Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> az egészségügyért Beszámoló Békásmegyer nem kér a privatizált egészségügyből
Békásmegyer nem kér a privatizált egészségügyből
2008. január 04. péntek, 19:55
Share/Save/Bookmark
Tegnap a III. kerületi Békásmegyeren, fogadóóráján kérték választói Donáth László, MSZP-s képviselőt, hogy szavazzon nemmel a februárban újra Parlament elé kerülő, egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényre. Miután a képviselő január 2-ára meghirdetett, hivatalos fogadóórájára nem ment el, a másnapi, külön leegyeztetett alkalmon kisebb tömeg várta a Békásmegyeri Közösségi Házban. A fórumon a megszólalók felhívták képviselőjük figyelmét, hogy a 2007. december 17-én elfogadott törvényt jelen formájában el kell utasítani.

– Kérem, hogy adják vissza a társadalombiztosítás számára az eddigi életem során befizetett összeget, abból képes leszek öngondoskodásra, hogy az üzleti biztosítóknak számláját kiegyenlítsem, ha beteg leszek. Anélkül nem. – mondta az egyik hozzászóló.

Felszólalt Czakó Gábor, író is, azon hatvankét aláíró egyike, akik január 1-jén nyílt levélben kérték az állampolgárokat: keressék fel képviselőiket és hozzák tudomásukra, hogy a magyar társadalom elutasítja az egészségbiztosítás üzleti alapokra helyezését. Az író elmondta: nem hagyhatnak jóvá a képviselők olyan törvényt, amely az emberek szenvedéséből üzletet csinál. A törvényhez nem készült hatástanulmány sem és nem ismerjük a végrehajtási rendeleteket sem. Ezt így nem hagyhatják jóvá a nevünkben a képviselők.

Kajner Péter, az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja szerint: – Nem igaz, hogy nincs alternatívája ennek a koncepciónak. Több kiváló javaslat is készült az egészségügyben uralkodó tarthatatlan állapotok megreformálására, többek között az Országos Civil Fórumé. Ha a kormány eltökélt az egészségügy hatékonnyá tételében és javításában, azt az egységes, szolidaritás-elvű társadalombiztosítás keretein belül is meg tudja tenni.

Elhangzott továbbá: az üzleti biztosítók nem az egyre betegebb, idősödő, így költséges "üzletfelekért" fognak versengeni. A nyereségelvű biztosítók érdeke nem az, hogy a beteg meggyógyuljon, hanem, hogy minél hamarabb meghaljon vagy elmenjen más biztosítóhoz. A törvény előkészítését kísérő másfél évet az orvosszakma elutasítása, országos sztrájkok, tüntetések kísérték, a kormány azonban ezekre fittyet hány. Nincs társadalmi támogatottsága a törvénynek. A hazai lakosság háromnegyede elutasítja az egészségbiztosítást üzleti alapra helyezni kívánó törvénytervezetet. Az alternatív javaslatok kidolgozásához azonban idő és széleskörű társadalmi egyeztetés kell. Ezért kérték a megjelentek Donáth Lászlót (aki maga is igennel szavazott december 17-én), hogy legközelebb szavazzon nemmel és választói messzemenőkig támogatni fogják e döntésében.

A képviselő meghallgatta az egybegyűlteket, de a sorozatos kérések ellenére sem adott választ, hogyan fog szavazni. Ígéretet tett arra, hogy áttanulmányozza a szakértői anyagokat a szavazás előtt.

A megjelentek közül többen jelezték: minden MSZP-s választókerületben szükség lenne arra, hogy a választók keressék fel képviselőiket és próbálják meggyőzni őket a törvény elutasításáról.

További információ:
Kajner Péter, 06-30-59-79-119, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

Képek a rendezvényről:
www.elolanc.hu/bekasmegyer

A hatvankettek levele itt olvasható:
www.elolanc.hu
 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design