Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> a GMO mentes Magyarországért Beszámoló Nemzeti konzultáció Olaszországban
Nemzeti konzultáció Olaszországban
2007. október 17. szerda, 08:09
Share/Save/Bookmark
Nemzeti konzultáció Olaszországban a minőségi, GMO-mentes mezőgazdaságért és élelmiszerekért 2007. szeptember 15. – november 15. az “ItaliaEuropa - Liberi da Ogm” - olasz GMO ellenes koalíció szervezésében.Olaszországban a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban érintett civil érdekvédelmi csoportok, mindezidáig példa nélküli módon, egy közös szándék jegyében összefogtak: arra kérik a kormányzati intézményeket, hogy a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart helyezzék az ország fejlődésének középpontjába, azáltal, hogy egy minőségi, az állampolgárok egészségét garantáló, a környezeti és éghajlati szempontokat is figyelembe vevő, s mindenekelőtt genetikailag módosított szervezetektől mentes modellt választanak.

2007. szeptember 15. és november 15 között a “GMO MENTES OlaszországEurópa” koalíció, mely mindezidáig példa nélküli módon 27, a gazdálkodókat, nagy elosztó hálózatokat, kis- és középvállalkozásokat, vásárlói, környzetvédő, tudományos, kulturális és a nemzetközi együttműködésben érintett csoportokat képviselő vezető szervezetet fog össze, Nemzeti Konzultációt kezdeményeznek és szerveznek a következő kérdésről: “Akarja –e Ön, hogy fejlődésünk középpontjába az embereket és régióikat részvételre serkentő, az egészséget és minőséget szolgáló mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazat, az élelmiszeripari nyersanyagok, s azok minősége kerüljön, s hogy ez a fejlődés a biodiverzitásra épüljön, fenntartható, innovatív és GMO-mentes legyen?”.

Olaszországban ezekben a hetekben széleskörű kampány zajlik többezer rendezvénnyel és kezdeményezéssel az ország mezőgazdaságának és élelmiszertermelésének GMO-mentessége megőrzése érdekében. A számos szakmai és érdekvédelmi ernyőszervezetből álló, több mint 10 millió állampolgárt képviselő Italia Europa – Libera da OGM elnevezésű koalíció egyként lép föl az ország jövőjének zálogaként aposztrofált mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazat védelmében, a fenntartható és innovatív fejlődés feltételeinek biztosítását, valamint az ország GMO-mentességét követelve.

A nemzeti konzultációt kezdeményező és a lebonyolításban együttműködő önkormányzatok, szervezetek országszerte, illetve európai helyszíneken szerveznek a lakosság és a szakma számára informatív, a tájékozódást, véleményformálást és döntéshozatalt elősegítő eseményeket: fórumokat, előadásokat, vásárokat, könnyedebb programokat. Az eseménysorozatot alapos szakmai és operatív előkészítés előzte meg.

A programok lebonyolításával a szervezők az állampolgárok és a regionális döntéshozatali szint véleményének megjelenítését, valamint a nagypolitikai döntéshozatali folyamatra való ráhatását kívánják biztosítani. Céljuk, hogy ország-világ számára kiderüljön, hogy az olasz lakosság elutasítja a genetikailag módosított szervezeteknek az olasz mezőgazdaságban és élelmiszeriparban való megjelenését.

Az olaszországi kampány szervezői például az Egyesült Államok olaszországi nagykövetéhez intézett nyílt levelükben hívják föl a figyelmet egy nyilvános amerikai jelentésben foglalt valótlan állításra, mely szerint Olaszország elmozdult a legújabb biotechnológiai eredmények európai importjának engedélyezése felé.

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design