Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> az egészségügyért Publikáció A nagy vesztes a vidék lesz?
A nagy vesztes a vidék lesz?
2007. június 20. szerda, 08:31
Share/Save/Bookmark
A “reform” nem más, mint a betegellátó rendszer tudatos fellazítása
Petőfi városában, Kiskunfélegyházán nemrégiben kilenc civil szervezet – köztük a kezdeményező Élőlánc Magyarországért – nevében hívták együttgondolkodásra a polgárokat a szakmaközi művelődési házba. A megvitatott téma – a társadalombiztosítás kormány által tervezett átalakítása – minden embert érint.


Németh György
egészségügyi közgazdász (SOTE) bevezetőül áttekintést adott az eddig létezett, létező társadalom-biztosítási modellekről. A mai hazai helyzethez eljutva leszögezte, hogy nincs ok a több biztosítós rendszerre való áttérésre. Az igazi kérdés: hogyan tudjuk megoldani az egészségügyi problémákat, nem pedig az, hogy egy vagy több biztosító működjék-e az országban. Attól tart, az egyéni számlán alapuló rendszerbe olyan elemek kerülnének be, amelyekkel felszámolnák az egyenlő hozzáférés elvét, a szolidaritást. A speciális megtakarítással, mint a bajban felhasználható forrás ötletével kapcsolatban Németh György kifejtette, hogy a betegség különböző szituációkban lepi meg az embereket: van, aki végig betegeskedi az életét, más pedig makkegészséges öregkoráig. Véleménye szerint semmi sem indokolja, hogy a versengő, több biztosítós rendszer irányában keressük a megoldást. Egyébként egy vakbélműtétet mindenhol egyformán kell elvégezni, miben lehet akkor versenyezni? (Mintegy háttérmagyarázatként megjegyezte: a kontinens pénzügyi elitje szerint fel kell számolni a jóléti rendszereket, hogy Európa megőrizhesse versenyképességét az USÁ-val, a feljövő Kínával és másokkal szemben.)

Dr. Dux László (szegedi egyetem orvoskara) a 400 tagú Professzorok Batthyány Körének képviseletében azt kérdezte: mi az, aminek a “reformálása” jelenleg zajlik? Talán a szocialista egészségügy? Hétévnyi külföldi tapasztalat alapján úgy véli, hogy voltak annak pozitív elemei, nem kell gyökerestől kiirtani. Utalt arra a sajátosságra, hogy a Varsói Szerződés (VSZ) idején Magyarország volt a hadi orvosi ellátás központja. A megörökölt kapacitást az egészségügyi ellátó rendszer békeidőben nem tudta kihasználni. A Medgyessy-kormány külföldi betegek fogadásával tett erre kísérletet, elégtelen eredménnyel.

A professzor szerint a “reform” az egészségügy teljes átstrukturálására irányul, aminek része volt az orvos- és a gyógyszerészkamara felszámolására tett kísérlet is. Ám a 38 ezerből 35 ezren önként ismét beléptek az orvoskamarába, amely továbbra is határozott tárgyalópartner kíván maradni. A betegellátó rendszer tudatos fellazítása zajlik, ami érinti az orvos-beteg kapcsolatot is: három fémpénzt be kell dobni a tányérba, mint a WC-s néninél. Ezzel olyan elemet hozott be a kormány a rendszerbe, amely rombolja annak szellemi, erkölcsi értékeit. Az előző és a mostani egészségügyi miniszter tettei és megnyilatkozásai egyenlőek az emberek és a szakma semmibe vételével.

A versengő biztosítókról azt mondta Dux professzor, hogy azok olyan biztosítottakat látnak szívesen, akik hozzák nekik a pénzt, nem pedig viszik a kasszájukból. Ők mindenképpen nyerni akarnak az üzleten. Hozzászólásokra reagálva a professzor elmondta: az USA-ban nagy programok készülnek ahhoz, hogy kijöjjenek a több biztosítós rendszerből. Kétéves amerikai tartózkodása során privát biztosítót vett igénybe. Ez idő alatt háromszor közölték vele, hogy az adott szolgáltatás megszűnt, helyette egy újabbat, drágábbat vehet igénybe. A váltások alkalmával egy-egy hónapig semmilyen szolgáltatásra nem számíthatott. A több biztosítós holland rendszerrel kapcsolatban dr. Dux László észrevételezte: ahol az eutanáziát finanszírozzák, ott nyüzsögnek a biztosítók.

A Professzorok Batthyány Körének tagja a szándékos káoszkeltés célját abban látja, hogy megjelenhessen egy magánbiztosító: majd én megoldom a problémát! Nagy a felelősségük azoknak, akik az olykor politikai üldözéssel fölérő folyamatot irányítják.

