Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> ... és még Sajtóközlemény Az Élőlánc támogatja a LIDL elleni blokádban résztvevő vállalkozókat
Az Élőlánc támogatja a LIDL elleni blokádban résztvevő vállalkozókat
2011. november 20. vasárnap, 22:29
Share/Save/Bookmark

Az Élőlánc Magyarországért támogatja a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) tiltakozó akcióját, melyben a vállalkozók az elvégzett, átvett és használatba vett munkájukért járó pénz kifizetését követelik a LIDL szigetszentmiklósi központjának blokád alá vonásával.


Felszólítjuk a LIDL felelős vezetőit, hogy teljesítsék a vállalkozók követelését, miszerint a VÉSZ által javasolt jogi konstrukcióban fizessék  ki  az alvállalkozókat közvetlenül, a fővállalkozónak még ki nem fizetett , így rendelkezésre álló  pénzeszközből.

Felszólítjuk  a rendőrséget és a hatóságokat, hogy a magyar törvények és vonatkozó rendelkezések betartását követeljék meg a LIDL illetékeseitől.  A rendvédelmi szervek, az építésügyi hatóság, a vízügyi-természetvédelmi szervek nem  hunyhatnak szemet a  szabálytalan kapunyitás felett. A rendőrség nem nyújthat segítséget illegális tevékenységhez!

Szolidaritásunkat fejezzük ki minden olyan kis-, közepes és családi vállalkozással, melyek az elvégzett, átvett és nem kifogásolt munkájukért csak részben, vagy  - egyre gyakrabban - részben sem kapják meg a munka szerződéses ellenértékét. Látjuk, hogy egyes beruházók tisztességtelen magatartást tanúsítva és visszaélve gazdasági erőfölényükkel már tervezéskor beárazzák az alvállalkozók ki nem fizetéséből eredő "árkedvezményeket". A hosszú évek óta tapasztalható folyamatokban erkölcsi felelősség terheli azt a megrendelőt is, akinek beruházásain nem alkalmazzák a fedezetkezelés biztosítékainak intézményrendszerét.

Felhívjuk a kormány figyelmét arra, hogy ha valóban a munka alapú társadalmat kívánja építeni, akkor nem hunyhat szemet a felett, hogy a befektetők az építőmunkások elvégzett munkájának ki nem fizetésével nyerészkedjenek.

Nem nézhetjük tétlenül a családok és vállalkozások ellehetetlenüléséhez vezető folyamatokat! Felkérünk minden jóérzésű embert, hogy álljon a kifosztottak mellé, támogassa a jogos jussukért, fennmaradásukért harcoló vállalkozókat, és ne vásároljon LIDL áruházban mindaddig, amíg a vállalkozók követeléseit ki nem fizették!

2011. november 20.

az Élőlánc Magyarországért elnöksége


 Háttér:
http://index.hu/video/2011/11/16/innen_mar_nem_lehet_hova_hatralni/
http://index.hu/video/2011/11/18/lidl_blokad_vol_2/
 A LIDL elleni fellépés előzményeinek, okainak rövid összefoglalásaA Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) hét tagszervezete (hét építőipari kivitelező cég) vett részt a LIDL Budapest III. Bécsi úti áruházának kivitelezésén.


E cégek szerződéses partnere a projekt fővállalkozója, a GROPIUS Zrt. volt, amellyel az érintett cégek alvállalkozói szerződést kötöttek.

Hónapokkal a munka befejezése előtt észlelték a kivitelező cégek, hogy a GROPIUS Zrt. nem fizeti ki az elvégzett, teljesítésigazolással alátámasztott számláikat. Azonnal értesítették erről a beruházó LIDL vezetőit. A LIDL foglalkozni sem volt hajlandó ezekkel a panaszokkal, s a figyelmeztetést követően is még további százmilliókat utalt át a GROPIUS-nak, tudva, hogy az nem fizeti ki a projekt megvalósításának számláit. A LIDL arra hivatkozott, hogy ő szerződéses jogviszonyban csak a GROPIUS-szal áll, másnak nem fizethet. Holott a GROPIUS ezzel a magatartásával súlyos szerződésszegést követett el, ezért minden joga meg lett volna a LIDL-nek, hogy engedményezési konstrukció keretében közvetlenül fizessen az alvállalkozóknak.

A LIDL és a GROPIUS magatartásának az lett a következménye, hogy az érintett alvállalkozók egyetlen forintot sem kaptak elvégzett, átvett és használatba vett munkájukért.

A VÉSZ több tárgyaláson is javaslatokat tett az ügy békés, ésszerű megoldására. A LIDL szavakban mindig kifejezte, hogy megoldást akar, de valójában minden megoldási javaslatot elutasított.

Közben a GROPIUS felszámolás alá került.
Ebben a helyzetben a VÉSZ, jogi szakvéleménnyel alátámasztva, azt javasolta, hogy a LIDL, amelynél még igen jelentős pénzeszközök maradtak, ki nem fizetett számlák, visszatartások és ellenkövetelések formájában, követelésvásárlás-engedményezés formájában fizesse ki a cégeket közvetlenül a nála maradt, ehhez elegendő pénzeszközből.

A GROPIUS felszámolója kijelentette, hogy ebbe nem egyezik bele, holott más felszámolások alkalmával ő is alkalmazta ezt az eljárást.

A LIDL és a GROPIUS jogi spekulációjával áll szemben az a tény, hogy a kivitelező cégek, pusztán azért, mert elvégeztek egy nagy munkát, saját pénzükön vett anyagokat építettek be, saját pénzükön finanszírozott élőmunkával, munkájukért halálra vannak ítélve. Mindezt a LIDL és a GROPIUS bűne miatt.

A VÉSZ ezt nem veheti tudomásul. Ebben a helyzetben, amikor már 0 forintot fizetnek a vállalkozásoknak, nincs hova hátrálni.

Budapest, 2011. november 20.

Éliás Ádám elnök

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design