>>> épített környezetünkért Állásfoglalások Nyílt levél a Belügyminiszterhez
Nyílt levél a Belügyminiszterhez
2006. február 22. szerda, 13:16
Gerle János az Élőlánc Magyarországért képviseletében a Király utcai védett épület ügyében nyílt levelet intézett a Belügyminiszterhez. Tisztelt Miniszter Asszony!

Mint a bontás elleni tiltakozás egyik szervezője, az Élőlánc Magyarországért ökopárt képviselője, kérem szíves válaszát, hogy Önnek milyen eszköz áll rendelkezésére a jogrend fenntartására a Király utcai ház bontása kapcsán.

Az országos médiában tegnap délután közzétett ügyészségi óvás a bontás azonnali leállításáról rendelkezett annak szabálytalanul történt engedélyezése miatt. A VI. kerület alpolgármestere, Fürst György tegnap a sajtó előtt nyilatkozott arról, hogy amennyiben a bontás megszüntetéséről ügyészi állásfoglalás intézkedik, a bontást leállítják.

A bontási munka a ma reggeli munkakezdéstől tovább folytatódik.

Most csak néhány napi bontásra van szükség, hogy a ma még megmenthető épület örökre eltűnjön Budapestről. A mai állapot még alkalmas a helyreállításra, a néhány nappal későbbi állapotban ezt már senki nem láthatja ésszerű döntésnek. A mai állapotból történő helyreállítás nyilvánvalóan súlyos büntetőjogi felelősséggel jár a joggal való visszaéléssel vádolható hivatalnokok számára, a bontás befejezése ezt a felelősségre vonást elodázhatja.

A ház bontása elleni tiltakozás alapja a jogtalanság, de a célja a kulturális örökség megőrzése. Ezt a célt vallotta magáénak a kulturális miniszter, a főpolgármester, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke. Ennek a célnak az eléréséhez a jogi alapot is biztosította az ügyészségi óvás. A kérdés tehát az, hogy a beruházói magánérdek védelme, a jogsértés védelme bizonyul-e erősebbnek.

Várom szíves válaszát:

Gerle János