Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

Magvas gondolatok
2007. november 06. kedd, 09:44
Share/Save/Bookmark
avagy gondolatébresztő előadás a növények jelene és az emberiség jövője kapcsán

 

2007. november 8-án a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében a hazai természetvédelem lelkes képviselője, dr. Rodics Katalin tart ismeretterjesztő és egyben gondolatébresztő előadást az Eötvös Loránd Tudományegyetemen."Hallgatni, mikor beszélni kell, szintoly nagy hiba,
mint beszélni, mikor inkább hallgatni kellett volna."

(Széchenyi István)

 

Mondanivalójának vázát a földi élet sokszínűsége, ezen belül a még meglévő gazdag természeti örökségünk részét képező hagyományos kultúrnövény fajoknak és fajtáknak az emberiség jövője szempontjából betöltött fontos szerepe, az eltűnő genetikai erőforrások és az egyre mohóbb modern gyarmatosítás és kizsákmányolás, valamint a témakörben hazánkat is érintő sorsdöntő kérdések adják. Vajon maradi természetvédő, vagy inkább egészséges felelősségtudattal rendelkező bölcs ember (Homo sapiens) az, aki a technokrata és kizsákmányoló világszemlélettel szemben szót és hangot emel? Csak riasztó látomás, vagy valóban kockázatos a jövő?

 

 

A földi élet évmilliárdok alatt lett olyan, amilyennek ma látjuk: lenyűgözően sokszínű és változatos. Szigorú törvények szabályozták fejlődését. Nem így az elmúlt évtizedekben, amikor az ember féktelen és meggondolatlan nyargalása diktálja az iramot a természet lassú és megfontolt léptei helyett. Szebb, jobb és tökéletesebb bioszférát szeretne fabrikálni a XXI. század istent játszó embere, de munkálkodása csak globális felmelegedést, instabilitást, szélsőségesen polarizált emberiséget, civilizációs betegségeket tudott teremteni; a természet leigázása során pedig soha nem látott mértékben okozta és okozza fajok százezreinek kihalását. Ezen pusztító folyamatok az elmúlt évtizedekben olyan mértékben felerősödtek, hogy a földi élet fenntartása érdekében világméretű nemzetközi összefogásként 1992-ben a legfőbb állami vezetők aláírták a Biológiai Sokféleség Egyezményt, mely nem kevesebb célt tűzött zászlajára, mint az élővilág változatosságának megőrzését, komponenseinek fenntartható használatát, a genetikai erőforrásokhoz való megfelelő hozzáférhetőséget és azok hasznosításából származó előnyök igazságos és méltányos elosztását.

 

Égetően szükséges a felelősségteljes összefogás és szabályozás, mert az erőforrásokért versengő világ, annak pedig a gazdagabbik, jólétben élő része, új fejezetet nyitott a civilizáció történetében azzal, hogy elkezdte a “géngyűjtögetést”, a “biokalózkodást”. A fenntartható fejlődést, féligazságok összefüggéseit hangoztatva nap mint nap folyik a genetikai gyarmatosítás, kizsákmányolás.

 

Ideje kinyitni a szemünket! Tisztában kell lennünk azzal, hogy hazánk élővilága – amely magában foglalja a Kárpát-medence gazdag természetes flóráját és faunáját, valamint a hagyományos kultúrnövényeink és őshonos háziállataink bőséges faj és fajtakínálatát – pótolhatatlan kincs és genetikai erőforrás. De ha a közvélemény ezen kincsek létezéséről nem tud, azokat nem tartja számon, akkor mindez érték sorsa a biztos eltűnés. Ez csak riasztó látomás lenne? Hányféle őszibarackot, ringlót, szilvát árultak akár még 20-30 éve? Mostanra a sárgabélű “gumibarack” uralja a piacok, áruházak polcait. Az egyre nagyobb arányban megjelenő egzotikus gyümölcsök és zöldségek választéka elfedi azt a szomorú tényt, hogy a kereskedelem igényeinek, vagy egy-egy multinacionális vállalat érdekeinek jobban megfelelő világfajták teljesen kiszorítják a sajátságos tájföldrajzi viszonyokhoz alkalmazkodott régi tájfajták ezreit, annak ellenére, hogy ez utóbbiak beltartalmukban, ízvilágukban, a kórokozókkal és kártevőkkel, valamint a szélsőséges környezeti tényezőkkel szembeni ellenálló-képességükben (pl. szárazságtűrés) sokkal értékesebbek. Ez mindannyiunk felelőssége. Ha nincs kereslet a tájfajták iránt, és nem fűződik gazdasági érdek termesztésükhöz, ha megszűnik a magyar nemesítés, amely ezeket alapanyagként hasznosítja, gazdag nemzeti kincsünk fenntartása megszűnhet és a hozzájuk kapcsolódó tudás menthetetlenül eltűnhet.

 

Manapság sajnos hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a még meglévő értékes természeti örökségünk részét képező hagyományos kultúrnövény fajoknak, fajtáknak milyen nagy szerepük lehet mind a változó klimatikus viszonyok mellett az emberiség biztonságos táplálása, mind a helyi közösségek megtartása, élelmezése során. Sokféleségük a változó környezethez való alkalmazkodásukból adódik, kedvező tulajdonságaik miatt a jövőben nemesítési alapanyagként, vésztartalékként is kiválóan használhatók. Ezek és nem a “génmérnökösködés” során előállított GMO növények jelentik az emberiség élelmezésének jövőbeli megoldását. Vajon hányan tudják Magyarországon, hogy a FAO felmérése szerint hazánkban található a világ egyik legjelentősebb magbankja? Hányan ültetnek az adott tájnak megfelelő, adott környezethez alkalmazkodott régi hazai fajtákat? Kaphatók-e ezek? Ha nem, miért? Pedig jó, ha szem előtt tartjuk, hogy akinek a kezében van a világ vetőmag előállítása, az fogja uralni az élelmiszerpiacot és ezen keresztül az egész emberiséget.

 

További információ a programról

 

A Magvas Gondolatok című előadás nyilvános, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. A terem 200 fő befogadására alkalmas, helyfoglalás érkezési sorrendben.

 

Az előadás előtt és után poszter, mag- és terméskiállítás látható a tápiószelei Agrobotanikai Központ, a Miskolci Ökológiai Intézet és az ELTE Növényrendszertani és Ökológiai Tanszék jóvoltából.

 

Időpont:
2007. 11. 08. csütörtök 18.00

 

Helyszín:
Eötvös Loránd Tudományegyetem

Természettudományi Kar Biológiai Intézete, Déli tömb, 0-823 Kitaibel terem
Cím: 1117 Budapest, Pázmány Péter Sétány 1/C

Kapcsolattartó személy:

Navratil Andrea

Tel.: 457 33 00 /181

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design