Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> a GMO mentes Magyarországért Állásfoglalások Az Élőlánc véleménye a GMO szennyezés ügyében kibontakozott sajtóvitáról
Az Élőlánc véleménye a GMO szennyezés ügyében kibontakozott sajtóvitáról
2011. augusztus 31. szerda, 07:56
Share/Save/Bookmark

A GMO szennyezés ügyében kibontakozott sajtóvitáról az a véleményünk, hogy a híreket áttekintve egy - a kommunikáció hadszínterén vívott - sajátságos „szabadságharc” bontakozik ki előttünk.

 

 

Az Élőlánc Magyarországért nevű szervezet 2005. októberében alakult az ökológiai politika képviseletére, azzal a céllal, hogy a fenntartható fejlődés elveit a politikai döntéshozatalhoz a lehető legközelebb juttassuk. A GMO ügyet kezdetek óta kiemelten kezeltük. Már 2006. januárjában Élőláncot szerveztünk a Parlament körül és aláírásokat gyűjtöttünk a GMO ellen. Ezzel az akciónkkal sikerült ráirányítanunk a közvélemény figyelmét a GMO kérdésre. Akciónkkal bátorítottuk az akkori kormányt, hogy következetesen álljon ki Magyarország GMO moratóriumának fenntartásáért.

A GMO szennyezés ügyében kibontakozott sajtóvitáról az a véleményünk, hogy a híreket áttekintve egy - a kommunikáció hadszínterén vívott - sajátságos „szabadságharc” bontakozik ki előttünk.

A Hírkeresőn 2011. augusztus 23-ig 452 (!) hír található az ügyről. Néhány szemelvény:

 

 

Július 8-án 6.21-kor kezdődött, amikor a Magyar Rádióban bemondták, hogy „Génmódosított kukoricát kell kitárcsázni…”

Július 9-én igen érdekes cikk jelent meg a NOL-ban „Génszenny a táblán: megsemmisítették a kukoricát” címmel, melyből megtudhatjuk, hogy „A Baranyában kitárcsázott 131 hektár kukorica vetőmagját a Szigetchem Agrokémiai Kft. hozta be Magyarországra. …a problémás vetőmagot az amerikai Monsanto cég áruja, a vállalat romániai képviseletétől vásárolták. A korábban évi 10-11 milliárd forint árbevételű cég (Szigetchem) … felszámolás alatt áll.”

Július 14-én jelent meg a Magyar Biokultúra Szövetség nyilatkozata, melyben Magyarország GMO mentességének fenntartását stratégiai fontosságúnak nevezi, és megerősíti, hogy a Kormánynak szigorúan kell eljárnia.

Július 15-én jelent meg a Kormány új, szigorú GMO rendelete.

Július 16-án a MONSANTO közleményt juttatott el Magyarország minden szerkesztőségébe – beleértve a legkisebb vidéki lapokat is – „VETŐMAG VÁLLALAT MAGABIZTOS ABBAN HOGY KUKORICA VETŐMAGJA NEM –GM. A MAGYAR KORMÁNY INTÉZKEDÉSEI KÁROKAT OKOZ A GAZDÁKNAK” címmel. – A közvélemény félrevezetésének trükkös példáját látjuk már a címben is, ugyanis az igaz, hogy a vetőmag nem GM volt – csakhogy a kormány soha nem is állította, hogy az – hiszen ebben az esetben GM szennyezésről van szó…

Július 18-án Élelmiszer.hu már „Nem volt GMO-s a kukorica?” címmel közöl cikket

Július 19-én A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatót tart az ügyről.

Július 20. Az Élőlánc Magyarországért eljutatta állásfoglalását az MTI-hez
„Az Élőlánc Magyarországért messzemenően támogatja a Magyarország GMO mentességének fenntartása érdekében tett kormányzati intézkedéseket, és visszautasítja a MONSANTO nyilatkozatát, melyben a magyar hatósági laboratóriumok eredményeit, és az abból fakadó hatósági intézkedéseket
megkérdőjelezi. … a magyar gazdáknak nem a kormány, hanem azok a cégek okoztak kárt, akik a szennyezett vetőmagot forgalomba hozták. A vétlen gazdákat természetesen kártalanítani kell, de
okosan teszik, ha jövőre attól vásárolnak vetőmagot, aki garantálni tudja a vetőmag GMO mentességét.

