Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> épített környezetünkért Beszámoló Demszky Gábor főpolgármester közleménye
Demszky Gábor főpolgármester közleménye
2006. február 18. szombat, 17:56
Share/Save/Bookmark
2006. február 13-án az Óvás egyesület és még néhány civilszervezet demonstrációt tartott a Király utca 40-es számú ház megmentése érdekében. Akciójukat magam is indokoltnak tartom. A VI. kerület kérésére a VII. kerület adott ki bontási engedélyt egy olyan házra, amely 1844-ben Budapest emblematikus építésze, Hild József tervei alapján épült. Mindazok, akik fontosnak tartják Budapest építészeti örökségének megőrzését, úgy gondolják, hogy ezt az épületet nem kellene lerombolni. Az érvényes bontási engedély birtokában azonban a VI. kerület és a VII. kerület a pusztítás mellett áll. Az épület az Andrássy út környezetében, világörökségi védettségű területen áll. Ez azt jelenti, hogy a műemléki hatóságot értesíteni kellett volna a bontásról. Mivel ez nem történt meg, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, Varga Kálmán szerint a bontás jogsértő. Magam is egyetértek a KÖH állásfoglalásával. Sajnálatos módon a széttagolt önkormányzati rendszer miatt a Fővárosi Önkormányzatnak nincs jogosítványa arra, hogy megakadályozza a bontást.

Nem a városrész fejlődését kívánjuk hátráltatni, csupán az a cél, hogy a valódi értéket képviselő, védelem alatt álló épületeket megmentsük. Mindannyiunk felelőssége, hogy az UNESCO által védettséget élvező városrészek pusztulása ellen fellépjünk, illetve elősegítsük ezen területek rehabilitációját, a hagyományos városszerkezet megóvását. Éppen ezért a főváros saját kapacitását és városrehabilitációs rendeletét oly módon módosította, hogy az évek óta sikeresen működő programjában kiemelt szerepet kaphasson a régi pesti zsidónegyed megóvása, revitalizációja. A VII. kerület e lehetőséggel azonban mind a mai napig nem élt, mivel a fővárosi támogatás feltétele egy komplex városrehabilitációs program elkészítése és addig is a változtatási tilalom kimondása.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tavaly májusban műemléki jelentőségű területté nyilvánította az egykori zsidónegyedet. A KÖH állásfoglalása rögzíti, hogy a magyar világörökségi területek mag és védőterületeit egységesen kell kezelni, ami azt jelenti, hogy az adott zónában lévő épületek műemléki védelem alatt állnak. Ennek megfelelően a Belső-Erzsébetvárosra vonatkozó helyi építési szabályzat és a településrendezési tervek elkészítésekor a fővárosnak egyetértési joga van. Ezt a kerület figyelmen kívül hagyja.

Törvényi változástatásra van szükség, annak érdekében, hogy a pillanatnyi – vélt vagy valós – kerületi és üzleti érdekek miatt a főváros épített értékei ne pusztulhassanak el. A jelenlegi önkormányzati rendszerben a Fővárosi Önkormányzatnak nincsen érdemi beleszólása a régi pesti zsidónegyedben zajló folyamatokba. Ezért csak kérni tudom a kerület vezetését, hogy módosítson szándékán és tegye lehetővé, hogy a Hild József tervezte lakóház és a többi még megmenthető épület megmeneküljön a pusztulástól.irály utca 40
 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design