Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> épített környezetünkért Sajtóközlemény Indymedia " 2006.febr.16., csütörtök délután
Indymedia " 2006.febr.16., csütörtök délután
2006. február 16. csütörtök, 22:40
Share/Save/Bookmark
Föloszlatta az illegális Óvás!-demót a rendőrség délután
Az indymédia délután háromkor a Király utca 40-hez ment, mert olvasta a meghívót, amit az egyik olvasója föltett az indymédia beküldött hírekbe. Forrás: Indymedia.hu
További információ, csatlakozás a riadólánchoz ugyanitt

A helyszín előtt visszahívtuk a Király utca bejáratánál kolbászoló Krumpli Béla fotóst (nol.hu), és amíg odatrappoltunk a hóban, ő elmesélte, mire figyeljünk portrékép készítésekor. A ház előtt már ott volt több aktivista, láttunk két védegyletest, négy-öt Levegő Munkacsoport munkatársat, akik hozták a táblákat. Simon Gergő is föltűnt az LMCS-ből, elmaradhatatlan Zéró feliratú halálfejes sapkájában, de ott volt Somodi Mari is, aki már hétfőn szakvéleménnyel látta el az indyt. A táblák kézbevételekor a háznál fagyoskodó, mintegy nyolc-tíz fős, jelentős rendvédelmi

usankás rendőri erők intézkedést foganatosítottak

Rajtaütöttek a be nem jelentett gyűlés résztvevőin, akik elmondták, hogy az indyn olvasták a felhívást és jöttek megvédeni a jogtalanul bontani kezdett 150 éves műemlék házat, amit maga Demszky főpolgármester és a műemlékvédelmi hatóság is védelmébe vett. Épp csak Ráday Mihályra nem hivatkoztak, vagy Konrád Györgyre. A rendőrség megkérte a Védegylet tagját Vida Viktort, hogy olvassa föl a kinyomtatott jogszabályt a gyülekezési jogról, de ő "Jaj, sajnos nem tudom, rossz a szemem!" felkiáltssal ezt udvariasan visszautasította. Talán az álltalános iskolás olvasás órák rossz emléke, amikor össznépi sírásba fakadt a kicsinyeit a tűzből kimentő, majd a házban bent égő Micó macska történet. Ekkor a vezető rendőr közölte, hogy AKÁR 100 000 ft-ig terjedő szabálysértési bírság vagy mi SZABHATÓ KI, és ha most nem megyünk el MEGBILINCSELVE elvisznek. Várta a hatást. Néztünk rá rezzenéstelen mokány arccal keményen. A hó csak egyre partizán arcunkba vágta szilánkoss pelyheit a fagyos Király utcában. Páncélozott náci buldózerek húztak el mellettünk erősítés gyanánt, a frontra tartottak. Bontják a zsidó gettó házait, mert sokat ér alatta a telek.

Közben vidai olvasónk éppen lebonyolította aznapi 85. távtiltakozó telefonhívását az illetékes hivatal ügyosztályára. A titkárnő "épp tárgyal"-t vakkantott válaszul vidai-nek és a kettéharapott kagylóba dőlt. Eggyel kevesebben vannak.

Amikor igazoltatás kezdődött

Somodi Mari kicsit bepöccent, hogy bontanak egy műemléket és őt igazoltatják, de aztán megnyugodtak a kedélyek és az alacsony, köpcös de minden diktátorhajlamtól mentes, udvarias, tanult, jól kommunikáló vezetője a rendőröknek újra nyugis stílusba váltott vissza. Befutott az Óvás! három tagja (Jávor István, Egry Orsolya, és Molnár Péter) akik meg is kérdezték a rendőröket, hogy ugyanmár honnan voltak ilyen jól informáltak, hogy máris itt vannak jelentős erőkkel. A rendőrség közölte velük, hogy amíg bontási engedély van (akár szabálytalan, akár nem) addig ők csak annyit tesznek, hogy elzavarják az illegálisan demonstrálókat. Hiába álltak neki az aktivisták a táblákkal hólapátolni az M1 kamerája előtt, jelezve, ők nem tüntetnek, a személyiket elkérték, az adatokat fölírták. Pech. Ekkor a tüntetők kérték a rendőrséget, hogy az időközben az utca túloldalára átsétált - mintegy a szomszédos VII. kerületbe menekült (lásd Hazárd megye lordjai) - tulajdonosnak (vagy képviselőinek) is írják föl az adatait, hisz ők is a tüntetésen voltak amikor az kezdődött. (A jó örge, ősi "Dögöljön meg a műemlékromboló szomszéd tehene is" taktika.)

A ház fölső része - bár a munka éppen állt - már szét volt bontva a hátsó tűzfalnál.

Az Élőlánc emberei éppen nem voltak ott, de az indy kérdésére Kajner Péter telefonon elmodta, hogy figyelik a házat, és ha a munka elindul, ők is ott lesznek. Erre meglehet szükség is lesz, hisz a tulaj embere jól hallhatóan épp embereket toborzott péntek fél nyolcra a ház elé. Kajner elmondta, hogy az ügyészség gyorsítotva eljárást indított, bár ez ilyen bontási sebesség mellett - meglehet - édeskevés. A rendőrség adott még néhány tippet a tüntetőknek, aztán átment beszélgetni a tulaj embereihez. Egyesek "holnap dulakodni kell, nincs mese" felkiáltással mentek el, utalva a Zengőre, ahol más már nem segített az ügy egy szakaszában, míg mások ezt helytelenítették, és annak adtak hangot, hogy elég ha a média fölveszi péntek reggel a bontást és közli a híradókban.

A rendőrök vezetője még beszélt az indyvel:

- Mit is mondott, hol lehetett olvasni a tünetésről?
- Hát az indymédián!
- Hol?
- Indymédia.hu, középen ipszilonnal.
- Jó..., köszönöm, a viszont látásra.
- Lehet, hogy tényleg a viszont látásra, mert mi, meglehet, holnap is itt leszünk és ha kell dulakodunk kicsit. Ha be van jelentve, ha nem. Tudja, láttuk a tv-ben a jelenlegi köztársasági elnököt, hogy mi van a polgári engedetlenséggel, mint utolsó civil eszközzel. Ez van.
- Magukkal eddig nem volt, gond, akiket beviszek, azoknak nem szoktam mondani, hogy a viszont látásra.

Összegezve: legyetek készenlétben holnap reggel, figyeljétek az indyt, kell-e menni, mert ma Magyarországon egy perc alatt ott a rendőr ha be nem jelentve gyülekezel, de szabálytalan engedélyekkel pofátlanul lebonthatsz egy 150 éves műemléket a rendőrség szeme láttára. Széttárják a karjukat. A büntetést a bontó cég, ha kell, a végén röhögve befizetheti.

- suaj -


y utca 40
 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design