akadémikus, országgyűlési képviselő, polgármester, volt vezető köztisztviselő – a köztársaság elnökéhez intézett nyílt levelet tett közzé, melyben az ún. vagyontörvény alkotmányellenessége mellett érvelnek.
Tovább...

 


 

Közéleti szereplők kérik a köztársaság elnökét: ne hirdesse ki a vagyontörvényt!

Félszáz neves közéleti személyiség fordult Sólyom László köztársasági elnökhöz az állami vagyonról szóló, de az Országgyűlés által érdemi vita nélkül elfogadott törvény előzetes normakontrollja érdekében, többek közt az állam tulajdonát képező középületek eladásának megakadályozásáért.
Tovább...

 


 

Töltse le a szeptember 8-ai rendezvény plakátját!

Innen letöltheti szeptember 8-adikai tüntetésünk plakátját, mely egyben A kisúgó újabb számának címlapja is. Kérjük, küldje tovább ismerőseinek is!
Kép formátum
Pdf formátum

 


 

 

 

  

Publikációk

Vagyonvita az éjszakai órákban

Az előző két hétben mintegy 15 képviselő jelenlétében, szigorúan az éjszakai órákban lezajlott az állam vagyonáról szóló új törvényjavaslat általános és részletes vitája a parlamentben. Úgy gondolom, ez a megoldás is egyértelműen tükrözi azt a képet, ahogyan a kormánykoalíció a nemzet vagyonának sorsát kezeli. Szinte titokban, a nyilvánosság kizárásával, lehetőleg olyan időben, amikor a parlamenti vitát nem közvetíti a televízió.
Tovább...

 


Publikációk

A vitatott törvényjavaslat az állami vagyonról

Július 2-án hatvan neves közéleti személyiség fordult a köztársaság elnökéhez, hogy ne hirdesse ki az állami vagyonról szóló törvényt. A köztársasági elnök a javaslatot visszaküldte az Országgyűlésnek megfontolásra, jelenleg végszavazásra vár. A javaslat és a kapcsolódó anyagok olvashatók az Országgyűlés honlapján.
Maga a törvényjavaslat innen tölthető le.

Tovább...

 


Publikációk

Milyen vagyontörvényt szeretnénk?

Molnár Oszkár országgyűlési képviselő önálló törvényjavaslatot nyújtott be "A Magyar Állam tulajdonában álló nemzeti vagyonról és a tulajdonosi joggyakorló szervezetről". Ez a törvény alkalmas lenne arra, hogy a hatvan aláíró által kifogásolt vagyontörvény helyett valóban felelősen rendelkezzen az Országgyűlés a közvagyonról.
A javaslat és a kapcsolódó anyagok olvashatók az Országgyűlés honlapján.
Maga a törvényjavaslat innen tölthető le.

Tovább...

 


Publikációk

Kinek az érdeke az állami vagyon széthordása?

A kormány gyakorlatilag egyszerre nyújtotta be az Országgyűlésnek az állami vagyonról szóló törvényjavaslatát, és az új kormányzati negyed megvalósításához szükséges országgyűlési felhatalmazás iránti határozati javaslatát. Érdemes mindkét indítvány kapcsán elgondolkodni néhány dolgon. Elsősorban azon, hogy kinek az érdeke határozza meg a jövőt? Két érdekelt van alapvetően: a nemzet és az államhatalom központi végrehajtó szervezete, a kormány. Hogy nem elegáns szembeállítani a két érdeket? Valóban nem.
Dr. Bencze Izabella cikke a Magyar Nemzetben

Tovább...

 


3.0 Az ökopolitika hírei

Fellépés a vagyontörvény ellen

Szeptember elejétől újabb tiltakozó akciók lesznek a vagyontörvény ellen neves gazdasági szakemberek és közéleti személyiségek vezetésével. A parlament jövő hónap közepén kényszerül újratárgyalni a törvényt, mivel azt júliusban Sólyom László köztársasági elnök nem volt hajlandó aláírni.
Cikk a Magyar Nemzetben.

Tovább...

 


Publikációk

A nemzet vagyona és vagyontalansága

Az alkotmány szerint az állami tulajdonú vagyonnal az államnak úgy kell gazdálkodnia, mint a nemzet által rábízott vagyonnal, amelyet csak kezel, de amellyel nem rendelkezhet kizárólag sajátjaként, mert az nem az övé. A nemzet előtt pedig elszámolási kötelezettsége van.
Dr. Bencze Izabella cikke a Magyar Nemzetben

Tovább...

 


Publikációk

Lányi: A kormány legkártékonyabb döntése

Megkongatta a vészharangot Lányi András egyetemi tanár, az Élőlánc mozgalom elnökségi tagja, mert úgy látja: az új vagyontörvény-javaslat betetőzi a Gyurcsány-kormány eddigi politikáját, és lehetővé teszi a nemzeti vagyon ellenőrizhetetlen kiárusítását. Lányi úgy véli, mindez ellentétes az ország érdekeivel és az alkotmánnyal.
Interjú a Magyar Nemzetben.

Tovább...

 


Publikációk

Mefisztói törvény

A Magyar Köztársaság Országgyűlésének kormánykoalíciós többsége június végén elfogadta az új, állami vagyonról szóló törvényt. Nem tűnt fel az igennel szavazóknak, hogy az alkotmány állami tulajdonról, de a nemzet vagyonáról rendelkezik. Hogy miért fontos ez a tény? Azért, mert az alkotmány értelmezése szerint a vagyon nem az államé, hanem a nemzeté.
Dr. Bencze Izabella cikke a Heti válaszban

Tovább...

 


Publikációk

Kormány kontra kormány

A kormányzati negyed megvalósításának a kormány által hangoztatott legfőbb indoka a költséghatékonyság. A hétköznapi ember azt gondolná, hogy ez esetben konkrét számok, alapos számítások állnak a háttérben, s az állampolgárok és a szervezetek befizetéseiből származó pénzeszközök felhasználásának sorsa ezeken a kormányzati elemzéseken nyugszik.
Dr. Bencze Izabella cikke a Heti válaszban

Tovább...

 

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design