Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> a GMO mentes Magyarországért Beszámoló Görögország kiáll a GMO ellen
Görögország kiáll a GMO ellen
2006. február 06. hétfő, 23:29
Share/Save/Bookmark
Alexandros Kontos görög földművelésügyi miniszterhelyettes január 30-án bejelentette, hogy további 18 hónappal meghosszabbítják a MON810 típusú génmódosított kukorica vetőmag fajták behozatali tilalmát. Az amerikai Monsanto cég termékére vonatkozó korábbi tilalom azonnali feloldására az Európai Unió Közös Bírósága utasította Görögországot. Az eddigi szabályozás fenntartását a közlemény azzal indokolja, hogy a génmódosított kukorica termesztése
- növelné a Görögországban legveszélyesebb kártevő rovarok ellenállóképességét,
- csökkentené az ártalmatlan rovarok sokféleségét,
- növelné annak veszélyét, hogy a génmódosított növények pollenje átterjed olyan termőterületekre, ahol a Görögország számára kiemelt jelentőségű méhészettel foglalkoznak. A várható kárral a feltételezett haszon nem összemérhető.

A közlemény kiemeli, hogy a tavalyi tilalomhoz képest a mostani rendelkezés új tudományos kutatási eredményekre támaszkodik.

A fenti hírhez a Greenpeace közleménye hozzáteszi, hogy az Európai Bizottság a Görögország által tilalmi listára helyezett 31 féle vetőmagból 14-et 2005. december 30-án a közvélemény tájékoztatása nélkül engedélyezett.

Magyarországon ugyanerre a típusú génmódosított vetőmagra vonatkozik a nagyüzemi terjesztésbe vételi tilalom, amelynek feloldása ellen tiltakozott és tiltakozik az Élőlánc Magyarországért ökopárt, más természetvédő szervezetekhez hasonlóan.

Ezért örömmel üdvözöljük Görögország saját nemzeti érdekeit védő jogos és bátor kiállását.


Több hír a témában génmódosított
 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design