Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> a nemzeti vagyonért Sajtóközlemény A közvagyon védelmében
A közvagyon védelmében
2007. augusztus 15. szerda, 23:37
Share/Save/Bookmark
Felkérés a sajtó munkatársaihoz
Július elején hatvan közéleti szereplő – köztük számos akadémikus, országgyűlési képviselő, polgármester, volt vezető köztisztviselő – a köztársaság elnökéhez intézett nyílt levelet tett közzé, melyben az ún. vagyontörvény alkotmányellenessége mellett érvelnek.

Az aláírók meggyőződése szerint

 

   

 • a nemzeti vagyon feletti rendelkezés joga nem a végrehajtó hatalmat illeti, annak kezelését közvetlenül a parlamenttől függő, önálló intézményre kell bízni;
 •  

   

 • a közfeladatok ellátására rendelt ingatlanokkal nem gazdálkodhat egy üzleti alapon működő részvénytársaság;
 •  

   

 • e vagyon elidegenítése az államot a cselekvőképesség, a társadalmat az önrendelkezés eszközeitől fosztja meg.
 •  

Akár igazuk van, akár tévednek, nyilvánvaló, hogy az állami vagyon teljes egészét érintő jogszabály jelentőségét tekintve megérdemelte volna a nyilvános mérlegelést. A törvény, amelyről szeptemberben ismét szavazni fog a T.Ház, szentesíti mindazokat a vitatott kormányzati intézkedéseket, melyek a közelmúltban és a közeli jövőben kórházak, minisztériumok, kulturális és oktatási intézmények ingatlanjainak értékesítése révén próbálják pótlólagos bevételhez jutattni a költségvetést. Korántsem magától értetődő tehát, hogy a nyári törvényhozási szünet előtt, vita nélkül, késő éjszaka megszavazott törvény miért nem tudta felkelteni sem a máskor oly harcias ellenzék, sem a sajtó érdeklődését.

Az aláírók abban a meggyőződésben léptek a nyilvánosság elé, hogy egy alkotmányunkat és nemzeti érdekeinket sértő intézkedést kell megakadályozniuk. Szeptember 3-án konferenciát szerveznek, levélben szólítják fel az országgyűlést álláspontjának felülvizsgálatára, tüntetésre készülnek, és az Alkotmánybírósághoz fordulnak, amennyiben a törvény elfogadást nyer.

Bízunk az érvek erejében, a nyilvánosan elhangzó szavak súlyában, a közvélemény józan ítélőképességében. A közönség azonban csak arról értesül, amit a médiumok közvetítenek. Ez a sajtó képviselői számára hatalmas felelősséget jelent.

Segítségért fordulunk a sajtó munkatársaihoz: társaink nevében arra kérjük Önöket, kövessék figyelemmel kezdeményezésünket és orgánumaikban biztosítsanak teret rendezvényeinknek. Megtiszteltetésnek vennénk, ha időt szakítanának a személyes eszmecserére. Őszintén reméljük, hogy egymás szempontjainak behatóbb ismerete hozzájárulhat ahhoz, hogy a sajtó hiteles tájékoztatást nyújtson a civil kezdeményezésekről általában, és különösen e mostaniról. Szakértőink szívesen állnak az Önök és munkatársaik rendelkezésére.

Bencze Izabella; 30/900-2460

Lányi András; 30/5979-123

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design