Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

Kell-e nekünk GMO?
2005. október 09. vasárnap, 08:49
Share/Save/Bookmark
A GMO KÉRDÉS PUSZTÁN LOGIKAI ÚTON IS MEGVÁLASZOLHATÓ

A tudományos haladás útján az emberiség válaszúthoz érkezett. A biotechnológia fantasztikus új lehetőséget ad az emberiség kezébe, mely lehetőséget nyújt arra, hogy az élőlényeket saját igényeink szerint átalakítsuk, ugyanakkor az ökológiai tudományok arra figyelmeztetnek minket, hogy legyünk óvatosak. A felelősség most a miénk, a döntést nekünk kell meghozni! Az ökológusok által feltárt összefüggések rendszerszemléletű áttekintése arra a felismerésre vezetett minket, hogy a földi élet olyan anyag- és energiaforgalmi rendszer, melynek alapjait a genetikai információ biztosítja. Ez az információ tehát nem csak az egyes egyedek tulajdonságait határozza meg, hanem részben viszonyrendszerét is. Ez biztosítja például az anyagok körforgását a Földön, mely nélkül nem létezhetne az élet.

Határozott meggyőződésem, hogy pusztán a számok törvénye alapján, logikai úton kikövetkeztethető, hogy az élőrendszerek, ökoszisztémák bonyolult összefüggéseit nem lehet kellő mélységében modellezni, nem létezik annyi pénz a világon, amellyel a genetikai módosítások minden lehetséges egészségügyi, illetve ökológiai hatását (erre csekély ráfordítások történtek ezidáig) megnyugtató módon megvizsgálhatnánk. Bármelyik genetikai módosítás viselkedhet számítógépes vírushoz hasonlóan az élő rendszer programjában. Nem nevezhető tudósnak az, aki ezt a kockázatot alábecsüli. De jelenleg nincs is szükség arra, hogy ezeket a költséges és bonyolult vizsgálatokat elvégezzük, mert az emberiségnek nincs szüksége a genetikailag módosított növényi szervezetek jelenlegi formáira. Egyetlen dologra van szüksége: világméretű összefogásra a közelgő ökológiai katasztrófa elkerülésére, a fejlődés fenntartható módozatainak megtalálására. A kutatásra rendelkezésre álló kapacitásokat és forrásokat csakis erre szabadna felhasználni. Becsapjuk tehát önmagunkat, amikor növénytermesztési módok koegzisztenciájáról beszélünk. Hatás nélküli együttlétezés nincs! Ha egy természeti rendszerbe beengedjük a genetikailag módosított növényeket, ott csak idő kérdése, hogy a teljes területen elterjedjenek a módosított gének.

Érdemes azon is elgondolkozni, hogy milyen érveket használnak azok, akik a GM- növényeket ránk akarják kényszeríteni: (1) Azért van szükség a használatukra, hogy a világ éhezőit jóllakassuk. Minden átlagos műveltségű ember tudja, hogy az intenzív mezőgazdaság által termelt tömegtermékek súlyos túltermelési válságot idéztek elő. Sok millió tonna eladatlan gabona áll a magyar raktárakban is és nem etetjük vele az éhezőket, mert az éhezők nem tudnak érte fizetni; (2) A bevezetésüket szorgalmazók teljes biztonságot ígérnek nekünk, ugyanakkor folyamatosan harcolnak a magasabb jelölésköteles határértékekért; (3) Arra hivatkoznak, hogy a GM-technológia környezetbarát, mert nem kell vegyszert használni, miközben a herbicidtűrő-növények éppen a totális gyomirtó szerek kiterjedt alkalmazását teszik lehetővé.

Arra sem árt odafigyelni, hogy a GM-növények alkalmazása a fogyasztók számára semmilyen előnyt nem jelent, amire bizonyíték az, hogy azért küzdenek a GM-élelmiszerek elterjesztésén fáradozók, hogy ne kelljen jelölni ezeket. Előnyt tehát nem, viszont kockázatot annál inkább jelentenek a GM-élelmiszerek, mert a lehetséges hatásokról nem áll rendelkezésre elegendő egészségügyi információ. Végül, de nem utolsó sorban azt kell megérteni, hogy ha egy ország beengedi a területére a GM-növényeket, akkor attól kezdve senki sem tudja garantálni a mentességet. Drága és bonyolult rendszerek működtetésére, költséges laboratóriumi vizsgálatokra, nehézkes intézkedésekre van szükség a termeléstől az élelmiszer feldolgozáson át a kereskedelemig.


Kishantos, 2005. szeptember 17.
Ács Sándorné
agrármérnök, környezetvédelmi szakmérnök
 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design