Király utca 40.
2006. február 22. szerda, 23:06
Az Élőlánc Magyarországért sajtóközleménye

Az elmúlt napokban a Kiráy utcában álló védett épület bontása körül lezajlott eseményekre reagálva az Élőlánc Magyarországért ökopárt elnöksége az alábbi állásfoglalást teszi közzé. A budapesti Király utca 40. sz. alatt álló ház bontásának előkészítése során a VI. és VII. kerület előljárói egymással összejátszva keresték meg az eljárási jogban azt a hézagot, amelyen átcsúszva a jogellenes bontási határozat végrehajtható. A kulturális örökség elleni merénylet megakadályozásához a jog eszközei elégtelennek bizonyultak.

A műemléki törvénnyel védett, a Világörökség részét képező terület szabad prédája a pillanatnyi befektetői érdeknek, megfosztva idegenforgalmi és kulturális lehetőségeitől a várost és a helyi lakosokat. A Pest reformkori múltját, évszázadok organikus városfejlődését őrző negyedet silány mediterrán lakópark váltja fel, a helyi hatóságok cinikus közreműködésével.

A bontást azonnali hatállyal leállító ügyészi óvás ellenére a jelen pillanatban az épületet minden munkavédelmi szabályt felrúgva, eddig nem látott intenzitással bontják, hogy a ház eltüntetésével megelőzzék a jog érvényesítését. A Belső-Erzsébetvárosban a közeljövőben még tucatnyi épület bontása várható.

Az Élőlánc Magyarországért minden lehetséges eszközzel törekszik ennek megakadályozására.

Budapest, 2006. február 22., 15 óra

rály utca 40