Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> ... és még Beharangozó Devecseri beszámoló és folytatás: várjuk az önkénteseket
Devecseri beszámoló és folytatás: várjuk az önkénteseket
2010. november 10. szerda, 20:40
Share/Save/Bookmark

Az idestova egy hónappal ezelőtt történt kolontári gátszakadás következtében lezúduló iszaptenger nem kímélte Devecser egyik legjelentősebb értékét, a kastélyparkot sem. Hatalmas mocsári ciprusok, évszázados platánfák álltak embermagasságig a lúgos förtelemben.

 

A Torna-patak által táplált egykori ingoványos terület a törökök elleni harcok idején a Choron-család megerősített udvarházát védte, majd a feltöltött területen az Eszterházy család angolparkot hozott létre.

Az Élőlánc Magyarországért felhívására a hétvégén önkéntesek megkezdték a fák törzseinek letisztítását. A munka korántsem könnyű: a munkagépek ugyan összeszedték a tisztásokról a szennyet, de a fatörzsek körül nem tudtak dolgozni. A fák tövében mindenhol ott áll az iszapos hordalék. Ezt először kézi erővel el kell távolítani, majd a tisztítószer segítségével fellazított szennyeződést magasnyomású mosóval eltüntetni.

további képek galériánkban

A szükséges eszközöket az Önkormányzat és a Katasztrófavédelem munkatársai csak nagy erőfeszítéssel tudták előteremteni, ugyanis a belterületek tisztításának befejeztét éppen egy nappal korábban jelentették be, s minden tűzoltót elvezényeltek Devecserről. Ha nehezen is, de végül összeállt az eszközpark. Szombaton és vasárnap nagyjából húszan dolgoztunk a helyi önkéntes tűzoltó egyesület tagjaival. A mosáshoz szükséges vizet a Biopetrol Kft. tartálykocsija és a helyi tűzoltók (üggyel-bajjal ideiglenesen megreparált) ősöreg Csepelje biztosította.

Két nap alatt a park mellékelt képen látható részét sikerült megtisztítanunk. (A színezéshez nem mellékelünk jelmagyarázatot.) Ezek alapján lenne remény rá, hogy a tél beállta előtt el lehessen végezni a kastélypark teljes mentesítését, azonban ehhez folyamatos munkára lenne szükség, profi résztvevőkkel. Tekintve, hogy erre jelen pillanatban nincsen kilátás, a következő hét végén (november 13–14-én) folytatjuk a munkát, és arra hívunk minden segítőkész önkéntest, hogy csatlakozzon hozzánk!

A munkához eszközöket és védőfelszerelést helyben biztosítanak. Szállást és meleg ebédet szintén kapnak az önkéntesek.

Ismét kérjük, hogy aki rá tud szánni egy vagy két napot arra, hogy segítsen, jelentkezzen a 30-4152370-es telefonszámon, vagy a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. címen.

 

Élőlánc

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design