>>> a kisiskolákért Sajtóközlemény Nyílt levél a kisiskolák ügyében
Nyílt levél a kisiskolák ügyében
2010. május 11. kedd, 18:59

Nyílt levél Réthelyi Miklós professzor úrnak,

a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma leendő vezetőjének

Tisztelt Professzor Úr!

Mint az oktatásügyért is felelős leendő minisztert, azért keressük meg Önt, hogy az Élőlánc a kisiskolákért kezdeményezés széles szakmai és társadalmi támogatást élvező javaslataival segítsük munkáját.

Az Élőlánc Magyarországért számos társadalmi szervezettel együtt 2007-ben indított mozgalmat a kistelepülések iskoláinak megmentéséért.

Szakmai tanácskozásokon, tudományos kutatási eredményekre alapozva bizonyítottuk, hogy a falusi kisiskolák felszámolása gazdasági hasznot nem hoz, pedagógiai szempontból kártékony és az érintett településekre nézve végzetes. Rámutattunk, hogy az agrárium világszerte tapasztalható felértékelődése miatt sokkal inkább a falusi infrastruktúra megerősítésére van szükség ahhoz, hogy az ország élelmiszer-ellátása biztosítva legyen és az emberek hosszú távon is megélhetést találjanak.

Felhívások megfogalmazásától kezdve ötven falusi iskola részvételével szervezett stafétán és országszerte megtartott fórumokon át parlamenti nyílt napig akciók hosszú sorával igyekeztünk az erőszakos iskola-központosítás veszélyeire felhívni a döntéshozók figyelmét – eredménytelenül: a kormány elzárkózott az érintettekkel való érdemi párbeszéd elől, megcsúfolva a demokrácia elvét. Százával vesztették el önállóságukat vagy szűntek meg a kistelepülések iskolái.

Közel három éve indított kezdeményezésünk most mégis célba érni látszik. Örömmel értesültünk a sajtóból arról, hogy Ön a falusi kisiskolák újraindítását tervezi. Ez reménnyel tölt el bennünket és szeretnénk Önt ebben a szándékában megerősíteni.

A kisiskolákkal és az oktatásüggyel kapcsolatos javaslataink megtalálhatók honlapunkon (www.elolanc.hu) valamint 2010-es politikai vitairatunkban.

Munkájához sok erőt és bölcsességet kívánunk!

Az Élőlánc Magyarországért nevében:

Joób Márk és Lányi András

Sopron, 2010. május 10.