Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

Megőriztük a tilalmat
2009. március 05. csütörtök, 09:33
Share/Save/Bookmark
altMa megbukott az Európai Bizottság legújabb törekvése arra, hogy két országot a vitatott hatású, genetikailag módosított kukorica elleni tilalom feloldására kényszerítsen. Magyarország és Ausztria másodszor, illetve harmadszor került az Európai Bizottság kereszttüzébe a GM kukorica termesztésének elutasítása miatt.

A nemzeti GMO tilalmakhoz való jog megmaradt: az Európai Bizottság vereséget szenvedett
A Friends of the Earth Europe sajtóközleménye - 2009. március 2.

A Friends of the Earth Europe üdvözli az szavazás eredményét.


Helen Holder, a Friends of the Earth Europe európai GMO kampány koordinátora elmondta:


“Az Európai Bizottságnak az a törekvése, hogy nemzeti GMO tilalmaik feloldására kényszerítsen országokat, ismét megbukott. A mai szavazás világos üzenet arról, hogy az európai országokat nem lehet a környezetüket, mezőgazdaságukat és egészségüket érintő hibás döntésekre kényszeríteni.”


“A Bizottságnak immár egyszer s mindenkorra el kell vetnie népszerűtlen javaslatait, s el kell kezdenie az EU-t fenyegető GMO kockázatok felmérésének megerősítését jelentő valódi munkát, ahogy azt a miniszterek kérték.”


Az EU-s GMO törvények értelmében a tagországok, környezet- és egészségvédelmi okokból, egyéni GM növény tilalmat tarthatnak fenn. Számos ok indokolja a tilalmak fenntartását:


- A Monsanto genetikailag módosított, a rovarok elpusztítását szolgáló toxint termelő, MON 810-es kukoricájának hatásai bizonytalanok és ellentmondásosak.


- Tavaly decemberben az európai környezetvédelmi miniszterek deklarálták, hogy az EU-ban a GMO kockázatok felmérése nem felel meg a törvényi előírásoknak, a hosszú távú hatásokat még nem értékelték, s a mai szavazás tárgyát képező növényhez hasonlókat, az általuk termelt toxin miatt, a rovarirtókra vonatkozó EU-s előírások alapján kellene értékelni. Az Európai Bizottságnak a tilalmak feloldására tett javaslata teljességgel figyelmen kívül hagyta ezt a közös álláspontot.


- A MON 810-nek az EU-s jogszabályok szerinti újraértékelése jelenleg zajlik. Egy teljes, független és megfelelő színvonalú értékelés nem eredményezheti a nemzeti tilalmak feloldását.


Az EU-ra hatalmas nyomás nehezedik a GM növények termesztése érdekében. A biotechnológiai vállalatok jogi lépéseket tettek annak érdekében, hogy még több GM növény termesztéséről szavazzon az EU, miközben a GMO-párti bizottsági elnök, José Manuel Barroso tavaly nyáron magas szintű GMO testületet hozott létre a tagországok GM növények melletti szavazásra késztetése érdekében.
 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design