Nyilatkozat
2007. április 09. hétfő, 15:21

Az egészségügy reformjáért, a reformot lejárató kormányzati intézkedések ellen fellépő szakmai és társadalmi szervezetek azt remélik, hogy a miniszter távozását az általa képviselt politika gyökeres felülvizsgálata követi. Ehhez felajánljuk segítségünket.

Beigazolódott, hogy a közvélemény ellenében, a betegellátásban dolgozók feje felett nem lehet reformálni. Ezért az egészségügy jövőjéről zajló vita nyilvánosságának kiszélesítését javasoljuk, a szakmapolitikai egyeztetések tanulságainak messzemenő figyelembe vételével, az alábbiak szerint:

• Haladéktalanul függesszék fel az úgynevezett kórház-törvény végrehajtását. Az új megállapodás elfogadásáig az ellátás finanszírozása valamennyi kórházban a 2006 évre kötött szerződések alapján történjen.
  •

• A társadalmi szolidaritás egyik legfontosabb intézménye a nemzeti kockázat-közösségen alapuló egységes, egyszervezetű egészségbiztosítás. A kormány kötelezze el magát ennek fenntartása mellett.
  •

• A magyar egészségügy jelenlegi állapota nem teszi lehetővé a konvergencia programban eltervezett drasztikus forráskivonást. Az ellátás korlátozása, a kényszerített privatizáció és a piacosítás olyan terheket ró az állam polgáraira, melyeket a többség nem képes viselni, s ez a társadalom egészségi állapotának további romlásához vezet. Ez az út járhatatlan.
  •

• Az Országgyűlés által korábban elfogadott Népegészségügyi Program gyakorlati megvalósítását tekintsék a reform szerves részének, biztosítsák ennek személyi és tárgyi feltételeit.
  •

Budapest, 2007. április 7.

Élőlánc Magyarországért (Lányi András)

Humanista Párt (Várady Tibor)

Levegő Munkacsoport (Lukács András)

Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Bagi Béla)

Magyar Gyógyszerész Kamara (Horváth Tamás)

Magyar Nevelők és Tanárok Egyesülete (Szebedy Tas)

Magyar Orvosok Szövetsége (Doktorits Béla)

Magyar Orvosi Kamara (Éger István)

Magyarországért Egyesület (Kelemen András)

Nemzeti Orvosi Szolidaritási Alapítvány (Borsi Éva)

Országos Civil Fórum Egészségpolitikai Tagozat (Szilvási István)

Vasutegészségügyi Dolgozók Szakszervezete (Prókay Éva)

Új egészségpolitikát sürgetnek a civilek Molnár lemondása után. Magyar Hírlap, 2007. április 10.