Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> ... és még Beharangozó Devecseri hétvége
Devecseri hétvége
2010. november 19. péntek, 08:44
Share/Save/Bookmark

A szép őszi időben körülbelül félszázan folytattuk a munkát a devecseri kastélyparkban múlt szombaton és vasárnap. A Dunántúl szinte minden részéről érkeztek önkéntesek, de volt, aki az Alföldről, sőt olyan is, aki a határon túlról jött segíteni az Élőlánc felhívására -- vagy a Budapesti Önkéntes Centrum szervezésében --, esetleg spontán módon jelentkezett a károkat enyhíteni. Ezúton köszönjük a segítséget azoknak is, akik felhívásunkat továbbküldték, vagy a sajtóban adtak hírt róla. A tízhektáros park egy erdősültebb részén dolgoztunk, és az alábbi térképén jelzett területeken végeztünk a fatörzsek lemosásával és a fák tövénél maradt iszap összetakarításával.
 
 
 
A következő hétvégén, 20-21-én folytatjuk a devecseri kastélypark fáinak megtisztítását. Miért éppen a kastélyparkkal foglalkozunk mi, önkéntesek?
 • mert egyedülálló kulturális és természeti érték;
 • mert az iskola, két sportpálya és egy játszótér is a parkon belül található, ezért a balesetveszély elkerülése érdekében gondosan meg kell tisztítani;
 • mert az Önkormányzatnak nincsen kapacitása erre a munkára;
 • mert a szálló por megkötésében, ezáltal a város újbóli egészséges környezetté válásában a tízhektáros park fontos szerepet játszik.
 
A munkát a helyi önkéntes tűzoltó egylettel közösen végezzük, a katasztrófavédelem eszközökkel segíti.
 
Kérjük, aki teheti, jöjjön el és segítsen.
 
További információk:
tel.: 30 396 8073
 
------------------------------------------------------------------------------
 
Jelentkezés a devecseri kastélypark tisztítására
Kérjük, az alábbi adatokat feltétlenül küldje el a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. címre.
 
Neve:
Telefonszáma:
E-mail-címe:
Melyik napra tud jönni?
Mikor indul és érkezik (előző este ott aludna-e)?
Honnan jön?
Autóval jön-e?
Ha igen, hány szabad férőhelye van?
Végzettsége (milyen irányú?):
Életkora:
 
Reggel 9 óráig meg kell érkezni Devecserre. Budapestről a Déli Pályaudvarról 6:06 órakor induló gyorsvonattal 8:39 órára Devecserre lehet érni. Találkozó: 9 órakor a katolikus templom előtt.
 
A védőruhát és munkaeszközöket a templomtól nem messze, az ún. zsidóiskolában lehet felvenni, és a munkaeszközöket oda kell visszavinni.
 
A tennivaló
A kastélypark fáinak tövéből a munkagépek nem tudták eltávolítani a vörösiszapot, azt csak kézi eszközökkel lehet megtenni. Ez rendkívül fontos, mert az üregekben, gyökerek között, odvakban visszamaradó iszap hosszú idő múlva is baj forrása lehet. (A parkban két sportpálya és egy játszótér is található, és itt áll az iskola is, sok gyermek játszik itt.) Az iszapot kupacokba kell gyűjteni, hogy kisméretű munkagépekkel el lehessen szállítani. Ha a fák tövében már nincsen iszap, magasnyomású mosóval le lehet mosni róluk a szennyeződést.
 
Hozni kell
 • ha van, gumicsizmát
 • hálózsákot (többnapos tartózkodás esetén)
 • munkaruhát (a védőruha alá)
Helyben biztosítanak
 • védőfelszerelést (vízálló ruha, kesztyű, maszk, szemüveg)
 • étkezést (a vacsorát és reggelit az ebédnél kell elkérni; étkezés a kastélytól nem messze, egy katonai sátorban)
Szabályok (a hét végéig változhatnak)
 • Devecserben önkéntesek csak kísérővel, illetve egy csoportban mozoghatnak, a helyi lakosokon kívül mások nem léphetnek be a katasztrófa sújtotta településekre. Kizárólag a számunkra kijelölt munkaterületen tartózkodhatunk.
 • A kastélypark egyes részei még nincsenek megtisztítva az iszaptól, ezért kizárólag a munkaterületnek kijelölt részeken szabad tartózkodni.
 • A védőeszközöket mindenkinek ajánlott folyamatosan használni.
Praktikus információk
 • A levegő csak a munkavégzések helyszínén kellemetlen. A maszk viselése máshol is ajánlott, bár nem érezhető szennyezés.
 • A vörösiszap a ruhákból kimosható. Ennek ellenére javasolt értéktelen, kidobásra szánt ruhát hozni a munkához.
 • Az autókat a település határában lemossák. A felvert szennyeződés azonnali lemosása esetén nem hagy nyomot az iszap, hosszú ideig azonban nem javasolt az autó oldalán hagyni.
 • Aki segélyt is szeretne hozni (ruha, élelem, háztartási eszközök), jelezze előre, mert csak meghatározott dolgokat tudnak fogadni.
 
Élőlánc

Továbbá:
 

 

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design