>>> épített környezetünkért Állásfoglalások Kiáltvány és nyilatkozat
Kiáltvány és nyilatkozat
2006. február 17. péntek, 16:24
A kiáltványt a 2006. február 17-i Király u. 40 előtti demonstráción felolvasta Tömöri Balázs.
Kiáltvány és nyilatkozatAlulírott nem-kormányzati szervezetek elítéljük a főváros és a kerületek városellenes építési szabályzatait és azt a “fejlesztő” gyakorlatát, amely – hiába a műemléki területi védelem – a történeti negyedek építészeti örökségét lebontja és a szűk utcákban nyolcemeletes házak építését szorgalmazza.

Követeljük, hogy a közgyűlés és a képviselőtestületek hozzanak a belső pesti kerületek rehabilitációját szolgáló új építési szabályzatokat, amelyek a követendő szintterületi mutatót jelentősen csökkentik, hogy a kisebb régi házak ne váljanak a spekuláció martalékává.

Valódi városrehabilitáció feltételeinek biztosítására van szükség, melynek során:

• nem rombolják, hanem megőrzik és helyreállítják az építészeti értékeket,
  •

• a ház- és lakásstruktúrát korszerűsítik,
  •

• a beépítést nem sűrítik tovább, hanem a meglévő sűrűséget lazítják: fényt, napot, levegőt engednek a régi házak közé
  •

• a közterületeken és a tömbök belsejében jelentős új zöldfelületeket hoznak létre,
  •

• mindezek szervezett előkészítése alapján a megvalósításhoz a megnyílt EU-forrásokat igénybe veszik, állami, fővárosi, kerületi és tulajdonosi forrásokat mozgósítják
  •

• a magántőkét a közérdeket szolgáló, kiszélesített fejlesztési lehetőségek megvalósításába vonják be irányítottan és előkészítve –
  •

Budapest értékőrző, fenntartható, európai jellegű fejlődése érdekében, az UNESCO támogatása mellett.

Mindezt azonnal, mert amit ma megengedünk lebontani, az soha nem lesz már unokáink öröksége, de amit ma a város igényei ellenében megépítenek, az századokon át rontja majd a városképet és budapest élhetőségét.

Ezért mi, Budapest jó fejlesztéséért dolgozó nem-kormányzati szervezetek kinyilvánítjuk, hogy saját védelmünk alá vonjuk a történelmi Pestet (a Dózsa György útig), ahol ezentúl nem lehet szabályozási tervet elfogadni, bontásról, új építésről dönteni, ha az alulírott szervezetek szakembereiből álló szakmai tanács nem ért vele egyet.

Budapest Világörökségéért Alapítvány (B.V.A.)
Élőlánc Magyarországért
Levegő Munkacsoport