Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> épített környezetünkért Beszámoló Úttörő Áruház, Szentkirályi utca 4., Andrássy út 21., Hajógyári sziget
Úttörő Áruház, Szentkirályi utca 4., Andrássy út 21., Hajógyári sziget
2006. május 05. péntek, 13:28
Share/Save/Bookmark
A Város és vidéke munkacsoport hírmozaikja.

Az Úttörõ Áruház bontása során tisztázatlan körülmények között lebontották a Reáltanoda utca 8. védett homlokzatát. Az V. kerületi Önkormányzat bírságot és visszaépítési kötelezettséget helyezett kilátásba. Különös az eljárásban a Közigazgatási hivatal állásfoglalása, amely felhatalmazta az építtetõt, hogy egy késõbb kiadott jogerõs bontási engedély helyett egy korábbi, szabálytalanul kiadott engedélyt vegyen figyelembe.


Immár visszafordíthatatlan a Szentkirályi utca 4. sz. épület bontása. Az 1844-ben, Zitterberth Mátyás által tervezett ház védelmét az is indokolta, hogy itt nyílt meg az elsõ magyar gyermekkórház, amelyben a világon az elsõ altatásos gyermekmûtétet is végezték. A szomszéd ház lakóinak kérelmét, hogy a Fõvárosi Bíróság - a bontás közben - sürgõsséggel foglaljon állást a vélelmezett szabálytalanságokkal kapcsolatban, a bíróság vezetõje elutasította arra való hivatkozással, hogy az ügy fontossága ezt nem indokolja.


Május 4-án második alkalommal tárgyalta a bíróság az Andrássy út 21. lakóinak a VI. kerületi Önkormányzat ellen indított perét, amelyben a lakók az elidegenítés módját támadják. Más Andrássy úti palotákkal szemben a lakók gyors és határozott fellépése miatt a tervezett házeladást itt egyelõre nem sikerült végrehajtani.


Május 4-én másodfokú bíróság tárgyalja az Óvás! Egyesülés elsõ fokon már jóváhagyott tiltakozását, hogy a VII. kerület nem volt hajlandó az Egyesületet ügyfélnek tekinteni a városnegyed szabályozási kérdéseiben. Az Egyesület most emellett újabb bírósági eljárást kezdeményezett amiatt, hogy 2005 végén az általuk kierõszakolt új belsõ-erzsébetvárosi szabályozási tervet megkeresésük és észrevételezésük nélkül hagyta jóvá a közgyûlés.


Az Óbudai szigeten, a volt Hajógyár területén több mint 300.000 négyzetméternyi beépítést terveznek. A beruházás a 32 hektáros területen található faállomány akár 90%-ának elpusztításával is járhat, forgalomnövekedést okoz a környéken. Az Élőlánc Magyarországért nem ért egyet a megalomán tervekkel, ehelyett szolidabb, környezetbe illeszkedő fejlesztést javasol.

A beruházás megkezdéséhez szükséges Kerületi Szabályozási Terv (KSZT) elfogadásával a Fővárosi Közgyűlés egyetértett. Ha május 31-én a III. kerület Önkormányzatának Közgyűlése is elfogadja, a beruházás zöld utat kap. A KSZT május 31-éig megtekinthető és véleményezhető itt. Május 17-én, 17 órától az Óbudai Művelődési Központban (San Marco u. 81.) lakossági fórumot tartanak a beruházással kapcsolatban. Reméljük, minél többen eljönnek a Sziget barátai közül. Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.


Sípos Anett ingatlanfejlesztésekkel kapcsolatos önkormányzati visszaéléseket feltáró (a hvg-ban indított) sorozata folytatódik a Menedzser Magazin legutolsó és most következõ számában. (késõbb közzé tudjuk tenni)


a hírmozaikot összeállította: Gerle János
további infó: A Város és vidéke munkacsoport és a Városvédelem munkacsoport oldala

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design