Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> a GMO mentes Magyarországért Publikáció Ángyán József a GM-növények hazai engedélyezésről
Ángyán József a GM-növények hazai engedélyezésről
2005. október 12. szerda, 23:17
Share/Save/Bookmark
A GM-növények hazai engedélyezésről szóló kerekasztal-beszélgetést 2005. szeptember 15-én tartották az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának 562-es számú tárgyalótermében.
A magyar agráriumnak és vidéknek nem csak hogy nincs szüksége géntechnológiával módosított fajtákra, hanem azok elterjedése egyenesen ellehetetlenítené a minőségi szerkezetváltást, az agrár- és vidékpolitika jövőbe mutató minőségi törekvéseit.

A GM-fajták megítélése során mindenek előtt azt célszerű mérlegelnünk, hogy azok szolgálják-e vagy akadályozzák az agráriumra és a vidékre vonatkozó jövőképünk megvalósítását. A magyar agrárium és vidék számára csak olyan mezőgazdálkodás hozhat sikert, amely úgy állít elő értékes, szermaradvány-mentes, biztonságos élelmiszereket, hogy közben megőrzi a talajokat, az ivóvízbázisainkat, felszíni vizeinket, az élővilágot, a tájat és benne az embert. Olyan mezőgazdaságra van továbbá szükség, amely közvetlenül vagy a ráépülő tevékenységek révén munkát, megélhetést biztosít a vidéki népesség lehető legnagyobb hányada számára. Az ilyen többfunkciós mezőgazdaság, az európai agrármodellnek megfelelő környezet- és tájgazdálkodás rendszereinek széles körű elterjesztésével egyúttal olyan kedvező országkép alakítható ki Magyarországról a fizetőképes élelmiszerpiacokon, melynek mottója a „Tiszta, élő környezetből egészséges, biztonságos és különleges minőségű élelmiszert!” lehet. Ebben a jövőképben a géntechnológiával módosított fajtáknak nincsen helye:

(1) A hivatkozott világélelmezési problémákat nem oldja meg a biotechnológia, hanem újabb problémákkal (ökológiai, humán-egészségügyi, gazdasági, társadalmi kockázatokkal) terheli. Nem a megtermelt élelmiszerek mennyiségével, hanem egyenlőtlen elosztásával van baj.

(2) Az élelmiszerhiány és népességnövekedés, amelyre a biotechnológiai ipar hivatkozik, Magyarországon nem valósak, sőt éppenséggel a túltermelés és a népességfogyás okoz komoly gondokat (lásd pl. a 2 év alatt felhalmozott 10-15 millió tonnás eladhatatlan gabonafeleslegeinket).

(3) A GM-fajták használata ellehetetleníti egyéb – Magyarország számára környezeti, gazdasági és társadalmi szempontból sokkal ígéretesebb és az EU által támogatott, 75-80%-ban társfinanszírozott – fejlesztési irányok (agrár-környezet- és tájgazdálkodás, ökológiai gazdálkodás stb.) megvalósítását.

(4) Kizárja termékeinket a fizetőképes minőségi élelmiszerpiacokról. A Magyarország számára fontos hazai és exportpiacokon nincsen kereslet a GM-növények iránt, sőt a legtöbb felvásárló és feldolgozó cég – a fogyasztók választása miatt – kifejezetten megköveteli a GM-mentességről szóló bizonylatot.

(5) A hivatkozott élelmezési és környezeti problémák más, hagyományos eszközökkel is megoldhatók (pl. a hagyományos módon előállított fajtáink terméspotenciálját csak 30 %-s mértékben használjuk ki). A gazdasági árukapcsolásos kiszolgáltatottság, a gyom- és kártevő-rezisztencia várható kialakulása valamint az egyéb, hagyományos eszközök tartalékai termelési oldalról egyáltalán nem indokolják ezen kockázatos eszköz bevetését.

(6) Ha valós problémák egyedüli lehetséges megoldása lenne a mezőgazdasági és élelmiszer-biotechnológia, akkor is – mivel hatásai ma még nagyrészt ismeretlenek – az elővigyázatosság elve komoly megfontolásra kell, hogy késztessen bennünket.

Mindezek alapján leszögezhető, hogy – élelmiszer- és élelmezésbiztonsági valamint környezeti, ökológiai megfontolásokon túl – minőségi élelmiszerpiacaink megtartása és stabilizálása, az agrár- és vidékpolitika minőségi átalakítása, tehát az ország tényleges környezeti, gazdasági és társadalmi érdekei Magyarország GMO mentességének fenntartását követelik meg.


Ángyán József

Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Gödöllő
 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design