>>> ... és még Állásfoglalások Nyílt levél az Európai Bizottság alelnökéhez
2009. augusztus 23. vasárnap, 21:32

NYÍLT LEVÉL

Jacques Barrot az Európai Bizottság alelnöke,
az Európai Unió Igazságért, Szabadságért és Biztonságért felelős biztosa részére

Tisztelt Biztos Úr!

Azzal a kéréssel fordulunk Önhöz, hogy szíveskedjen soron kívül kivizsgálni a Sólyom László magyar köztársasági elnök 2009. augusztus 21-i látogatását megakadályozó szlovák döntés ügyét.

Az Ön szavait idézve:
„Az uniós polgárok azt várják az Európai Uniótól, hogy gondoskodjon személyes és kollektív védelmükről, garantálja szabadságukat és alapvető jogaik szabad gyakorlását. E jogos igények teljesüléséhez szükség van a polgárjogban a tagállamok közötti kölcsönös elismerésre, biztosítanunk kell a magánélet és az utazási szabadság tiszteletben tartását, és küzdenünk kell a hátrányos megkülönböztetés minden formája ellen.”

Sólyom László köztársasági elnök urat 2009. augusztus 21-én megakadályozták az Európai Unió minden polgárát megillető jogának, az utazási szabadság jogának gyakorlásában. Tették mindezt az Európai Unió egyik tagországának köztársasági elnökével!

Ez a történelmi viszonylatban is példátlan eset komoly próbatétel az Európai Unió számára, mert ebben az ügyben meg fog mutatkozni, hogy képes-e az EU megvédeni alapértékeit, képes-e a tagországoktól megkövetelni az Európai Unió alapvető szabályainak betartását?

Kérjük, hogy az ügyet az Európai Unió elvei szerint teljeskörű transzparenciával kezeljék.

Budapest, 2009. augusztus 22.

Tisztelettel:
az Élőlánc Magyarországért
magyar parlamenten kívüli párt elnöksége

Kapcsolat:
Ács Sándorné elnökségi tag
Tel: +36 30 3850 379
Postacím: 2422 Mezőfalva, Petőfi Sándor utca 4.