Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> épített környezetünkért Sajtóközlemény Belső-Erzsébetvárosi bontások
Belső-Erzsébetvárosi bontások
2006. május 12. péntek, 20:52
Share/Save/Bookmark
A Város és vidéke munkacsoport hírmozaikja.

Május 23-ra tervezett tiltakozásunk színhelye a Kertész utca 21-25. A 21. alatti földszintes és a 25 alatti emeletes, a XIX. század közepéről való lakóházakat már lebontották, jelenleg folyik a lakóitól már megszabadított középső épület bontás előtti kiürítése. A három mély telek összevonásával hatalmas, talán a negyedben minden eddiginél nagyobb beépítést lehetővé tevő építési telek jön létre. A középen még álló épület jó állapotú, szép homlokzattal és belső részletekkel, megtartása lehetővé tenné a városszövethez illő lépték megőrzését. Egyik épület sem (volt) védett, kívül esik a világörökség védőzónáján, az érvényes szabályozási terv (Koszorú Lajos) megváltoztatását „csak” arra hivatkozva követelhetjük (a reménytelen helyzetben), hogy a negyedben a műemlék épületek megtartásának sincs értelme, ha a negyed egész közege megváltozik.

Andrássy úti paloták - dobra verve
(a HVG.hu-n megjelent Sípos Anett írásai)


Az Óvás! Egyesület 2005 októberben levélben hívta fel a KÖH figyelmét a Belső-Erzsébetvárosban folytatódó bontásokra. Kezdeményezték több épület védetté nyilvánítását, erre elutasító válasz érkezett. Ezért 2006. január 23-án újabb levelet küldtek az egyes veszélyeztetett épületek védelmét indokló részletes leírással. A levélre nem érkezett válasz, ezt követte a KÖH elnökéhez intézett nyílt levél, amelynek következményeképpen április végén személyes egyeztetés történt a védelemre javasolt épületekről.

A védettséget az Óvás! az alábbi házakra javasolta sürgősséggel kiterjeszteni, különösen azért, mert a főváros által elutasított, decemberben a kerület által (szabálytalanul) elfogadott (most már bíróságon is megtámadott) új szabályozási terv ezek bontását írja elő:

Csányi utca 5.; Dob utca 14., 18. és 27.; Kazinczy utca 12., 14., 17. és 39.; Kisdiófa utca 16. és Király utca 40.

Az egyeztetésen a KÖH 4 épület védelmére tett ígéretet: a Kazinczy utca 14.-et azonnali védelemben részesítik, ha az lekerülne a fővárosi védelmi listáról (Szimplakert). A szabályozási terv (Nagy Béla) a Dob utca 14., 18. és a Csányi utca 5. homlokzatát kívánta csak megőrizni a mögéjük és rájuk épített többemeletes házak új homlokzatában (műszakilag is megoldhatatlan lett volna a kötelező mélygarázs miatt). Ezeknek a már kiürítés alatt álló házaknak a műemléki védelmére tett ígéretet a KÖH, az eljárás két héten belül kell, hogy befejeződjék.

A Kisdiófa utca 16.-ra (Mumus) érvényes bontási engedély van.

Az Akácfa utcában bontásra ítélt szociális gondozóház (Akácos udvar) esetében a KÖH elérte, hogy az új beépítés csak az udvaron történjék, ami azonban megfosztja az öregek napközi otthonának lakóit az általuk rendbe hozott kerttől, az udvari építkezés pedig veszélyezteti az utcafronton megmaradó épületrészt.


a hírmozaikot összeállította: Gerle János
további infó: A Város és vidéke munkacsoport és a Városvédelem munkacsoport oldala

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design