Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

Csendet Tökölön!
2007. október 10. szerda, 14:28
Share/Save/Bookmark
Lakossági tiltakozás a repülők zaja ellen

TÖKÖL, 2007. OKTÓBER 10. • Hét civil szervezet fordult Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszterhez, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a tököli reptéren a repülés megszüntetéséért.

A levelet a Százhalombattai Környezetvédelmi Egyesület, a Százhalombattai Faluvédő Egylet, az Érdi Környezetvédő Egyesület, az Érd Óváros Szent Mihály Alapítvány, a CivilÉRDek Lokálpatrióta Egyesület, a Szigethalom Csendjéért Kezdeményezés és az Élőlánc Magyarországért jegyzi. A hatóságokkal folytatott eddigi eredménytelen levelezés után a civilek a döntéshozókat kérik, hogy jogi és politikai eszközökkel tegyenek meg mindent azért, hogy a tököli reptéren a jövőben se polgári, se teherszállítói, se katonai, se sportrepülés ne legyen lehetséges, és a meglévő sportrepülési tevékenység azonnali hatállyal szűnjön meg. A II. Világháború alatt, a nemzetiszocialista Németország által létrehozott katonai repülőtér, születése pillanatában rossz helyre került, mert a közelben fekvő három település érdemi védőtávolságok nélkül, közvetlenül körülölelte a repülőteret. A háború után, ahelyett, hogy bezárták volna, a szovjet katonai repülés szolgálatába állították. A repülőtéren az 1990-es rendszerváltozástól 2004-ig gyakorlatilag nem folyt repülés. Önkormányzati és állami támogatással a repülőtér közvetlen közelében, az addig meglévő lakóházakon kívül, 1000 lakásos lakótelep, bölcsőde, óvoda, iskolák, idősotthonok, átmeneti ápolási otthon, szakorvosi rendelők kerültek kialakításra.

Két, megszálló diktatúra által működtetett, majd a rendszerváltás után megszüntetett, 14 évig nem használt katonai repülőtérnek tartalmi értelemben, a XXI. században, az Európai Unió tagállamában, szerintünk nem lehet jogfolytonos utóda semmilyen polgári, kereskedelmi, vagy sportrepülőtér, csak azért, mert a neve formálisan ugyanaz és fizikailag továbbra is ott van. Az itt élőknek egy életre elegük volt az 50 év repülési zajából és nem hajlandók lemondani a kivívott 14 év csöndjéről, nyugalmáról, kialakított új életmódjukról.

A tököli repülőtér, számunkra már a jelenlegi, évi 11 000 fel- és leszállással, műrepüléssel, gyakorló körökkel is nagy zajterheléssel működik. Ezt nem vagyunk hajlandóak elfogadni. A jövőben megvalósulható fejlesztésekkel a repülési szám 30 000-re növekedhetne, nagygépek jelenhetnének meg, a közúti és légi forgalom drasztikusan növekedhetne.

Ráadásul, 2007 óta itt van a fejünk felett a Ferihegyről délre átirányított nagygépes forgalom egy jelentős része is.

Németországban tavaly a lakosság tiltakozása miatt egy volt katonai repülőteret zártak be, amely egy ideig diszkont légi járatokkal üzemelt.

A térség nyugalmának visszatéréséhez az is elég volna, ha a tulajdonosok végleg felhagynának a repüléssel a létesítmény területén, és csak logisztikai bázisként hasznosítanák.TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

Schreiber László, 06-30-313-8933
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

Varga Illés Levente, 06-20-97-37-112
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.
 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design