Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

Agglomerációs csapda
2005. október 30. vasárnap, 10:48
Share/Save/Bookmark
Csapdában vagyunk. A Budapesten élők és a Budapestről menekülők ezt jól tudják. Budapesten egyre több a beton, a zaj, a bűz, a mocsok, a nyomor, s egyre kevesebb a zöld, az élhető tér. Ezért menekülünk. S visszük magunkkal a zajt, a bűzt, a szemetet, a környezetszennyezést, akik pedig maradnak (a szegények), még kevésbé tudnak mit kezdeni a bajokkal. Az elmúlt egy-két évtizedben családok tízezrei költöztek ki Budapestről a környező településekre, hatalmas zöld területek váltak lakó- vagy ipari parkká, bevásárlóközpontokká és parkolókká. Reggelente és délutánonként autók százezrei araszolnak az ország szíve felé vagy onnan el, a bevezető utak mentén lakók csöndes falvak és kisvárosok lakóiból szmogszívó, autómotor-hallgató főútmentiekké lettek. Fogy a benzin, fogy az idő és fogy a türelem.

Aki menekül Budapestről, s úgy gondolja, falura költözik, jó eséllyel találja magát egy személytelen, jellegtelen lakópark közepén, megfelelő kommunális infrastruktúra, óvoda, iskola nélkül, a települések régi és új lakói között feszülő kezeletlen konfliktusok szövevényében. S persze a munkahely marad Budapesten, oda közlekedni kell, a tömegközlekedés sok helyütt nem megfelelő, marad tehát az autó. Az önkormányzat pedig újabb területeket parcelláz föl (hiszen a fejlesztésekhez bevételre van szükség), rövid időn belül újabb betelepülők érkeznek, ami újabb környezeti terhelést, újabb infrastrukturális problémákat és emberi konfliktusokat okoz.

Aki nem tud vagy nem akar elmenekülni Budapestről, annak maradnak a szürke, kutyapiszkos utcák, az állandósult dugók és az élhető közösségi terek hiánya.

Az Élőlánc Magyarországért várospolitikai programjához kapcsolódóan a budapesti agglomeráció súlyos problémáira is megoldási javaslatokat kínál.

Javasoljuk többek között

  • az elővárosi vasúthálózat valós és erőteljes fejlesztését, intermodiális csomópontok kialakítását;
  • egységes rendezési koncepció kidolgozását, melynek sarkalatos pontja a beépítési moratórium (így pl. további bevásárlóközpontok építésének megakadályozása);
  • szigorú szankciókkal támogatott zöldvédelem bevezetését;
  • a fővárost ellátó mezőgazdasági tevékenységek kiemelt támogatását e térségben;
  • az M0 autópálya keleti szakaszának gyors kiépítését, az északi - észak-nyugati szakasz mellőzését, stb.

Az agglomeráció súlyos gondjainak enyhítését célzó elképzeléseiről az Élőlánc Magyarországért

NOVEMBER 8-ÁN 18 órakor a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában (Budapest, V., ÖTPACSIRTA U. 2., Koós Károly terem)

fórumot rendez, melyre szeretettel várja a fent vázolt problémákban érintett budapesti vagy Budapest környéki lakókat, a téma szakembereit, illetve minden érdeklődőt.

Sajtókapcsolat és további információ: Orosz István Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.
 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design