Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> épített környezetünkért Beszámoló A Király utcában történt szombaton
A Király utcában történt szombaton
2006. február 27. hétfő, 00:51
Share/Save/Bookmark
Minthogy tegnap (24-én) este egymásnak ellentmondó hírek érkeztek a mai bontásról (korlátozott-e, mire, vagy korlátlan), az azonnali óvintézkedés eredményeképpen ma 10 órakor összegyűlt a házvédők egy csoportja a helyszínen, hogy szükség esetén közbelépjen. A mai bontást irányító vállalkozó a XIII. kerületi szakvélemény utasításainak megfelelően a Vasvári Pál utcai oldalon bontotta le a homlokzati főfal tetején lévő, kőlapokból álló párkányt (ugyanerre a Király utcai oldalon holnap kerül sor a tájékoztatása szerint). Ehhez a munkához 11 előtt megérkezett az autódaru, behatolt az utcába, kissé ráfordult a szomszéd telekre, minderről sok videó készült, MTV1 beszámolt az eseményről. (Én nyilatkoztam, mint Élőlánc - nem láttam az adást.) A fal tetején fekvő kőlapok nagyobbik és vastagabbik fele feküdt fel a falra, ezért - a szemben lévő ház tetejéről - közelről nézve sem tűnt reálisnak az életveszély. Ha mégis volt veszély (ahogy a statikus szakvéleménye állítja), akkor azt a tegnapi munkák, de elsősorban az ezt megelőző bontás okozták, amikor a párkányról leszedték a talpgerendákat és az azokra támaszkodó fedélszéket. Vagyis lehetett volna úgy bontani, hogy ne hozzanak létre életveszélyes helyzetet.

A daru érkezését megelőzően behajtott a szigorúan őrzött udvarra egy személygépkocsi, amelyből a bontási munkák külsőségeihez közvetlenül nehezen illeszthető fiatal pár szállt ki, akiket a jelenlévő hivatalos emberek nagy tisztelettel köszöntöttek. Hamarosan megjelent az alpolgármester úr igen-igen luxus autója is. Az utcasarkon álldogáló házvédők szívmelengető jelenet tanúi lehettek, amikor az alpolgármester úr baráti puszival köszöntötte a fiatalokat. Később fény derült a rejtélyre, amikor suttogás révén elterjedt, hogy ők a tervezett új épület építtetői. Az mindenképpen örvendetes, hogy alpolgármester úr munkaidőn kívül is ilyen érdeklődést tanusít az életveszély elhárítása iránt.

A téli időjárás és az utcát elfoglaló autódaru az esti bál sikerét nem csökkentette. A szervezők a rövid idő alatt nagyszerű munkát végez tek, kiváló zenészekről, álarcokról, forralt borról és filmekről gondoskodtak. Az épület helyzete most nehezen áttekinthető. A tető (jogtalan) és a párkány (felesleges) lebontásával a homlokzati főfal ki van téve az időjárásnak, ami az állagát károsítja. További bontásra - tudomásunk szerint - nincs semmilyen (se szabályos, se szabálytalan) engedély. Ezért követelnünk kell a KÖH azonnali ideiglenes védelmét és szakértői vizsgálatát, az azonnali állagmegóvást és a helyreállítás lehetőségeinek felmérését. A bontás által fenyegetett hetedik kerületi házak kérdésével, az általános megoldás keresésével is foglalkozni kell. A kerület által kierőszakolt költözések estében arra a rendszerváltás utáni KÖH határozatra hivatkoznak, amely védett épületek esetében csak az egyetlen tulajdonos általi megvásárlást engedi meg. Ez az eljárás azonban az épület megszerzése után annak fokozatos lepusztításához, majd lebontásához vezet. Ki kell dolgozni a jelenlegi helyzet kezelésére alkalmas új módszert és annak jogi biztosítékait.

A tegnapi Népszabadság cikke (Biztonsági bontás a Király utca 40.-ben) kiegészíti eddigi információinkat: A VI. kerület a közigazgatási hivatalhoz fordult az életveszély megállapításáért már néhány órával azelőtt, hogy megkapta volna az ügyészségi óvást. Érdekes, hogy a XIII. kerületi szakvélemény előírja a "romos állapotú" (azaz az előző napokban romos állapotúvá tett) fedélszék bontását is, csakhogy akkor, amikor a XIII. kerület a szakvéleményét elkészítette - pénteken -, már nem volt fedélszék. Vagy a szakvélemény is órákkal azelőtt készült, hogy a közigazgatási hivatal felkérte volna a XIII. kerületet a szakvélemény készítésére? A cikk közöl egy részletet a statikai vizsgálat eredményéből: "a most eltávolítandó épületrészek veszélyeztetik a ház állékonyságát." Lehet, hogy ez újságírói félreértés, így mindenesetre szakmai abszurdum.

Gerle János

 40
 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design