Július 21. Napi Gazdaság – „Újabb génszennyezett kukoricát találtak” – 2700 zsák…

Július 22. Menedzsment fórum – „Hiába a tiltás, a magyarok is esznek génmanipulált élelmiszereket” - Ez az információk manipulálásának tipikus példája, mert Magyarország GMO mentessége a termesztésre vonatkozik. Soha nem állított senki mást. Az EU-ban takarmányozásra és élelmezésre engedélyezett GMO termékek forgalmazását Magyarország nem tilthatja meg, de az EU a jelölést is kötelezővé teszi, így a fogyasztó dönthet.

Július 22. Agromonitor - „Hosszú távon nem lehet megőrizni a GMO-mentességet - állítja Horn Péter” - „Nehéz egy szigetpozíciót hosszú ideig fenntartani, amit egyszer már világméretekben alkalmaznak, az megállíthatatlan” – mondta a sonline.hu-nak Horn Péter a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Ezzel szemben: A Föld Barátai nemzetközi szervezet 2010-es adatai szerint Európában a génmódosított növények termőterülete már ötödik éve csökken – 2008. óta 10%-os volt a csökkenés. 2009-ben a legnagyobb EU tagállam, Németország lett a hatodik európai ország, amely betiltotta a génmódosított kukorica termesztését, s ezáltal a génmódosított növények termőterülete az EU mezőgazdasági területeinek 0,05%-a alá csökkent.

Meglepő állítás: „Horn Péternek Amerikában például azt mondta az egyik gazda: ha a régi technológiát kellene alkalmaznia, abbahagyná a gazdálkodást. Azzal ugyanis évről évre annyi humusz tűnne el, hogy ötven év múlva nem lenne földje.” Ezzel szemben: Azt még a GM növények legelszántabb támogatói sem állítják, hogy ezek a növények pozitív hatással lennének a talaj humusz tartalmára. Bizonyos talajbiológiai kutatások viszont arra utalnak, hogy a MON 810-es GM kukorica negatív hatással van a talajlakó élőlényekre.

Július 22. Az MGSZH részletes tájékoztatót jelentet meg

Július 25. Piac és Profit – „Erősödik a vita: illúzió a GMO-mentes agrárium? (Horn Péter nyomán)

Július 25. NOL – „Szárba szökkent a GMO botrány”

Július 25. HVG – „Diplomáciai szál” – az USA nagykövetsége hivatalos tájékoztatót kért

Július 26. Kormány sajtótájékoztató – „Teljes kártérítést vállal a kormány” „Megtéríti a GMO szennyezésben érintett gazdálkodók kárát a kormány”

Július 28. Világgazdaság Online – „Gyomirtót termelő GMO kukoricát engedélyezett az EU” a cím ismét a GMO előretörését sugallja, pedig nem termesztésre való engedélyezésről van szó. Gyomirtót termelő GMO kukorica pedig nincs…

 

 

Július 28. Agromonitor – „Egyre jobban bíznak a génkezelt élelmiszerekben a belgák”

 

 

 

 

 

Augusztus 2. Agromonitor - „Magyar GMO-ügy: önkényuralom és despotizmus az Európai Vetőmagszövetség szerint - A szervezet panaszt emel az EB-nél”

Az Európai Vetőmagszövetség (ESA) főtitkára Garlich v. Essen nyílt levelében súlyos vádakkal illeti a Magyar Kormányt – kirohanásában azonban hiába keressük a szakmai érveket. Elfogadhatatlan hangvételű levelével a vetőmag szakma alapjait kérdőjelezi meg, mivel a vetőmagtermesztés célja éppen a fajtaazonosság biztosítása.

 

 

 

 

 

 

 

 

2011. augusztus 24.

Ács Sándorné

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design