A drága pénzen, jól kiképzett orvosaink egyre többen vállalnak munkát külföldön. Ha őket elveszítjük, a biztosítók száma is mindegy lesz már - vélte az előadó. A rendezvényen elnöklő Bagi Béla országgyűlési képviselő (Fidesz) kérdésére válaszolva - mennyibe kerül egy orvos taníttatása az államnak - több tízmilliós nagyságrendről beszélt a professzor.

Külföldiekkel pótolják az elveszített hazai orvosokat? - szólt Bagi Béla másik kérdése. Bizonyos szintű képzettségbeli egyenértékűséget lehet produkálni, de megnyugtatóan nem lehet pótolni a hiányt. Dr. Dux László abban lát igazán veszélyt, hogy a nyereségérdekelt vállalkozásként működő “gyógyító üzem” akár kéthavonta cserélheti majd az orvosokat, akiknek az EU-ban honosított diplomáját az uniós szabályok alapján mi is kénytelenek leszünk elfogadni. A védelmi mechanizmusokat nagy baj lenne felszámolni!

Dr. Garai István Levente, kiskunfélegyházi országgyűlési képviselő (MSZP), egészségügyi bizottsági tag, gyakorló orvos azt mondotta előadásában: politikusként és emberként sem szeretne olyan országban élni, ahol külön van egészségügy a gazdagoknak és külön a szegényeknek. Nézete szerint az egészségügyet, a haza védelmét és más fontos ügyeket politikamentesen kellene kezelni. Van rengeteg olyan más terület, ahol a politikusok “gyilkolhatják” egymást.

Magyarország kedvezőtlen helyzetben van, nehéz kitalálni, melyik ország egészség-biztosítási rendszerét másoljuk le. Sok beteg ember van az országban; máshol tízszer annyit tudnak költeni egy betegre, mint nálunk, és az orvosok is tízszer annyit keresnek, mint itt. A társadalom úgy működik, hogy ne éljünk egészségesen. Beszélt dr. Garai István Levente azokról a szociális gondokról, amelyek orvosi üggyé válnak, s a kasszába be nem fizetett adóforintokról, a forráshiányról is.

A szocialista képviselő nem hisz abban, hogy a csodatevő verseny megoldana minden problémát. Ő csak az olyan versenyt támogatná, amelyikben az utolsó helyezettek - kórházak - is el tudják látni a betegeket. De hogyan lehet versenyezni, ha létezik a teljesítményvolumen-korlát? Ezt meg kell szüntetni. Garai doktor leszögezte: nem mondható, hogy az egészségügynek, betegellátásnak semmi köze a piacgazdasághoz, hiszen költségei vannak, amelyekkel számolni kell. De ez egy olyan speciális része a piacnak, amelynek a kínálatára mindenki rászorul.

Mindent egybevetve a MSZP-s képviselő úgy vélte: a szolidaritáson alapuló egybiztosítós rendszert ma Magyarországon megbontani nem lehet. Ha mindenki teljes biztonsággal hozzá tud jutni az alapellátáshoz, jöhet szerinte a több biztosítós rendszer, akinek van rá pénze, köthet külön biztosításokat. De miért is van napirenden Magyarországon az egy vagy több biztosítós rendszer kérdése? Azért, mert van pénz az egészségügyben, lehet rámozdulni - válaszolta meg a saját kérdését a politikus. Hozzátette: vannak politikai ámokfutások, de nem biztos, hogy mindenáron ragaszkodni kellene egy rögeszméhez. Mert mitől lesz jobb Magyarországon az egészségügy, ha ráerőszakoljuk a több biztosítós rendszert? Senki sem tudta még ezt a képviselőnek megmondani. Ha ezt bebizonyítja neki valaki, akkor megszavazza a parlamentben.

A “reform” nagy vesztese a vidék lesz? - kérdezte képviselőtársától Bagi Béla. A válasz igen volt. Garai doktor egyetért azzal, hogy kell a reform, mert a világ változik. De sajnos eddig nem születtek meg azok a mechanizmusok, amelyek a megszüntetett mechanizmusokat kiváltanák. A hallgatóság soraból elhangzott: előbb rendbe kellene tenni a gazdaságot, abból lehetne aztán építkezni; nem kellene más országokat utánozni, magyar úton kellene járni; kényszerű versenyre nincs szükség.

A. Tóth Sándor


Az egészségügyről szóló fórumsorozat második rendezvényét Budapesten, a III. kerületben tartják, 2007. szeptember 18-án
 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design