Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> épített környezetünkért Sajtóközlemény Magyar Nemzet " 2006.febr.18.
Magyar Nemzet " 2006.febr.18.
2006. február 20. hétfő, 01:15
Share/Save/Bookmark
Rendőrök vitték el a megbilincselt házvédőt tegnap
Rendőrök szakították félbe több civil szervezetnek a Király utca 40. számú ház lerombolása ellen szervezett sajtótájékoztatóját tegnap. A Hild József által 1844-ben tervezett épület bontását tegnap reggel folytatták, annak ellenére, hogy a döntés ellen a civil szervezetek, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) és Bozóki András kulturális miniszter is tiltakozott. Az eredeti cikk megtalálható itt

Mint azt Kajner Péter, az Élőlánc Magyarországért helyszínen tartózkodó tagja lapunknak elmondta, szervezetük egy tagja, Tömör Balázs egy kiáltványt akart felolvasni egy állványon állva. A kiáltvány kétharmadának felolvasása után egy rendőr utánamászott, majd megbilincselve elvitték, és előállították a kerületi kapitányságon, az Élőlánc többi aktivistáját pedig nem engedik be hozzá.

A Budapest Világörökség Alapítvány, a Levegő Munkacsoport, az Élőlánc Magyarországért és a Védegylet közös kiáltványában a civil szervezetek elítélik a főváros és a kerületek városellenes építési szabályzatait és azt a gyakorlatot, amely „a történeti negyedek építészeti örökségét lebontja, és a szűk utcákban nyolcemeletes házak építését szorgalmazza”, és követelik azt is, hogy a közgyűlés és a képviselő-testületek hozzanak a belső pesti kerületek rehabilitációját szolgáló új építési szabályzatokat, „amelyek a követendő szintterületi mutatót jelentősen csökkentik, hogy a kisebb régi házak ne váljanak a spekuláció martalékává”.

Terézváros önkormányzatának közleményében az áll, hogy a Király utca 40.-et rossz műszaki állapota miatt elidegenítési tilalmi listára helyezte. 2003 márciusában Terézváros nyilvános pályázatot írt ki az ingatlanra, hogy ott idősek otthonát hozzanak létre. A pályázat nyertesével 2003 augusztusában megkötötték a szerződést, a bontási engedély iránti kérelmet 2004. július 27-én benyújtották a VII. kerületi építési hatósághoz, amely 2004. november 22-én kiadta, az engedély 2005. február 11-én vált jogerőssé.

Mint azt lapunkkal Varga Kálmán, a KÖH elnöke közölte: „hamis és megtévesztő a terézvárosi önkormányzat közleménye, amelyben a Király u. 40. alatti Hild-épület jogsértően kiadott bontási határozatát utólag próbálja meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal legalizálni”. A 2001-es kerületi szabályozási terv egyértelműen rögzíti, hogy az épület a Király u. 38. számú védett lakóház műemléki környezetébe tartozik; a KÖH akkor kikért véleményében pedig egyetlen szó sem utal arra, hogy bármiféle bontást vagy annak tervét előzetesen jóváhagyná. A KÖH szakhatósági állásfoglalásának kikérése nélkül kiadott bontási engedély a KÖH álláspontja szerint jogszabálysértő, a hivatal ezért kéri az érintett önkormányzatokat, hogy mozdítsák elő a Király u. 40. és a városrész épített örökségének megmentését.  Király utca 40
 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design